Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος : Άνθρωποι - Χρώμα + Σίδερο 8


«Άνθρωποι - Χρώμα + Σίδερο»
Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο ίδιο έργο αγωνιστές

Για 8η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται, από τις 10 έως και τις 19 Οκτώβρη, στο Πέραμα, μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, η έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας «Άνθρωποι - Χρώμα + Σίδερο».

 Θεμελιώδης στόχος της έκθεσης, να φέρει το έργο τέχνης μέσα στο χώρο εργασίας, ώστε και οι καλλιτέχνες να εμπνευσθούν από το χώρο της δουλειάς, αλλά και οι εργαζόμενοι να επικοινωνήσουν με το καλλιτεχνικό έργο χωρίς διαμεσολαβητές. Στη φετινή διοργάνωση, στο Πέραμα που μαστίζεται κι ερημώνει από την ανεργία - συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ στο χώρο της Ναυπηγικής βιομηχανίας - στο Πέραμα που βιώνει σκληρά την καπιταλιστική κρίση με περιθωριοποίηση των εργαζομένων και εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, στο Πέραμα των αγώνων και των ταξικών συγκρούσεων, συμμετέχουν με έργα τους 210 εικαστικοί καλλιτέχνες και φωτογράφοι.

Καλλιτέχνες που, μέσα στη δίνη των προβλημάτων και των περιορισμών που πηγάζουν από την εμπορευματοποίηση της Τέχνης και την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ απέναντι στην Τέχνη, προτάσσουν αποφασιστικά μαζί με τους εργαζόμενους και τους ανέργους το σύνθημα: «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του». 

Την έκθεση - που πέρσι επισκέφθηκαν οργανωμένα πάνω από 2.500 μαθητές και χιλιάδες εργαζόμενοι από ολόκληρη την Αττική - διοργανώνει η Κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα» μαζί με τα κάτωθι συνδικάτα: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Κλαδικό Σωματείο Χαρτεργατών, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας καθώς και οι Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά. Στη διοργάνωση συμμετέχουν επίσης η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η ΠΕΕΜΑΓΕΝ και η ΠΕΣ ΝΑΤ.
Την έκθεση - που θα λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ με είσοδο πάντα ελεύθερη για το κοινό - πλαισιώνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και συζητήσεις και όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Η 8η έκθεση «Aνθρωποι - χρώμα + σίδερο» θα ολοκληρωθεί με συναυλία αλληλεγγύης για το λαό της Παλαιστίνης, την Κυριακή 19 Οκτώβρη στις 8 το βράδυ.

Να σημειώσουμε ότι η έκθεση φέτος φορτίζεται με ιδιαίτερη σημασία, αφενός γιατί το Πέραμα βίωσε κατ' επανάληψη την παρουσία και τις επιθέσεις των φασιστοειδών σε συνδικαλιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και σε μετανάστες κι αφετέρου λόγω των μεθοδεύσεων και των στρατιωτικών επεμβάσεων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών σε Συρία, Ιράκ και όπου αλλού...
Η έκθεση έχει τη δική της ιστορία

Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του. Σε αυτήν τη βαθύτερη σταθερή αξία κατακτήθηκε και εξελίχθηκε σε θεσμό, πλέον, η έκθεση, η οποία διεξάγεται μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Η σπίθα άναψε το 2005, όταν μία ομάδα φίλων παρουσίασε τη δημιουργία της στην Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, στη Νέα Ιωνία. Μία ετερόκλητη ομάδα, που συναντήθηκε χωρίς θέμα με μόνο κίνητρο την τέχνη και την επιθυμία να παρουσιαστούν έργα σε ένα σύλλογο, έναν μη εμπορικό χώρο. Λίγους μήνες αργότερα, ήρθε η πρόταση για την έκθεση, με θέμα τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Οι καλλιτέχνες ήρθαν σε επαφή με τα σωματεία της Ζώνης, επισκέφτηκαν τη Ζώνη, φωτογράφισαν, ζωγράφισαν, μίλησαν με τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους. «Καρπός» αυτής της προσπάθειας, η έκθεση έργων 24 εικαστικών το Φλεβάρη του 2006, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Κερατσινίου, στην Αμφιάλη. Ακολούθησε (Μάης 2006) η μεγάλη έκθεση - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά - μέσα στο χώρο της Ζώνης, με τη συμμετοχή 80 εικαστικών, αλλά και με διοργάνωση παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων (μουσική, θέατρο, συζητήσεις...).Πρόσωπα σκαμμένα, με ανεξίτηλα τα σημάδια της σκληρής δουλειάς και του χρόνου. Φιγούρες που αιωρούνται στο γκρίζο φόντο, πολεμώντας τη σκουριά. Δεμένα καράβια, που προσδοκούν, βουβά, τη μεγάλη στιγμή της περιπλάνησης. Ηχοι διαπεραστικοί μα και ψίθυροι ανθρώπινοι μέσα στις τεράστιες δεξαμενές και στα σκοτεινά αμπάρια. Αγωνία και αγώνας για την επιβίωση σε μια Ζώνη όπου η ζωή υπολογίζεται σαν φτηνό, αναλώσιμο είδος από τους εφοπλιστές. Μεταλλεργάτες, αμμοβολιστές, ναυπηγοξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, εργάτες στα ναυπηγεία, άνεργοι... Η ανθρώπινη πλευρά της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος. Εκεί, όπου το κύμα της σκουριάς ποτίζει τα πάντα και ο ήχος του μόχθου συναντά τη σιγανή μουρμούρα της θάλασσας, εικαστικοί δημιουργοί καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία. Τα έργα τους - «ψηφίδες», κομμάτια της προσπάθειας να αποδοθεί μία πραγματικότητα, καθημερινή, δύσκολη, αβέβαιη... Στη Ζώνη Περάματος, λοιπόν, ένα χώρο εργασιακά πληγωμένο από τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα, την ασύδοτη κερδοσκοπία των μεγαλοεφοπλιστών, την καθημερινή απειλή της ανεργίας, την υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων της γύρω περιοχής, οι εικαστικοί δημιουργοί καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία.
Το πρόγραμμα


Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

http://www.perasma.org.

10 Οκτώβρη, 7 μ.μ., εγκαίνια της Εκθεσης. Μουσική βραδιά με το «Λιμάνι», σχήμα αποφοίτων του Μουσικού Λυκείου Πειραιά.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της 8ης Έκθεσης Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Άνθρωποι, Χρώμα + Σίδερo», που πραγματοποιείται μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, την Παρασκευή 10 Οκτώβρη και ώρα 19.00.
http://www.902.gr/eidisi/politiki/52623/o-gg-tis-ke-toy-kke-sta-egkainia-tis-ekthesis-anthropoi-hroma-sidero

11 Οκτώβρη: 10.30 -13.00: Εργαστήρια για τα παιδιά. 6 μ.μ. Συζήτηση για το φασισμό. Την εισήγηση θα κάνει ο καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης. 8.30 μ.μ. Θέατρο («Ο Καφές και η Δημοκρατία» του Αζίζ Νεσίν. Από τη θεατρική σκηνή «Εκτός Σχεδίου»).

12 Οκτώβρη, 10.30 - 13.00: Θεατρικό Παιχνίδι. 1.30 μ.μ. Λαϊκό μεσημέρι, με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

15 Οκτώβρη, 8 μ.μ. Συναυλία, με τον Γρηγόρη Νικολόπουλο και τους «Μαγικούς Καθρέφτες».

17 Οκτώβρη, 8 μ.μ. Συναυλία: Θοδωρής Κοέλης.

18 Οκτώβρη, 10.30 - 13.00: Εργαστήρια για τα παιδιά. 6.30 μ.μ. Συζήτηση για την ανεργία, τις εξελίξεις στη Ζώνη και την «ανάπτυξη». 8 μ.μ. Χορευτικό από μετανάστες από τα Βαλκάνια. Συναυλία: Βασίλης Βασιλάτος «Ιστορίες για κρουστά».

19 Οκτώβρη, 11.00: Θέατρο: «Ο κύκλος με την κιμωλία», του Μπ. Μπρεχτ, από μαθητές του 6ου Γυμνασίου Νίκαιας. 6.30 μ.μ. Παρουσίαση: Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση. 8 μ.μ. Μεγάλη Συναυλία Αλληλεγγύης για τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Συμμετέχουν: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Ερωφίλη, Παντελής Θαλασσινός, KollektivA, Γιώργος Μεράντζας, Κώστας Μάντζιος, «ΜΠΑΣΟΥΤ» Θοδωρής Κοέλης/ Στέλιος Βερβέρης, Πάνος Μπούσαλης, Σταμάτης Μορφονιός, Πέτρος Πουντίδης, Γιώργος Σαρρής, Στέφανος Ψαραδάκος.

Πληροφορίες: www.perasma.org. Λεωφορεία: Από Ομόνοια Β18 - Γ18 (Μενάνδρου). Από Πειραιά 843 (Σταθμός ΗΣΑΠ).


http://www.perasma.org./images/stories/images/2014/deltyp2-2014%20.pdf
http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=8128735
http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=8134476

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου