Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

La Pocha Nostra workshop

Alexandra Zamudio and Gerardo Juarez during a Pocha Nostra photo shoot at Ex-Teresa Arte Actual, Mexico City. Photographer: Herani Hache.

Η ομάδα
La Pocha Nostra
Παρουσιάζει για το 2015
Δυο διηπειρωτικά εργαστήρια “ζωντανής” τέχνης!
Αθήνα, Ελλάδα, 1-13 Ιουνίου
Τιχουάνα, Μεξικό, 17-29 Αυγούστου
Για πρώτη φορά στα χρονικά της ομάδας η La Pocha Nostra εγκαινιάζει δυο θερινά εργαστήρια σε δυο ηπείρους! Αυτά τα εργαστήρια “ζωντανής” τέχνης είναι ανοιχτά και απευθύνονται σε καλλιτέχνες της performance, ηθοποιούς, χορευτές, θεωρητικούς, ακτιβιστές και φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο. Αναμένουμε οι συμμετέχοντες να προέρχονται από 4 διαφορετικές γενιές και από 10 διαφορετικές χώρες. Παρακαλώ αποστείλετε την αίτησή σας από ΕΔΩ: http://tinyurl.com/ohgm75r το συντομότερο δυνατό!
Φέτος τα μέλη της La Pocha Nostra θα συναντηθούν στην Αθήνα, Ελλάδα (1-13 Ιουνίου) και στην Τιχουάνα του Μεξικό (17-29 Ιουνίου) για να πραγματοποιήσουν το θρυλικό τους international performance workshop. Για πρώτη φορά στα χρονικά αυτό το γεγονός θα λάβει χώρα σε δυο ηπείρους! Αυτές οι έντονα φορτισμένες μυθικές πόλεις θα αποτελέσουν τον τόπο της διηπειρωτικής μας παιδαγωγικής περιπέτειας. Και θεωρούμε τα θερινά αυτά εργαστήρια για την performance την πιο σημαντική παιδαγωγική επιδίωξη της χρονιάς.
Τα θερινά αυτά εργαστήρια θα λάβουν χώρα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην Ελλάδα, και στο CEART, Centro Estatal de Las Artes στην Τιχουάνα του Μεξικό αντίστοιχα. Οι τοπικοί μας συνεργάτες για την παραγωγή του project είναι ο καλλιτέχνης και επίκουρος καθηγητής της ΑΣΚΤ Βασίλης Βλασταράς και η ανεξάρτητη καλλιτέχνιδα Φωτεινή Καλλέ στην Αθήνα, και αντίστοιχα η καθηγήτρια και ανεξάρτητη καλλιτέχνιδα Claudia Algara στην Τιχουάνα.
Σχετικά με το εργαστήριο των Pocha:
Το θερινό αυτό εργαστήρι περιλαμβάνει 12 μέρες εντατικής δουλειάς βυθισμένες στην τέχνη της performance με επίκεντρο το ανθρώπινο σώμα, ως τόπο δημιουργίας, επανεφεύρεσης, μνήμης και ακτιβισμού. Θα δοθεί επίσης έμφαση στη σχέση μεταξύ ανθρώπινου σώματος και περιβάλλοντος και την μεσολάβηση διαφορετικών εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Στο τέλος του εργαστηρίου θα οργανωθεί ένα επικό jum session ανοιχτό στην τοπική καλλιτεχνική κοινότητα και στο κοινό της πόλης. Αυτή η διασταύρωση πολιτισμών, επιστημών και γενεών φιλοδοξεί να φιλοξενήσει 24 συμμετέχοντες.
Το περιβόητο «Pocha Workshop» είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως «ένα καταπληκτικό και απαιτητικό καλλιτεχνικό και ανθρωπολογικό πείραμα κατά τη διάρκεια του οποίου προσεκτικά επιλεγμένοι καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες με διαφορετικό καλλιτεχνικό παρελθόν, πολιτισμική κουλτούρα ή σεξουαλική ταυτότητα, ξεκινάνε να διαπραγματεύονται τον κοινό τους τόπο. Η performance γίνεται ο  συνδετικός ιστός και η lingua franca για αυτές τις προσωρινές κοινότητες καλλιτεχνών.
Όπως πάντοτε, οι θέσεις είναι περιορισμένες και αναμένεται να συμπληρωθούν σύντομα. Ανταποκρινόμενοι στις οικονομικές προκλήσεις της εποχής μας, κοινοποιήσεις αποδοχής θα δοθούν μέσα σε διάστημα δυο εβδομάδων μετά την υποβολή της αίτησης σας έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος να σχεδιάσετε το ταξίδι σας εκ των προτέρων. H La Pocha Nostra θα σας βοηθήσει με επίσημες επιστολές αν κάτι τέτοιο της ζητηθεί. Ενθαρρύνουμε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν να υποβάλλουν το απαραίτητο υλικό όσο το δυνατό συντομότερα. Οδηγίες σχετικά με την αίτηση δίνονται παρακάτω.
Η παρακολούθηση του workshop περιλαμβάνει:
Το ημερήσιο 8ωρο εργαστήριο θα προσφέρει δυο παράλληλες διαδικασίες:
Οι συμμετέχοντες θα εκτεθούν στις πιο πρόσφατες μεθοδολογίες της Pocha Nostra σχετικές με την performance, ένα επιλεγμένο μείγμα ασκήσεων το οποίο έχουν δανειστεί από πληθώρα πηγών συμπεριλαμβανομένου της performance art, του πειραματικού θεάτρου και χορού, της μεθόδου Suzuki, τις σαμανιστικές τελετουργίες και άλλα επιτελεστικά παιχνίδια και ζωντανά jam sessions. Παράλληλα με αυτή την διαδικασία, η ομάδα θα αναλύει την δημιουργική διαδικασία. Τα θέματα θα προκύπτουν από την καθημερινή δουλειά, την αισθητική της επικαιρότητας, την πολιτιστική και πολιτική συνάφεια. Θα οργανωθούν επίσης ποικίλες επιτελεστικές επεμβάσεις σε άλλους χώρους της πόλης συμπεριλαμβανομένου μουσεία και καλλιτεχνικούς χώρους. Παραδοσιακά, το θερινό εργαστήριο της Pocha, κλείνει τον κύκλο αυτού του παιδαγωγικού πειράματος με ένα συναρπαστικό ζωντανό jam session στο οποίο η τοπική καλλιτεχνική κοινότητα είναι προσκαλεσμένη.
Ποιοι μπορούν να το παρακολουθήσουν?
Καλλιτέχνες της performance, πειραματικοί ηθοποιοί, χορευτές, θεωρητικοί, ακτιβιστές, και φοιτητές που ενδιαφέρονται για τις θεματικές τις οποίες απευθύνει η La Pocha Nostra. Οι ηλικίες μπορούν να κυμαίνονται από 20 έως 80 ετών. Είναι πολύ σημαντικό οι αιτούντες να είναι εξοικειωμένοι με τις ιδέες και την αισθητική της La Pocha Nostra. Το εργαστήριο είναι πολύ διασκεδαστικό αλλά ταυτόχρονα σωματικά και διανοητικά απαιτητικό.
Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων?
Οι διεθνείς συμμετοχές θα επιλεγούν με προσοχή από μια επιτροπή που θα αποτελείται τόσο από μέλη των Pocha Nostra όσο και από άλλους διεθνείς καλλιτέχνες. Παρακαλώ συμπληρώστε την αίτηση διαδικτυακά απαντώντας στις αντίστοιχες ερωτήσεις. Θα δεχόμαστε συμμέτοχες συνεχώς γι’ αυτό και σας ενθαρρύνουμε να υποβάλλεται την αίτησή σας πριν από την τελική προθεσμία υποβολής.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το workshop απευθυνθείτε στον:
Saul Garcia Lopez saulgarcialopez@gmail.com
Για περισσότερες πληροφορίες στα Ελληνικά απευθυνθείτε στους:
Βασίλη Βλασταρά vvlastaras@gmail.com
Φωτεινή Καλλέ fotinikalle@gmail.com
ΤΕΛΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΙΟΥ
Βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να κάνετε την αίτηση:
Συμπληρώστε την αίτηση διαδικτυακά ΕΔΩ: http://tinyurl.com/ohgm75r (Αγγλικά/Ισπανικά).
Στην αίτηση θα σας ζητηθεί να συμπεριλάβετε τα ακόλουθα:
1. Ένα προσωπικό βιογραφικό 500 λέξεων
2. Ένα δείγμα του έργου σας το οποίο πρέπει να είναι προσβάσιμο διαδικτυακά (βίντεο ή φωτογραφίες). Περιγράψτε καθαρά το μέσο ή το υλικό που χρησιμοποιήσατε, τίτλο καθώς και οποιαδήποτε άλλη συναφή πληροφορία.
3. Μια συστατική επιστολή από κάποιον που γνωρίζει το έργο σας.
4. Εάν έχετε συμμετάσχει σε παλαιότερο εργαστήριο των La Pocha Nostra: το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συμπληρώσετε την αίτηση και να διευκρινίσετε πότε και που συναντήσατε τους La Pocha Nostra.
5. Επιλέξτε την πόλη στης οποίας το εργαστήρι επιθυμείτε να συμμετέχετε.
ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Στα δίδακτρα γι’ αυτό το 12ήμερο εργαστήρι περιλαμβάνεται πρόσβαση σε όλες τις συνεδρίες και τις πολιτιστικές δραστηριότητες, κάποια βοήθεια στα έξοδα μετακίνησης μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών, υλικά και καθημερινά αναψυκτικά. Οι τοπικοί μας συνεργάτες θα προτείνουν λογικές τιμές διαμονής και σίτισης στην Αθήνα προκειμένου να κάνουν το ταξίδι σας όσο το δυνατόν ανέξοδο και εφικτό.
Έλληνες καλλιτέχνες: 350 Ευρώ.
Εάν γίνεται δεκτοί θα σας ζητηθεί να υποβάλλεται μια προκαταβολή ύψους
180 Ευρώ η οποία δεν θα μπορεί να επιστραφεί, για να μπορέσει να κατοχυρωθεί η θέση σας στο workshop.
Παρακαλώ να σημειωθεί ότι η La Pocha Nostra δεν θα προσφέρει μερικές ή πλήρης υποτροφίες φέτος. Εάν σχεδιάζετε να κάνετε αίτηση για χορηγία σε κάποιον άλλο φορέα, παρακαλώ απαντήστε στην αντίστοιχη ερώτηση που συνοδεύει την αίτηση. Θα σας βοηθήσουμε με υποστηρικτικές επιστολές εάν κριθεί απαραίτητο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα La Pocha Nostra θα βρείτε στα παρακάτω links. Σας ενθαρρύνουμε να τα επισκεφτείτε:
www.pochanostra.com
and our two photo blogs:
https://docs.google.com/…/1TZYi-RKHi0CqoXI9a9r0yrxGZer…/editATHENS, GREECE, JUNE 1-13, 2015 TIJUANA, MEXICO, AUGUST 17-29, 2015 APPLICATIONS: Please send by MARCH 30. Send your application ASAP. We...
docs.google.com


https://www.facebook.com/events/1009104639118315/


Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Πειραιώς 256, 18233 Αθήνα


21 0381 6930
rector@asfa.gr
Λήψη οδηγιών
στην Αθήνα 1-13 Ιουνίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου