Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

Γιάννης Γαΐτης - Ένας Ασυμβίβαστος Δανδής - έκθεση με έργα του στα πλαίσια του αφιερώματος «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ» του Radisson BLU PARK HOTEL, ATHENS
Την Τετάρτη 10 ΙΟΥΝΙΟΥ, στις 20.00, η διεύθυνση του ξενοδοχείου Radisson BLU PARK HOTEL, ATHENS - στα πλαίσια του αφιερώματος «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ» και της συνεργασίας του με την ιστορικό τέχνης Ελένη Αθανασίου - παρουσιάζει την έκθεση του Γιάννη Γαΐτη με τίτλο Ένας Ασυμβίβαστος Δανδής. Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και θα εκτίθενται στους χώρους του ξενοδοχείου έως τις 24 Ιουλίου 2015.

Το Radisson Blu Park Hotel Athens, συνεχίζει να παρουσιάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το έργο καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό την προβολή της Ελληνικής τέχνης τόσο στο εγχώριο κοινό όσο και στο ξένο που επισκέπτεται την χώρα μας.

Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, «Πολιτισμός-Τουρισμός», επιλέχθηκε ο Γιάννης Γαΐτης ο οποίος υπήρξε σεμνός, ασυμβίβαστος, οραματιστής, επαναστάτης, και μαζί σπουδαίος εκπρόσωπος του Μοντερνισμού στην Ελλάδα. Εκπροσωπεί την γενιά που ξεπηδά μέσα από την αντίσταση και χρησιμοποιεί τα γνωστά ανθρωπάκια του σαν αγγελιοφόρους των ιδεολογικών και καλλιτεχνικών του στοχασμών.

Ο Γιάννης Γαΐτης δημιούργησε περισσότερα από 4.500 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, σχέδια και κατασκευές. Έκανε κοινωνικά και μαζί θεατρικά δρώμενα. Ασχολήθηκε με εικονογραφήσεις βιβλίων, σκηνικά, κουστούμια θεάτρου, σχέδια υφασμάτων και κουβέρτας. Στην παρούσα έκθεση, ένας ολόκληρος μικρόκοσμος από ζωόμορφες μυθικές οντότητες, περίεργα εντομοειδή πουλιά, ανθρωποειδή, άλλοτε με φράκο και άλλοτε με ριγωτό και καρό κουστούμι, λευκό γιακά, μαύρη γραβάτα, μαύρα παπούτσια και μαύρη κορδέλα γύρω από το καπέλο μελόν, θα διακοσμεί τους χώρους του ξενοδοχείου.

Ο Γιάννης Γαΐτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου του 1923 και πέθανε στις 22 Ιουλίου του 1984. Σπούδασε στη ΑΣΚΤ της Αθήνας, από την οποία αποφοίτησε το 1951. Ανάμεσα στους δασκάλους του ήταν ο Κωνσταντίνος Παρθένης και ο Ιωάννης Φιλιππότης. Το 1948 συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος στην ομάδα Ακραίοι που ίδρυσε ο Αλέκος Κοντόπουλος, και τάσσεται ανοιχτά πλέον υπέρ της μοντέρνας και εναντίον της ακαδημαϊκής ρεαλιστικής τέχνης. Το 1954 έφυγε για το Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές του στην École des Beaux-Arts και στην Académie de la Grande Chaumière. Το 1957 υπέγραψε συμβόλαιο με την Γκαλερί Fachetti. Εργάστηκε τόσο στην Αθήνα όσο και στο Παρίσι και από το 1967 παρουσίασε τα γνωστά του Ανθρωπάκια. Το 1971 εκθέτει στο Δεσμό τις πετομηχανές του, ενώ τη δεκαετία 1970-1980, με μια σειρά από κατασκευές, παίρνει μέρος σε δρώμενα και περιβάλλοντα, επιχειρώντας να αναφερθεί και στον αρχαίο κόσμο. Σταδιακά, από το 1975 οι σχηματοποιημένες μορφές πολλαπλασιάστηκαν και ενοποιήθηκαν με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθρώπινων τοπίων. Θεωρείται ως ένας από τους πρωταγωνιστές στην καλλιτεχνική πρωτοπορία. Απεβίωσε τον Ιούλιο του 1984, λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του έργου του στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών.


https://www.facebook.com/events/1458468457784809/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου