Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ) ΤΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΘΕΜΑ : ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ) ΤΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ 

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ : ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 8.00 Μ.Μ.   

Μια έκθεση αξιώσεων, θα πραγματοποιηθεί, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη 2. 

Μια έκθεση Αγιογραφίας, με κεντρικό προβαλλόμενο θέμα, την εικόνα της εορτάζουσας εκείνη τη μέρα, Αγίας Βαρβάρας, Προστάτιδας του Πυροβολικού, που φιλοτέχνησε η εικαστικός –Αγιογράφος κυρία Μαριλένα Φωκά. Η οποία θα εκθέσει σαράντα περίπου έργα της . Με την κ. Μαριλένα Φωκά, η οποία είναι η κεντρική εκθέτης , συμμετέχουν οι διακεκριμένες δημιουργοί:
Θάλεια Μαγδαληνού -εικαστικός που παρουσιάζει τα μεγαλόπρεπα Αγγελικά Τάγματα
Μαίρη Μυρωδιάδου –Μυλωνάκη, Αγιογράφος- οδοντίατρος η οποία και παρουσιάζει τον Άγιο Αρτέμιο, Προστάτη της Αστυνομίας και των Οδοντιάτρων αλλά και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, προστάτη της Αεροπορίας.
 H εικαστικός Θάλεια Μαγδαληνού και η εικαστικός Αγιογράφος Μαριλένα Φωκά
 Η κυρία Φωκά μεταξύ των άλλων θα παρουσιάσει :
• Η Αγία Βαρβάρα, Προστάτιδα του Πυροβολικού
• Ο Άγιος Γεώργιος, Προστάτης του Πεζικού
• Ο Άγιος Δημήτριος και ο μαθητής του Άγιος Νέστωρας, Στρατιωτικοί Άγιοι
• Οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω, Προστάτες της Αστυνομίας
• Η Παναγία του Καζάν
• Η Παναγία των Βλαχερνών
• Παναγία η Κυοφορούσα
• Η Παναγία η Θαλασσινή, αποτυπώσεις της Υπεραγίας Θεοτόκου, Κυρίας των Αγγέλων
• Τους Αρχιστράτηγους, Αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ
• «Στώμεν Καλώς» –Η πτώση των Αγγέλων και ο Άρχων Μιχαήλ
• Ο Άγιος Φανούριος, Στρατιωτικός Άγιος
• Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης , Στρατιωτικός Άγιος
• Η Αγία Ξένη η Ρωσίδα, η δια Χριστόν Σαλή, Αγία με στρατιωτική στολή
• Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, Άγιος που διακόνησε σε στρατιωτικό νοσοκομείο
• Ιησούς Χριστός και η Δίστομος Ρομφαία , εικόνα σχετική την Αποκάλυψη του Ιωάννη
• ΄Άγιος Σέργιος του Ραντονέζ…. Αλλά και άλλους Αγίους που η εικόνα τους έχει κάποια σχέση με κάποιες μάχες και που θα δώσουν το χρώμα στην ατμόσφαιρα του εορταστικού μήνα που θα διανύσουμε…Μια έκθεση όπου με πολλή ευλάβεια και σεβασμό προς το κοινό της η Αγιογράφος καταθέτει τα έργα της με αγάπη, υπομονή, πίστη αλλά και ευθύνη στη δημιουργημένη μορφή.

Ομιλητές στην έκθεση θα είναι με τη σειρά παρεμβάσεώς τους,
• Ο Σεβασμιότατος Γέροντας Χριστοφορος , Πρόεδρος του ευαγούς «Άγιος Χριστοφορος», που θα αναφερθεί στην Αγία Βαρβάρα
• Ο μαέστρος και συνθέτης Κώστας Ξενάκης, που θα αναφερθεί στη Βυζαντινή Μουσική και την μουσικότητα των εικόνων
• Ο δημοσιογράφος και συγγραφές Πάνος Καλουδάς που θα μιλήσει και για τις τρεις δημιουργούς με ιδιαίτερη αναφορά στην κυρία Φωκά και το ογκώδες έργο της και
 • Ο ιστορικός και κριτικός τέχνης, Λεόντιος Πετμεζάς που θα αναλύσει τεχνικά τα έργα των δημιουργών.

Η Αγιογράφος- οδοντίατρος Μαίρη Μυρωδιάδου –Μυλωνάκη, η εικαστικός- Αγιογράφος Μαριλένα Φωκά και ο Ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς

 Η επιμέλεια της έκθεσης έχει γίνει από τους Λεόντιο Πετμεζά και Μαριλένα Φωκά. Μια γιορτή της τέχνης την ημέρα μνήμης της Αγία Βαρβάρας .


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΦΩΚΑ

Η Μαριλένα Φωκά γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει καταγωγή από την Κεφαλονιά. Μεγάλωσε στο Νέο Ψυχικό. Έχει σπουδάσει Διοίκηση επιχειρήσεων με εξιδείκευση στο Τουρισμό και στο Management και είναι κάτοχος MA in English Language & Literature. Μιλάει 4 γλώσσες. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Διομήδη Φωτιάδη με λίαν καλώς με καθηγητές τους Βούλα Ζουμπουλάκη, Καίτη Ιμπροχώρη, Πόπη Παπαδάκη, Βιβιέτα Τσιούνη, Αντιγόνη Κάγκαλου, Γιώργο Σκαλενάκη και Διομήδη Φωτιάδη. Έχει μελετήσει τραγούδι με τον μαέστρο Κώστα Ξενάκη, και τους Άννα Μορφίδου (Πειραματικό Ωδείο Ν.Ψυχικού), βυζαντινή μουσική (Αποστολική Διακονία) και τεχνική φωνής με τον βαρύτονο John Modenos με τον οποίο συμμετείχε σε CD για τα 50 χρόνια της Unicef. Έχει σπουδάσει μουσικοθεραπεία στο Ωδείο Opera. Έχει μελετήσει κλασσική κιθάρα με τους Απόστολο Καρποντίνη (Ωδείο ΝΑΚΑΣ Πειραιά) και Άννα Μπαρακάκη (Πειραματικό Ωδείο Ν.Ψυχικού) Το 1996 έκανε ένα CD με τον τίτλο ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ με τους Σέβη Τηλιακού και Νάκη Πετρίδη. Το δεύτερο CD της ΑΓΑΠΗ περιλαμβάνει δημιουργίες των Κώστα Ξενάκη σε μουσική και ένα τραγούδι του Τάκη Μωράκη (επανεκτέλεση) και στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μίμη Θειόπουλου, Βασίλη Φωτεινάκη, Πάνου Καλουδά , δικούς της και άλλων με την συμμετοχή του Τέρη Χρυσού. Έχει παρουσιάσει στο κανάλι του 902 την λογοτεχνική εκπομπή ΣΕΡΙΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ΄. Επίσης ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ και το MAGIC SHOW, κ.α. με τον Ηλία Κακλαμάνη. Στο κινηματογράφο έχει εμφανιστεί στα ΙΣΟΒΙΑ του Γιάννη Δαλιανίδη και ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ της Μαρίας Σκούρτη που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Έχει παρουσιαστεί σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές στον ΑΝΤΈΝΑ, Mega, Star, ΕΡΤ κ.λπ.. Έχει εμφανιστεί σε μουσικές βραδιές με γνωστούς καλλιτέχνες όπως Τζένη Βάνου, Νάντια Κωνσταντοπούλου, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Ρίτα Σακελλαρίου, Ρία Κούρτη, Τέρη Χρυσό, Χαρούλα Λαμπράκη, Σταμάτη Γονίδη. Βασίλη Τερλέγκα, Ζαχαρία Τσίχλα κ.α.

Ασχολείται με την αγιογραφία. Έχει αποφοιτήσει από το Φροντιστήριο Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας. Έχει μελετήσει αγιογραφία με τον Σπύρο Κορδολαίμη (απόφοιτο ΑΣΚΤ Βενετίας-αγιογράφο) και έχει παρακολουθήσει μαθήματα επί σειρά ετών στο εργαστήρι Αγιογραφίας του Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία στην Αγία Παρασκευή. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις με την ART SELECTED WORKS και την ART WAY στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο, Πολιτιστικά κέντρα Νέας Ερυθραίας, Σπυροπούλειο, Πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη , Δημοτική, Πινακοθήκη Πειραιά ,Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. κ.α. Έργο της έχει εκτεθεί στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ και στηνιγυπτιακή Πρεσβεία. Συμμετείχε το 2015 ζωγρφίζοντας ζωντανά στο PAINTING LIVE ACT στο BOOART στου Ψυρρή.  Έχει κριτικά κείμενα από τον ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά για το έργο της στην αγιογραφία με τον οποίο παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την εκπομπή ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ στο διαδικτυακό κανάλι ΣΟΚ του Ηλία Κακλαμάνη ενώ συμμετέχει σε παρουσιάσεις και ποιητικές βραδιές. Η τοιχογραφία της ο Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βρίσκεται στην ομόνυμη εκκλησία στον Παντοκράτωρα Ζακύνθου ενώ το έργο της Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ βρίσκεται στη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA RODOPI στο Αργοστόλι. Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από το Μορφωτικό κέντρο της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, την UNESCO Περαιώς και νήσων και απο την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Επίσης έχει γράψει short stories ( TO ΑΔΕΙΟ ΔΩΜΑΤΙΟ , ΤΗΕ BRIDE) και ένα παιδικό παραμύθι (ΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΑΚΙΑ) ένα μυθιστόρημα που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Γράφει στο Simantro.gr αναλύοντας κάποια πνευματικά θέματα με τις ιδιότητές της ως κατηχήτρια και ως αγιογράφος .Επίσης γράφει ως κριτικός λογοτεχνίας στo έντυπο ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΣΚΌΠΗΣΉ

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Ηπρώτη της ατομική έκθεση εγινε στο πολιτιστικό και μορφωτικό κέντρο της Ομοσποδίας της Ρωσίας με τίτλο
"ΜΕΘΕΞΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ"

Η δεύτερη έκθεσή της είναι η παρούσα που θα γίνει στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με τίτλο
"ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ" που μαζί με τη μητέρα της Θάλεια Μαγδαληνού θα παρουσιάσουν στρατιωτικούς Αγίους και Αγγελικά Τάγματα.

Εργάζεται ως καθηγήτρια Αγγλικής στον εκπαιδευτικό όμιλλο SO EASY

Είναι μητέρα της Thalia- Barbra 5 ετών, ενώ είναι παντρεμένη με τον ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά.

Για πληροφορίες στα τηλέφωνα 210. 67 46 407 6938006042 e- mail marfokstr@yahoo.gr Facebook Marilena Foka

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου