Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

Βασίλης Παπασάϊκας "Εικόνες" Γλυπτική - ατομική έκθεση


Ο Vasilis Papasaikas / Βασίλης Παπασάικας σας προσκαλεί στα Εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015 στη γκαλερί ekfrasi-yianna grammatopoulou διάρκεια έκθεσης 28 /05/ - 27/06/2015.

Την ενδεκάτη ατομική του έκθεση με τίτλο «εικόνες» εγκαινιάζει τηνΠέμπτη 28 Μαΐου 2015 ο γλύπτης Βασίλης Παπασάϊκας στην αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου».

Τον τίτλο αυτό ο Βασίλης Παπασάϊκας δανείζεται από την ελληνική αρχαιότητα και χρησιμοποιεί για τετάρτη κατά σειράν φορά.

Την έκθεση απαρτίζουν ένδεκα γλυπτά - εικόνες ανθρώπων οικείων του καλλιτέχνη, εκ του συνόλου των προσώπων, των συνιστώντων τον εσώτερο κόσμο ,μέσα στον οποίο διαβίει.
Λεπτομέρεια αδημοσίευτου έργου που θα παρουσιάσει ο Vasilis Papasaikas / Βασίλης Παπασάικας στην ατομική του έκθεση στη γκαλερί ekfrasi-yianna grammatopoulou
Φωτογράφιση : Constantinos Rizoshttp://www.rizosplayz.com/
Ο Ομ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Χρύσανθος Χρήστου σχολιάζει για το έργο του Παπασάϊκα: «Μια γλυπτική παραδοσιακών τάσεων και προσωπικών αναζητήσεων, έχουμε με τα έργα του Βασίλη Παπασάϊκα. Αφετηρία του είναι η ανθρώπινη μορφή, το μορφοπλαστικό του λεξιλόγιο ρεαλιστικό, αλλά με εξαιρετικές προεκτάσεις. Στα έργα του ο καλλιτέχνης που διακρίνεται για την ποιότητα των περιγραμμάτων και τον χαρακτήρα των μορφών, κατορθώνει να μας δώσει ακόμη και τις εσωτερικές ψυχικές διαστάσεις των θεμάτων του. Αρκεί να δει τα έργα του, για να καταλάβει κανείς ότι είναι και προικισμένος και γνήσιος γλύπτης.»

Λεπτομέρεια αδημοσίευτου έργου που θα παρουσιάσει ο Vasilis Papasaikas / Βασίλης Παπασάικας στην ατομική του έκθεση  στη γκαλερί ekfrasi-yianna grammatopoulou. Τίτλος έργου "Γυναίκα με μαγιό".
Φωτογράφιση : Constantinos Rizoshttp://www.rizosplayz.com/
Ο Βασίλης Παπασάϊκας πιστεύει πως ο τίτλος της έκθεσης περιγράφει ακριβώς το φιλοσοφικό φάσμα, το οποίο υπαγορεύει και οδηγεί κάθε του προσπάθεια για την επίτευξη του εικασμού. Στην αρχαιότητα το όνομα «εικών» αναφέρεται σε γλυπτικό έργο. Του ζωγραφικού έργου το όνομα είναι «γραφή ». Φρονεί δε, ότι ο δια του εικασμού σημαινόμενος κόσμος, σημαίνει τον ίδιο το δημιουργό και τούτο, κατ αυτόν, ενδιέφερε, ενδιαφέρει και θα ενδιαφέρει την ελληνική σκέψη και την εξ’ αυτής εικαστική τέχνη. Λέγει δε, σημαίνει, όχι συμβολίζει! Διότι ο κόσμος μέσα στον οποίο ζει και δρα ένας εικαστικός είναι μια ακολουθία ομοκέντρων κύκλων κατά παραγωγήν προσώπων και καταστάσεων, εκ των οποίων η ψυχή του εν τω όντι καλλιτέχνου λαμβάνει τους κραδασμούς που κατευθύνουν την κάθε της προσπάθεια.

Ο Γλύπτης Βασίλης Παπασάικας γεννήθηκε το έτος 1956 στο χωριό Καινούργιο Τριχωνίδος του νομού Αιτωλοακαρνανίας, από γονείς αγρότες, τον Γιώργο και την Θεοφανώ Παπασάικα. Σπούδασε σχέδιο στο προπαρασκευαστικό εργαστήριο του Βρασίδα Βλαχόπουλου και γλυπτική στο Α’ εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Έχει κάνει δέκα ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές.

Σημαντικότερα μνημεία
Ανδριάς του Παύλου Μπακογιάννη στο Καρπενήσι, ανδριάς του ήρωα Κατσαντώνη στο Καρπενήσι, τάφος του Μάνου Χατζηδάκι στην Παιανία, τάφος του Γιάννη Ρίτσου στην Μονεμβασία. Ανδριάς του Χρυσοστόμου Καραπιπέρη στο Καρπενήσι, ανδριάς του Χαριλάου Τρικούπη στο Μεσολόγγι (χορηγός η Βουλή των Ελλήνων), προτομή του ήρωα Ραζή-Κότζικα στο Μεσολόγγι, κολοσσιαία προτομή του Γεωργίου Καραϊσκάκη στον Ελληνόπυργο Αγράφων, προτομή του Βασιλείου Τατάκη στην Άνδρο, προτομή του διευθυντού του ΜΙΤ Μιχάλη Δερτούζου στην Άνδρο, προτομή του Γιάννη Ρίτσου στο Καρλόβασι Σάμου, ανδριάς του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Καινούργιο Τριχωνίδος, προτομή του Χαριλάου Τρικούπη στο Μεσολόγγι, προτομή του ποιητή Κώστα Χατζόπουλου στο Αγρίνιο, άγαλμα της σκεπτόμενης γυναίκας στο Αγρίνιο, ανδριάς του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Αντίρριο, μνημείο των πέντε πρωθυπουργών στο Μεσολόγγι, προτομή Χριστοφόρου Κατσάμπα στον Προυσσό. Έργα του μνημειακά και προσωπικά ευρίσκονται σε πολλούς δημοσίους χώρους και ιδιωτικές συλλογές.
Vasilis Papasaikas / Βασίλης Παπασάικας

Δουλεύοντας την φιγούρα του Λέοντος.· 27 Ιανουαρίου ·

Επιμέλεια άρθρου Πετρούλα Σίνη
Πηγές :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου