Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο: "Αλίκτυπες Μορφές III"


Την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 18:30-22:00 εγκαινιάζεται στη Gallery Δεληολάνης, Λεωφ. Συγγρού 100, έναντι FIX, ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο: "Αλίκτυπες Μορφές III".
Πρόκειται για συνθέσεις με μελάνη και ακρυλικά χρώματα πάνω σε ξύλα και αντικείμενα. Η πρώτη φάση της ενότητας παρουσιάστηκε στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι και στη Δημοτική Πινακοθήκη της Ιθάκης, η δεύτερη στην gallery "Πολύτροπον" στο Κάστρο της Κεφαλονιάς και την αίθουσα τέχνης του Βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα. Το 2011 κυκλοφόρησε το εικαστικό Ημερολόγιο Αλίκτυπες Φόρμες / Sea shappen forms, Art-Est. Στην τωρινή έκθεση παρουσιάζονται παλαιότερα αλλά και πρόσφατα έργα του καλλιτέχνη με ανάλογες μορφοπλαστικές φόρμες με ποικίλες αποχρώσεις.

Τη βραδιά των εγκαινίων θα μιλήσει για τον καλλιτέχνη ο διακεκριμένος ιστορικός τέχνης ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ
και ο γνωστός πιανίστας, συνθέτης ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΖΑΣ, θα ερμηνεύει μουσικά έργα για πιάνο.
Μορφές πάνω σε ξύλο του Κώστα Ευαγγελάτου
Η καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης Δώρα Φ. Μαρκάτου, μέλος της A.I.C.A. αναφέρει σε κείμενο της για τις "Αλίκτυπες Μορφές" του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο «Η εικαστική δράση ως αντίδοτο στη φθορά»:

«….Ως έμπειρος καλλιτέχνης ο Κώστας Ευαγγελάτος επεμβαίνει αντίθετα προς τη διαδικασία αποσύνθεσης που θα επέφερε ο χρόνος και δίνει στα σπαράγματα που εξέβρασε η θάλασσα μια νέα ταυτότητα. Ακολουθώντας το σχήμα των σανιδιών, σχεδιάζει αφαιρετικά και μονοχρωματικά γυναικείες μορφές, με σιβυλλική έκφραση, πλάσματα που άφησαν το αποτύπωμα τους σε κάθε πολύπλαγκτο σώμα που άγγιξαν. Μ’ ένα σχέδιο τόσο πυκνό, έτσι ώστε να δημιουργούνται λεπτότατα πλέγματα γραμμών που διατρέχουν όλη την επιφάνεια του ξύλου ή οργανώνονται γύρω από φυσικές πυκνώσεις του, όπως είναι οι όζοι, διαγράφει τα περιγράμματα των μορφών, οι οποίες προβάλλουν στο φυσικό φαιό του υλικού. Τα γυναικεία πρόσωπα με τα ζωηρά μάτια συνωθούνται, πάντοτε σε συμπλέγματα, δίνοντας την αίσθηση ότι αναδύονται κοσμογονικά από το εσωτερικό της ίδιας της μάζας του ξύλου. Έτσι τα άχρηστα υλικά μεταμορφώνονται σε εικαστικές δημιουργίες με ρευστά όρια ανάμεσα στη γλυπτική και στη ζωγραφική, όπου τον τόνο δίνει ο συνδυασμός του τυχαίου με την υπολογισμένη χειρονομία, η παρόρμηση με τη λογική επεξεργασία».
Έργο Κώστα Ευαγγελάτου
Ο Ακαδημαικός, καθηγητής Χρύσανθος Χρήστου, ιστορικός τέχνης, αναφέρει μεταξύ άλλων στο βιβλίο του "Η ελληνική ζωγραφική στον εικοστό αιώνα": Ουσιαστικά οι αναζητήσεις της ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου έχουν σαν αφετηρία την ανθρώπινη μορφή. Χωρίς να περιορίζεται στην εξωτερική απόδοση της, αποβλέπει και κατορθώνει να δώσει συμβολικές προεκτάσεις. Με διάφορους τρόπους και επεξεργασίες στις οποίες παίζουν ρόλο οι σχεδιαστικές αξίες, ο καλλιτέχνης προχωρεί με την προσθήκη της γραφής, με μια κατεύθυνση στην οποία συνδυάζεται ρεαλιστική πραγμάτευση και γενικευτικά χαρακτηριστικά, που πλουτίζουν με νέες εκφραστικές αξίες την ζωγραφική του.

Η Έκθεση στον νέο πολυχώρο τέχνης και γεύσεων "Δεληολάνης", Λ. Συγγρού 100, στάση metro FIX, έναντι ΕΜΣΤ, θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2014 και λειτουργεί καθημερινά 24 ώρες!



Πληροφορίες, πρωινές ώρες: κα Άννα Βλαγκούλη 210 8983000 ή για συνάντηση με τον καλλιτέχνη στο 210 7294259.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου