Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

Aτομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίνας Κουφιδάκη με τίτλο ΛαβύρινθοιΣτο πλαίσιο του εκθεσιακού προγραμματισμού του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή παρουσιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίνας Κουφιδάκη με τίτλο Λαβύρινθοι από 13 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2014.

Μαρίνα Κουφιδάκη
Χωρίς τίτλο, 2014, μαρκαδόρος σε καμβά, d=61 cm

Marina Koufidaki | Artworks
website: http://www.marinakoufidaki.gr/
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 στις 19:30 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος στην Κηφισιά.

Η έκθεση παρουσιάζει δουλειά, κυρίως των τελευταίων έξι ετών, περιλαμβάνοντας έργα σε χαρτί και σε καμβά. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη έκθεση με έργα που κρύβουν μια διαλογιστική εσωτερικότητα και μας προσκαλούν σε ταξίδια πολλαπλών ονειρικών πραγματικοτήτων.
Η ζωγράφος δουλεύει απευθείας στον πίνακα χωρίς προσχέδιο. Η στιγμή της δημιουργίας, (...) μοιάζει πολύ με το διαλογισμό. Η ίδια λέει χαρακτηριστικά: “Συνδυάζω την αναπνοή μου με τη ζωγραφική. Είναι μια σωματική, νοητική και πνευματική διεργασία”. Κάθε έργο της είναι κι απο ένα ταξίδι, αφού μοιάζει να αφηγείται ιστορίες. Τα μοτίβα της μοιάζουν με αυτά των διακοσμητικών αγγείων και θα μπορούσαμε κάλλιστα να τα δούμε σε κεραμικά σκεύη. Ομως, δεν τα χρησιμοποιεί σαν δευτερεύοντα μοτίβα, όπως έχουμε μάθει απο τη μελανόμορφη αγγειογραφία, αλλά αντιθέτως, καταλαμβάνουν όλο το ζωγραφικό χώρο δημιουργώντας κάποιες ελάχιστες ρεαλιστικές αναφορές. Η αντίθεση ανάμεσα στο μαύρο και στο λευκό στα έργα της Μαρίνας Κουφιδάκη είναι ένα παιχνίδι που στήνει με τον κενό χώρο. Ο ρυθμός που παρατηρείται στη ζωγραφική της θαρρείς πως είναι ο ρυθμός του σύμπαντος, που μέσα στο χάος του, μπορούμε απο την αρχή να ανακαλύψουμε τις μορφές.

Ήρα Παπαποστόλου
Ιστορικός & Κριτικός ΤέχνηςΕπιμέλεια Έκθεσης: Δήμητρα Λιμνιάτη

Κείμενα:
Ήρα Παπαποστόλου
Ιστορικός & Κριτικός τέχνης

Amanda McGregor
Curator & Artist

Διάρκεια έκθεσης: 13 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Πέμπτη 11:00-19:00 και Σάββατο 11:00-15:00

Είσοδος ελεύθερη

ΊΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ
Κασσαβέτη 18, 145 62 Κηφισιά
Tηλ.: 210 80 19 975
e-mail: info@iett.gr website: www.iett.grΗ Μαρίνα γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Απο τότε που θυμάται τον εαυτό της είναι με ενα μολύβι στο χέρι και σχεδιάζει σε γραμμές και σχήματα, αυτά που οι άλλοι έλεγαν σε λέξεις.

Αργότερα, με ένα μαύρο μαρκαδόρο ανακαλύπτει τη γοητεία της δημιουργίας: αρκεί μια γραμμή για να μεταμορφώσει το κενό σ' ένα κόσμο ολόκληρο.

Στη Βακαλό γνωρίζει όλο το εύρος της εικαστικής έκφρασης μέσα απο χρώματα, πορτραίτα, γυμνά, ελεύθερο σχέδιο, φωτογραφία, σύνθεση και γραμμικότητα, για να τα ενσωματώσει μέσα στην δική της προσωπική οπτική αντίληψη: η πορεία μιας γραμμής, όπως η διαδρομή μας στη ζωή, που στο πέρασμά της δημιουργεί πολλαπλές πραγματικότητες που συνυπάρχουν, αλληλοσυμπληρώνονται και ταυτόχρονα, αλληλοκαταργούνται.

Η ανάγκη και η περιέργειά της να εξερευνήσει σε βάθος τα παιχνίδια που παίζουν οι ανθρώπινες αισθήσεις ανάλογα με τις διαθέσεις του μυαλού, την οδήγησε να σπουδάσει Ψυχολογία και αργότερα, στο Λονδίνο, να κάνει μεταπτυχιακό στην Ψυχαναλυτικη.

Τα επόμενα χρόνια θα εκπαιδευτεί στη Ροϊκότητα. Εκεί, τα όνειρα και οι πραγματικότητες συναντούν το σώμα και οι αισθήσεις ρέουν, εμπλουτίζοντας τις γραμμές, το μαύρο μελάνι και τη λευκή βάση, καθώς εξιστορούν μορφές, αρχαίες και νεογέννητες, απο το Λαβύρινθο της Ψυχής, του Μυαλού και του Σώματος.

Είναι παντρεμένη και έχει δύο γιούς.
Marina Koufidaki | Artworks website: http://www.marinakoufidaki.gr/


1992 -1995 Συλλογή μικρών έργων | μαρκαδόρος σε χαρτί / καμβά . Δείτε τα πατώντας το παρακάτω λινκ :


1996  Συλλογή έργων | μαρκαδόρος σε χαρτί / καμβά Δείτε τα πατώντας το παρακάτω λινκ : 


2000 - 2010 Συλλογή έργων | μαρκαδόρος σε χαρτί / καμβά Δείτε τα πατώντας το παρακάτω λινκ :
http://www.marinakoufidaki.gr/Works10/


Μάσκες Συλλογή έργων | μαρκαδόρος σε χαρτί / καμβά Δείτε τα πατώντας το παρακάτω λινκ :
http://www.marinakoufidaki.gr/Masks/


2010 -2011 Συλλογή έργων | μαρκαδόρος σε χαρτί / καμβά Δείτε τα πατώντας το παρακάτω λινκ :
http://www.marinakoufidaki.gr/Works11/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου