Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

"Melina Merkouri, Latin Inspirations'' by Julia Guerrero @ Athinais & Enigma Gallery

Melina Merkouri, Latin Inspirations'' by Julia Guerrero @ Athinais & Enigma Gallery


JULIA GUERRERO
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
MELINA MERCURI, LATIN INSPIRATIONS

Από τις 15 εως τις 19 Οκτωβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί ο εικαστικός φόρος τιμής από την ζωγράφο Julia Guerrero στην διάσημη Ελληνίδα της τέχνης ,του πολιτισμού και της πολιτικής Μελίνα Μερκούρη στον πολυχώρο πολιτισμού Αθηναΐς Athinais cultural center (Καστοριάς 34 – 36) στο Βοτανικό.

Η έκθεση γίνεται με αφορμή τα 20 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο της μεγάλης Ελληνίδας .

Η έκθεση θα συνεχιστεί με μικρότερα έργα στην  ENIGMA GALLERY στην Κηφισιά (Λ. Κηφισίας 263) και θα έχει διάρκεια από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2014. Η διοργάνωση γίνεται από την γκαλερίστα Ελένα Χειρδάρη.

Με αφορμή το εικαστικό αφιέρωμα θα κυκλοφορήσει κατάλογος -λεύκωμα με θεωρητικές-κριτικές προσεγγίσεις από τους ιστορικούς τέχνης Λεόντιο Πετμεζά και Ελένη Δέπου καθώς και φωτογραφικό υλικό της εκθεσης.

'Melina Merkouri, Latin Inspirations'' by Julia Guerrero @ Athinais & Enigma Gallery 

Η δημιουργός Julia Guerrero μιλώντας για το έργο της επισημαίνει: ''Παρουσιάζω μία μεγάλη ενότητα καινούργιων έργων, που αποτελείται από 50 δημιουργίες στις οποίες επιχείρησα να ερμηνεύσω την δεινότητα του ιερού τέρατος , της αξεπέραστης Μελίνας Μερκούρη .



''Melina Merkouri, Latin Inspirations'' by Julia Guerrero @ Athinais & Enigma Gallery
Melina Mercuri with Picasso' 145x162cm

 Μέσω του χρώματος, επιχειρώ να προσεγγίσω την γυναικεία υπόσταση της Μελίνας, να προβάλλω τον ισχυρό χαρακτήρα της επιδιώκοντας τέλος στην συναισθηματική αφύπνιση του θεατή. Τα ενδύματα που αποτελούν φυσική συνέχεια των πορτρέτων της Μελίνας, είναι δημιουργίες από συμβολικά στοιχεία και μοτίβα που εμπνεύστηκα από την Λατινοαμερικανική τέχνη του Britto, τον Edgard Negret (Βραζιλία, Κολομβία) και του Αλέξη Ακριθάκη (Ελλάδα). H αντιπαράθεση μεταξύ ψυχρών και θερμών τόνων, διασπά τις χρωματικές ενότητες σε σχεδιαστικές χρωματικές κηλίδες. Επίσης στις μεγάλες εγκαταστάσεις, προεκτείνομαι εκτός του ζωγραφικού πλαισίου και δημιουργώ ένα ενεργειακό πεδίο, με στοιχεία από την γεωμετρία, τα μαθηματικά και την ιστορία, με απώτερο στόχο τη μετουσίωση της πραγματικότητας στο άπειρο.


''Melina Merkouri, Latin Inspirations'' by Julia Guerrero @ Athinais & Enigma Gallery
'Mercuri with Diego Rivera' 140x162cm

Χρησιμοποιώ διαφορετικές τεχνοτροπίες όπως κολάζ, ξύλο και πλεξιγκλάς και δημιουργώ εγκαταστάσεις, ενδύματα, και πίνακες πάνω σε καμβά.''

Η καλλιτέχνιδα Julia Guerrero γεννήθηκε στην Κολομβία.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Μπογκοτά, Κολομβίας. Συνέχισε τις σπουδές της, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και στην Σχολή Συντήρησης έργων τέχνης της.

Τα τελευταία 22 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε 20 ατομικές και σε πάνω από 40 ομαδικές εκθέσεις. Εχει παρουσιάσει εικαστικά αφιερώματα εκτός από τη Μελίνα Μερκούρη και σε αλλες προσωπικότητες της τέχνης όπως η Μαρία Κάλλας και η Φρίντα Κάλο.Έχει παρουσιάσει αρκετές φορές έργα της στο εξωτερικό, σε γκαλερί, Κέντρα Τέχνης, Πινακοθήκες και Μουσεία στην Ιταλία, Αγγλία, Κολομβία, Τουρκία, Αυστρία, Ρωσία, Ουκρανία και Ελλάδα. Με το έργο της έχουν ασχοληθεί επιφανείς κριτικοί και ιστορικοί τέχνης.

Έργα της βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές, ιδρύματα, μουσεία, και κέντρα τέχνης στην Κολομβία, Ιταλία, Γαλλία, Μεξικό, Βραζιλία, Αυστρία, Ρωσία, Ουκρανία, και Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, στο Κέντρο Τεχνών Αθηναΐς, στο Ίδρυμα Πιερίδη στην Αθήνα, στη Πινακοθήκη της Λευκάδας, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Μουσείο Βορρέ της Αθήνας, στο Ίδρυμα Μαρία Κάλλας της Αθήνας.Στο εξωτερικό, στο Ίδρυμα Doga της Κωνσταντινούπολης, στο Castillo de Corigliano της Ιταλίας, στο Μουσείο Grecof της Ρωσίας, στο Μουσείο Odesea της Ουκρανίας και σε πολλά άλλα.

Με εκτίμηση,

Ελένα Χειρδάρη
Elena Chirdaris
Owner & Art Director ENIGMA GALLERY





Kifissias Av. 263, Kifisia 14561, Athens / Greece
Tel.: +30 210 8085745 | Mobile: +30 6949 066516


site: www.enigmagallery.gr | e-mail: gallery.enigma@gmail.com

Με αφορμή το εικαστικό αφιέρωμα θα κυκλοφορήσει κατάλογος -λεύκωμα με θεωρητικές-κριτικές προσεγγίσεις από τους ιστορικούς τέχνης Λεόντιο Πετμεζά και Ελένη Δέπου καθώς και φωτογραφικό υλικό της έκθεσης. 


Θεωρητικό-κριτικό κείμενο του ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά για την έκθεση –αφιέρωμα της Julia Guerrero με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη στο Πολυχώρο Πολιτισμού Αthinais.
Η γκαλερίστα Ελενα Χειρδάρη που διοργάνωσε και επιμελήθηκε την εκθεση,ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς και η εικαστική δημιουργός Julia Guerrero.

Το κείμενο του Λεόντιου Πετμεζά που δημοσιεύτηκε στο κατάλογο της έκθεσης -αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη :''Melina Merkouri,Latin Inspirations'' :


Η ύψιστη τέχνη της δημιουργού Julia Guerrero με εμπνευσμένες συνθέσεις αποτυπώνει και διακτυνώνει στη παρούσα εικαστική κατάθεση τη φεγγοβόλα λάμψη, το μύθο ,το θάμπος και το θρύλο της Μελίνας Μερκούρη τονίζοντας τη λαμπρότητα ,την Ελληνική δωρική μορφή και τη λαμπερή φόρμα αλλά και την απλότητα της διεθνούς ,πολύπλευρης γυναικείας προσωπικότητας .

Η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε η γυναίκα που με την αντισυμβατική ζωή της έγινε το σύμβολο της γυναικείας ελευθερίας και αυθεντικότητας. Η ηθοποιός που με την εντυπωσιακή και εμβληματική παρουσία της άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Η πολιτικός που με τους αγώνες και τις πρωτοποριακές της ιδέες, πρωταγωνίστησε στην νεότερη ελληνική ιστορία,
Οι πίνακες του αφιερώματος ισορροπούν με τελειότητα μέσα από τις ιδιαιτερότητες της λειτουργικότητας και της αισθητικής αντίληψης. Εύλογα θεωρούνται επιτεύγματα γραφής και εγχειρήματα άσκησης με αυστηρή διατύπωση .Κάθε έργο στρατεύεται άρρηκτα σε μια φωτισμένη ενδοσκόπηση στη πληθωρική θηλυκή οντότητα της Μελίνας . Συνδυάζει με εκφραστικότητα τους τόνους ενός ασύγκριτου λυρισμού. Εκθέτει τη παντοδυναμία της γεωμετρικής αφαίρεσης και προσεγγίζει τη μέγιστη αισθαντικότητα που επιδεικνύει η εικαστική καλλιτέχνιδα ως επιλογή.
Η ουσιαστικότητα στο χειρισμό των κατάλληλων υλικών από μέρους της με εμφανή υφολογία τονίζει την δομική ανάπτυξη των αναπροσαρμογών της. Οι κλίμακες της δημιουργού επιλεγμένες με σημασία προχωρούν συχνά στην εκσυγχρονισμένη, αναθεωρημένη διάσταση του μνημειακού οικοδομήματος προσδιορίζοντας έναν απόλυτο μινιμαλισμό μετάπλασης. Τα πορτραίτα και τα ολόσωμα έργα του θέματος είναι αντικείμενα εξέλιξης και προοπτικής που περιλαμβάνουν και αναδεικνύουν εκτός από το μνημειακό εγχείρημα, την εργονομική διάσταση ενώ προσδιορίζουν φερόμενες κατασκευές που λειτουργούν ως στίξεις, στις οργανικές κινησιολογίες με προτάσεις για μια βαθύτερη ανάλυση που επιδρά θετικά στις συμπεριφορές της εξελικτικής επικοινωνιακής προβολής. Τα συγκεκριμένα αριστουργήματα της JuliaGuerrero ως μέλη μιας ευρύτερης εικαστικής λήψης και αυτονομίας ανοίγουν ένα διάλογο τιμής με το κοινό ενώ οι τονικές εκφάνσεις τους προσπίπτουν ανακλώμενες στην ακτίνα του φωτός, στις ποικίλες γωνίες της θέασης και της διαλλακτικότητας. Σίγουρα ο χώρος της διεξαγωγής τους δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη σχολή αλλά είναι πολυδιάστατος, περνάει και σε άλλα στάδια. Σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον διττός.
Το εσώτερο μέρος που καταλαμβάνει και υπογραμμίζει με την φορμαλιστική συνοχή των οχημάτων ,των όγκων και των επιφανειών καθορίζει την συνομιλία με τις συνθέσεις. Η πολυτιμότατη προσέγγιση έγκειται αναμφίβολα στα κύρια μελήματα της καλλιτέχνιδας. Το φάσμα των πολυεπίπεδων ,συνυφασμένων αντανακλάσεων και των βαθμών της διαφάνειας και της διαύγειας αποκαλύπτει εναργέστατα το βάθος του οπτικού πεδίου το οποίο χρησιμοποιεί ανεστραμμένο σε σχέση με τις συμβατές εφαρμογές. Κάθε μονάδα ανάπτυξης αφήνει την έξω πλευρά της σε μια βάση που αποτελεί μια τομή παραβολικά και αναφορικά για μια λιτή στάθμιση. Με δομή και μορφική δόμηση ταυτίζεται με την διαλεκτική συνύπαρξη και την ουσιαστική συναίρεση των επιμερισμών, με τις διατομές και τις παραλλαγές. Τα περιγράμματα της έντονα νοητής γραμμής πλεύσης σχηματίζουν φαντασιακές αναπτύξεις και μια θετική συνομοταξία.
Η Julia Guerrero εμπνέεται από εικόνες συνδέσεων του παρελθόντος και συναντά την αρθρωτή στελέχωση με ευρηματικότητα . Μέσα από ανεπανάληπτες ανατροπές εμφυσάει πνοή και προσδίδει ζωντάνια στην πλαστικότητα και την λακωνικότητα των πινάκων . Κάθε ένα από τα έργα της ατομικά περικλείει ένα μικρόκοσμο ευαισθησίας και ένα μακρόκοσμο δεξιοτεχνίας που αποκαλύπτεται στο θεατή και γίνεται ταυτόχρονα υποδοχέας των φερόμενων καταστάσεων. Η μικρογραφία του κόσμου, του συστήματος, της εναρμόνισης των αντιθέσεων και των ποικίλων φαινομένων της ζωής του τιμώμενου προσώπου κυριαρχούν σε αυτές τις εντρυφήσεις και εδράζονται σε νομοτέλειες και τελεογογίες. Είναι σημεία διαβάθμισης που καταλήγουν να γίνονται φετιχιστικά αντικείμενα. Στην διαχρονικότητα τους κουβαλούν τις μαγικές ιδιότητες μιας μυθολογίας και εκφράζονται σε διαφορετικά είδη - αντικείμενα μιας μακραίωνης κατεργασίας που μορφοποιεί την προσωπική χωρονομική παρέμβαση της δημιουργού. Φέρνουν στο φως μυστικά της φύσης, της ύπαρξης και της φαντασίας προσδίδοντας ένα ναρκισσισμό σε μια διαφορετική διάσταση με έναν αρκούντα υπαινιχτικό αισθησιασμό και ενθουσιασμό. Διαθέτουν λεπτά στοχαστικότερα αισθήματα, με ριζοσπαστικότητα. Το ολοκληρωμένο συνειδητά εικαστικό πορτραίτο δικαιώνει απόλυτα τη δημιουργό. Στέκεται με σεβασμό και δέος απέναντι στο πρόσωπο Μελίνα. Η τεχνοτροπία της Guerrero με τρόπο συναρπαστικό στη διάρκεια του χρόνου που διατυπώνει έχει ξεχωριστές απόψεις και αναφορές. Με παρρησία , με απαιτούμενη λεπτότητα και απλότητα ενστερνίζεται κάθε εξέλιξη που την εξυψώνει σε πρωτοπόρα και μεταμοντέρνα δημιουργό εξαιρετικά ωστόσο επιφυλακτική απέναντι στις χάρες της κλασικότητας, απέναντι στην δύναμη και την επιρροή της διείσδυσης στο συνειδητό επίπεδο. Με σαφήνεια, αλήθεια και αυτοαναίρεση, ώριμη ισορροπία, υπομονετική περιέργεια και ακούραστη παρατήρηση βιώνει αμφίθυμα την επιδεικτική αποστασιοποίηση των προτύπων .
Η δυνατή ακτινοβολία, το συναρπαστικό μυστήριο, η εκτυφλωτική μαγεία ,η απαράμιλλη γοητεία και η βαρύτητα της Μελίνας Μερκούρη την προδιαθέτει να ξεφεύγει από το προσωπικό μονοπάτι της μερικής παρουσίασης ενώ οι κρίσιμες καμπές της σταδιοδρομίας της ενισχύουν το έκδηλο ενδιαφέρον της για την χρήση των ολοκληρωμένων πτυχώσεων ως μέσου προκειμένου να στοιχειοθετήσει, να σταχυολογήσει και ταυτόχρονα να περικλείσει μεγαλόπνοα την συγκεκριμένη τεράστια ανθρώπινη υπόσταση. Προκαλώντας έναν εντονότερο στοχασμό στη σχέση ανάμεσα στην παραστατική μορφή και στο ιδιάζον περιβάλλον. Το συνολικό εικαστικό έργο της έκθεσης –αφιέρωμα που παρακολουθούμε σήμερα, είκοσι χρόνια από την εποχή που έφυγε από κοντά μας η Μελίνα Μερκούρη θεωρείτε πρότυπο και μοτίβο ενός καινούργιου είδους προβολής, ενός προβληματισμού που επιβεβαιώνει τη συνέχεια και την βίωση της παράδοσης. Με αινιγματική και επιβλητική διαίσθηση οι ιμπρεσσιονιστικές και φωβιστικές εικόνες του αφιερώματος είναι καταθέσεις πνεύματος, ψυχής, καρδιάς και ταλέντου λουόμενες από ένα σπάνιο μαγικό φως που ενεργοποιεί τους κραδασμούς και τις συνυφασμένες νύξεις με την υπαρξιακή υφή. Αποκρυπτογραφούν κάθε απώτερο νόημα και το αναδεικνύουν ευπρόσδεκτα σε πομπό και δέκτη μιας υπάρχουσας ενδελέχειας που επηρεάζει την εγρήγορση. Η επαλήθευση της υπέρτασης αυθεντικά και αδιαπέραστα συνεισφέρει στο παλμό μιας κοσμογονίας και μιας ανάπλασης κατοχυρωμένης με μοναδικότητα. Μας μεταφέρει σε μια λεωφόρο ευγενικών συναισθημάτων και μας εισάγει με αρκετά οικείο τρόπο σε αυτήν .
Μέσα από την εικαστική κατάθεση της δημιουργού Julia Guerrero γνωρίζουμε νέες εμπνεύσεις που βασίζονται εύπεπτα στη σκέψη, στο συλλογισμό , στην εμβάθυνση , που καθοδηγούν τις χρωματικές μάζες ανάλογα ,επιδέξια και αυτόνομα προς την αναπτέρωση. Αποτελούν ευέλικτα μια συνειδητά ποιημένη πράξη εφαρμογής αρχών, τάσεων και σχολών τεχνικής που παραπέμπουν σε νεωτεριστικές, πλουραλιστικές και εκλεκτικές αποκλίσεις.
Η συντονισμένη ιδιότυπα εικαστική διαπραγμάτευση της Julia Guerrero αποβλέπει σε μια ενδελεχή διαλεκτική μελέτη του εσώτερου διακόσμου της Μελίνας Μερκούρη που έντονα και οικουμενικά ενορχηστρώνεται σε αφετηρίες μέθεξης και οδούς λύτρωσης. Προκαλώντας την ενατένιση και την επανένωση της καθημερινής πραγματικότητας διακριτικά προσηλώνει και ονοματογραφεί στάσεις ευχάριστες πέρα από το μύθο και το μύθευμα. Αποθανατίζει και αποθησαυρίζει στιγμές. Προβάλλει τη γνώση της αντιπαράθεσης σε ενδοσκοπικές καταλήξεις που ξεδιπλώνουν μια καθολικά καινούργια  πραγμάτευση .Τα χρώματα και τα σχήματα που κυριαρχούν την ανασυνθέτουν και την μετουσιώνουν .Πρόκειται για μοναδικές επικαλύψεις με επίσημο ύφος που πολυπρόσωπα ,πολυκύμαντα και πολυδιάστατα εκπλήσσουν με την στερεότητα που διακρίνει τη διάρθρωση τους. Οι συλλήψεις οργανωμένες παρατακτικά ενέχουν ρυθμό και αρμονία διαθέσεων. Δένουν με τις εντάσσεις σε ένα αδιάσπαστο σύνολο από αδιάτμητα διαφοροποιημένα στοιχεία . Μετατρέπονται σταδιακά και βαθμιαία σε κειμήλια μνήμης καθώς με ζωτικότητα και χυμώδεις εκχύσεις διαιωνίζουν ζωντανές αισθησιακές δυνάμεις .Κάποτε φτάνουν στο έπακρο σημείο ακολουθώντας μια εμβληματική οδό και μια διαδρομή που συσπειρώνει και ενσαρκώνει πρωτόγνωρα την απογραφή ενός σημαντικού έρματος ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει τεκμηριωμένα ιδιωματικά και βιωματικά περάσματα .
Οι μεταλλαγές τους ευνοούν την άνεση της κινητήριας κύριας δύναμης που έχει κοινό σημείο αναφοράς και κοινό παρανομαστή την καίρια ατμοσφαιρικότητα.


ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ ( ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ )
Θεωρητικός- Ιστορικός τέχνης


'Melina Merkouri, Latin Inspirations'' by Julia Guerrero @ Athinais & Enigma Gallery
'Anne of the thousand days III' 140x250cm




'Melina Merkouri, Latin Inspirations'' by Julia Guerrero @ Athinais & Enigma Gallery





'Melina Merkouri, Latin Inspirations'' by Julia Guerrero @ Athinais & Enigma Gallery
'Moments full of Greece' 300x140cm





'Melina Merkouri, Latin Inspirations'' by Julia Guerrero @ Athinais & Enigma Gallery
'Moments of Art, M. Mercuri' 130x170cm




'Melina Merkouri, Latin Inspirations'' by Julia Guerrero @ Athinais & Enigma Gallery
The Trial' 82x142cm




'Melina Merkouri, Latin Inspirations'' by Julia Guerrero @ Athinais & Enigma Gallery
The Gypsy & the Gentleman IV' 152x250x350cm




http://victorthom.blogspot.gr/2014/10/julia-guerrero-20-thinais.html?spref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου