Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Κέφαλος Κοσμάς : Εφευρέσεις, στοχασμός, λογοτεχνία, μποέμ και εξαθλίωση - έκθεση καλλιτεχνών «Η Ματαιοδοξία της Belle Epoque στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου» και έκθεση ζωγραφικής μαθητών «Ανάμεσα σε δύο πλατείες: Βάθης - Αγίου Παύλου»

Ο Πικάσο, ο Βαν Γκογκ, ο Τουλούζ Λοτρέκ, ο Σεζάν και άλλοι εκπρόσωποι του ιμπρεσιονισμού και του κυβισμού δημιουργούν πρωτοποριακά έργα, ο Ζολά αναδεικνύει την «Υπόθεση Ντρέιφους», ο Προυστ γράφει το «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο», ο Ρεμπώ εμπλουτίζει την παγκόσμια ποίηση και στο θέατρο ανεβαίνουν έργα νέων συγγραφέων που θίγουν σύγχρονα προβλήματα.

Ο εξηλεκτρισμός και η χρήση του πετρελαίου δημιουργούν τη δεύτερη βιομηχανική επανάσταση και η εφεύρεση του κινητήρα εσωτερικής καύσεως θα οδηγήσει σε κατασκευή αεροπλάνων και αυτοκινήτων.

Εφευρίσκονται η φωτογραφία, ο φωνογράφος και το μικρόφωνο. Η πραγματική επανάσταση θα γίνει με την εφεύρεση του ραδιοφώνου.

Ο Πιερ και η Μαρί Κιουρί, ανακαλύπτουν την ύπαρξη ραδιενέργειας, ο Αϊνστάιν διατυπώνει τη θεωρία της σχετικότητας και ο Φρόυντ εγκαινιάζει ψυχαναλυτικές θεραπείες.

Όλα τούτα, συμπυκνωμένα σε μερικές δεκαετίες, από τη λήξη του Γαλλοπρωσικού πολέμου (1871) μέχρι την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914). Εκ των υστέρων αυτή η περίοδος θα ονομαστεί χρυσή ή όμορφη εποχή, για να τονιστεί η διαφορά με τα μαύρα χρόνια που ακολούθησαν.

Στο Παρίσι εγκαινιάζονται επιδείξεις υψηλής ραπτικής, σε ένα πλαίσιο γενικότερης επίδειξης πλουτισμού. Η σαμπάνια καθιερώνεται ως ποτό της ανώτερης κοινωνικής τάξης και στα καμπαρέ της Μονμάρτης εμφανίζεται ο μποέμικος τρόπος ζωής.

Παράλληλα οξύνονται οι ταξικές διαφορές. Ο λαός εξαθλιώνεται από τον παραλογισμό και τη ματαιοδοξία της αυτοαποκαλούμενης καλής κοινωνίας.

Αυτό το κλίμα, καθώς και τη φρίκη, την οδύνη και η κρίση που φέρνει μαζί του ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, αποτυπώνουν σε έργα τους σύγχρονοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, στην έκθεση με τίτλο «Η Ματαιοδοξία της Belle Epoque στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», η οποία συμπεριλαμβάνει ζωγραφική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις και performance. Εγκαινιάζεται σήμερα, στις 8 το βράδυ, στη Φίνος Φίλμ (Χίου 53, Αγ. Παύλος, Μετρό Στ. Λαρίσης) και θα λειτουργεί μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, ώρες 12.00-14.00 και 17.00-20.00.

Η έκθεση αποτελεί μέρος των ευρύτερων εκδηλώσεων το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών», οι οποίες αρχίζουν σήμερα σε 30 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μουσικά καφενεία, σινεμά και άλλοι εναλλακτικοί χώροι) και θα καλύψουν την περιοχή κάτω από την Ομόνοια και γύρω από την πλατεία Βάθη και την πλατεία Καραϊσκάκη. Συμμετέχουν περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, βαριετέ, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, ζωγραφική του δρόμου, σινεμά, μόδα, διαλέξεις και πολλές ανοιχτές συζητήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνεται έκθεση ζωγραφικής μαθητών, στην πλειονότητα μεταναστών, του 51ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών με τίτλο «Ανάμεσα σε δύο πλατείες: Βάθης - Αγίου Παύλου». Γι' αυτή την έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται αύριο στη Βίλα Διαμαντοπούλου (Ταρέλλα 3 και Μαιζώνος, ώρες λειτουργίας: 12.00-16.00), θα φιλοξενηθεί πληρέστερη παρουσίαση τις επόμενες ημέρες.


kosmaskefalos@gmail.com


http://www.avgi.gr/article/4346098/efeureseis-stoxasmos-logotexnia-mpoem-kai-exathliosi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου