Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΣΑΚΙΔΗΣ 1924-2014 / 90 χρόνια ζωής 70 χρόνια δημιουργίας εμπνευσμένης από τους αγώνες του λαού



ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΣΑΚΙΔΗΣ
1924-2014
90 χρόνια ζωής
70 χρόνια δημιουργίας
εμπνευσμένης από τους αγώνες του λαού
ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ - ΒΙΒΛΙΩΝ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ
από τη συλλογή του εικαστικού και συγγραφέα Γιώργου Φαρσακίδη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης
1-15 Δεκέμβρη 2014
Booze Cooperativa Αίθουσα Etage Litteraire – Κολοκοτρώνη 57- 59β  στον πρώτο όροφο της στοάς του Γκελ Bistrot, (Στοά Κουρτάκη) ΑΘΗΝΑ

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 2 Δεκέμβρη στις 7:00 μ.μ.
θα μιλήσει η ΣΟΦΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ, δημοσιογράφος - συγγραφέας
και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Γιώργου Φαρσακίδη

Βιογραφικό Γιώργου Φαρσακίδη
  • Χαράκτης Ζωγράφος Συγγραφέας
    Γεννήθηκε στην Οδησσό της Σοβιετικής Ένωσης. Ανταρτοεπονίτης, δεκαοχτώ χρονών, δύο φορές τραυματίας σε μάχη με Γερμανούς και Βούλγαρους, έμεινε ανάπηρος στα δύο του χέρια. Κατά διαστήματα έχει κάνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και άλλους τόπους κράτησης – Μακρόνησος, Αη Στράτης, Γυάρος, Λέρος – δεκαεξήμισι χρόνια.
    Αυτοδίδακτος στους τόπους της κράτησης του, ζωγραφίζει και χαράζει θέματα με περιεχόμενο από τη ζωή των συγκρατούμενων συναγωνιστών του κι αργότερα από τους αγώνες του ελληνικού λαού.
    Μετά την πτώση της χούντας, ο Γ. Φαρσακίδης δημοσιεύει εργασίες του σ' εφημερίδες, εκθέτει, τυπώνει και κυκλοφορεί τα έργα του.
    Το 1984, το βιβλίο του η Πρώτη Πατρίδα παίρνει το πρώτο βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.
    Η εικαστική και η λογοτεχνική του δουλειά γίνεται γνωστή στη Σοβιετική Ένωση κι άλλες χώρες. Κριτικά σχόλια και παρουσίαση δημοσιεύονται στην Πράβντα, στην Ισβέστια, στη Σοβιέτσκαγια Κουλτούρα και άλλα έντυπα και μέρος της εργασίας του προβάλλεται από τη σοβιετική τηλεόραση.
    Καλεσμένος από την εφημερίδα Πράβντα στο γιορτασμό για τα 30χρονα της αντιφασιστικής νίκης, ο Γ. Φαρσακίδης τιμήθηκε για την αγωνιστική και καλλιτεχνική του δραστηριότητα με το Ανώτατο Χρυσό Μετάλλιο της Σοβιετικής Επιτροπής Ειρήνης.
    Στα επόμενα χρόνια συνεχίζει τη δραστηριότητα του οργανώνοντας εκθέσεις των εικαστικών του έργων, ταξιδεύοντας και συγγράφοντας μια σειρά βιβλίων που αφορούν τόσο τα προσωπικά του βιώματα, όσο και δοκίμια σε θέματα ιστορικά και φιλοσοφικά.
    Βιβλία του που εκδόθηκαν ακόμη είναι:
    «Ποτέ τους δεν έγιναν είκοσι», «Ο Φιλόσοφος», «Ιαματικά «ψεύδη» και βέβηλες προσεγγίσεις», «Ένδεκα μέρες και τρεις χρονιές του εμφυλίου», «Της πρώιμης νιότης», «Σα πας στον πηγαιμό για την Ιθάκη», «Μια επαίσχυντη συμφωνία και το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη».
    Ακόμη κυκλοφορούν μια σειρά από λευκώματα με δικά του έργα:
    «Μακρόνησος», «Τόποι εξορίας», «Του έρωτα και της μοναξιάς», «Επαγγέλματα του δρόμου», «Για το παιδί, για τη ζωή, για την Ειρήνη», «Εδώ Πολυτεχνείο». «Δέκα χαρακτικά» κ.ά.
    Γίνονται παρουσιάσεις του έργου του στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηνών, στο Στοά Βιβλίου Αθήνα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νεάπολης στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας (Κατερίνη, Κιλκίς, Αμφιλοχία, Λέρο, Περιστέρι κ.ά.).πό την εφημερίδα Πράβντα στο γιορτασμό για τα 30χρονα της αντιφασιστικής νίκης, ο Γ. Φαρσακίδης τι-μήθηκε για την αγωνιστική και καλλιτεχνική του δρα-στηριότητα με το Ανώτατο Χρυσό Μετάλλιο της Σοβιε-τικής Επιτροπής Ειρήνης.

    Ο Γιώργος Φαρσακίδης είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
    Ιστότοπος
    http://www.farsakidis.gr/


Μερικές από τις προηγούμενες δημοσιεύσεις μου για το Γιώργο Φαρσακίδη : http://tehneskaigrammata.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου