Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Έκθεση Αρχαϊκή Νομισματοκοπία της Αθήνας. Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα



Όθεν αργύρου εστί γενέθλη.

Αρχαϊκή Νομισματοκοπία της Αθήνας.

Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015 και ώρα 20:00


Η έκθεση Αρχαϊκή Νομισματοκοπία της Αθήνας. Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα ολοκληρώνει με τον πιο τεκμηριωμένο τρόπο μία πρωτοπόρα συνεργασία του Επιγραφικού & Νομισματικού Μουσείου με το Αυστραλιανό Κέντρο Αρχαίων Νομισματικών Σπουδών και τη Νομισματική Συλλογή Alpha Bank που ως στόχο έχει να παρουσιάσει την ελληνική αρχαιομεταλλουργία και τη νομισματική στο ευρύ κοινό. Η έκθεση παρουσιάζεται στη μεγάλη αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων, στο Β’ όροφο του Ιλίου Μελάθρου, στη βιβλιοθήκη του Ερρίκου Σλήμαν και θα διαρκέσει από τις 28 Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου 2015.

Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο άργυρος «γεννήθηκε» στην αρχαία Αλύβη (περιοχή του Ευξείνου Πόντου), καθώς διέθετε πλούσια κοιτάσματα του μετάλλου αυτού. Αιώνες αργότερα, ο άργυρος, ένα πολύτιμο μέταλλο, γνωστό από την παραγωγή σκευών και κοσμημάτων, θα γίνει το μέσο που θα αλλάξει ριζικά τη ροή της πολιτιστικής και οικονομικής ιστορίας της αρχαιότητας, καθώς θα αποτελέσει ένα από τα κυριότερα μέταλλα για την κατασκευή νομισμάτων.

Η έκθεση εστιάζει στην αρχαϊκή εποχή, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταλλάσσονται η κοινωνία, τα πολιτεύματα και η τέχνη. Η θεματολογία επικεντρώνεται στη νομισματοκοπία κατά τους αρχαϊκούς χρόνους, στην παρουσίαση των μεθόδων εξόρυξης και επεξεργασίας πολύτιμων μετάλλων κατά την αρχαιότητα στο Λαύριο και τη Σίφνο, με σκοπό τη χρήση τους κυρίως στην παραγωγή νομισμάτων. Επιπλέον παρουσιάζεται το ιστορικό και θεσμικό πλαίσιο της αντίστοιχης χρονικής περιόδου, μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν κανόνες διαχείρισης και ελέγχου τόσο της εξόρυξης όσο και της εμπορικής διάθεσης των πολύτιμων μετάλλων.

Η έκθεση πλαισιώνεται με μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, από τις συλλογές του Επιγραφικού & Νομισματικού Μουσείου, της Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank, του Μουσείου Ακρόπολης, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Διαμορφώνεται σε τρεις βασικούς άξονες, ο πρώτος από τους οποίους πραγματεύεται το οικονομικό - πολιτικό πλαίσιο της Αθήνας κατά τους αρχαϊκούς χρόνους, ο δεύτερος την αρχαϊκή νομισματοκοπία και ο τρίτος τα αρχαία ελληνικά μεταλλεία, τις πολύτιμες πρώτες ύλες καθώς και τα στάδια επεξεργασίας και πώλησης του μετάλλου. Προκειμένου να διευκολυνθεί ο επισκέπτης, καθώς και για λόγους πληρέστερης παρουσίασης τα νομίσματα θα συνοδεύονται από φωτογραφίες τους σε μεγέθυνση ή σχέδια, θα παρέχεται η δυνατότητα χρήσης μεγεθυντικού φακού, ενώ θα χρησιμοποιηθεί οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με το θέμα.

Με την περιοδική έκθεση Αρχαϊκή Νομισματοκοπία της Αθήνας. Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα σας καλούμε σε ένα ταξίδι μύησης στην αρχαία τέχνη των μεταλλουργών, οι οποίοι από τα έγκατα της γης αποσπούσαν τα πολύτιμα μέταλλα για να δημιουργηθεί στη συνέχεια αυτό που κινούσε τη ζωή, δημιουργούσε συμμαχίες, συνέβαλε στον πολιτισμό και την τέχνη, το νόμισμα. Ένα ταξίδι αναζήτησης της πολιτικής και οικονομικής ιστορίας της αρχαϊκής εποχής, μέσα από τους σπάνιους θησαυρούς της αρχαιότητας.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Australian Research Council της Αυστραλιανής Κυβέρνησης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης «οι Αινιάνες», της Μουσείων Εστίασης και της Diageo Hellas. Τα κρασιά της δεξίωσης των εγκαινίων, «SIBAN» και «ASTRA», είναι ευγενική χορηγία του Κτήματος Βασιλείου και του Κτήματος Νέμειον. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ.

Η μουσική επένδυση της έκθεσης είναι δημιουργία του συνθέτη Φοίβου Βαλαχή.


Για πληροφορίες:

Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο, Ιλίου Μέλαθρον,

Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, 106 71, Αθήνα

Μετρό: Σύνταγμα, Ακαδημία

Τηλ.: 210 3643774, 210 3632057 / Fax: 210 3635953

enm@otenet.gr / URL:http//enma.gr




https://www.facebook.com/NumismaticMuseum.Athens/posts/697220583739594

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου