Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Κώστας Ευαγγελάτος - 35 χρόνια ζωντανών εικαστικών έργων-performance σχέδια, ζωγραφική, ψηφιακά ντοκουμέντα.


Ο πολυχώρος artville Ιάσονος 5, Γλυφάδα, το Σάββατο 1η Νοεμβρίου 2014 στις 8.00 μ.μ. εγκαινιάζει την αναδρομική έκθεση του εικαστικού Κώστα Ευαγγελάτου, έργων και ντοκουμέντων από τα εικαστικά και ποιητικά του δρώμενα, με τίτλο:

«Κώστας Ευαγγελάτος - 35 χρόνια ζωντανών εικαστικών έργων-performance, σχέδια, ζωγραφική, ψηφιακά ντοκουμέντα.»

Costas Evangelatos

Costas Evangelatos


Costas Evangelatos


Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014, 20:00

Ώρες λειτουργίας:
Costas Evangelatos
Δευτέρα: 15:00-21:00
Τρίτη-Παρασκευή: 10:00-21:00
Σάββατο: 10:00-14:00

Διάρκεια : 01/11/2014-22/11/2014


ARTVILLE CAFE

Ιάσονος 5 Γλυφάδα, 210-9627204www.artvillepolihoros.com

Είσοδος ελεύθερη.


Costas Evangelatos
H έκθεση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό "Artina" 
Παράλληλα θα γίνουν διαλέξεις, προβολές και στο κλείσιμο της έκθεσης 22/11/2014 η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Κώστα Ευαγγελάτου "Πολύσμιγος Αίνος" εκδόσεων συλλογές 2014.
Σελ. 3 από την ποιητική συλλογή του ποιητή-εικαστικού Κώστα Ευαγγελάτου "Πολύσμιγος Αίνος ", εκδ. Συλλογές, 2014.

Το βιβλίο ποιητική συλλογή «Πολύσμιγος Αίνος», κοσμούν 21 σχέδια του εικαστικού-ποιητή Κώστα Ευαγγελάτου που μετά την επιτυχημένη έκδοση της συλλογής «Εγκάρσια Πτήση», εκδόσεις «Απόπειρα», 2011 και την κυκλοφορία της ανθολογίας «Περίπλοκα μονοπάτια/ Chemins Enchevetres» στη γαλλική γλώσσα, Sylloges, 2011 και 2012, περιλαμβάνει ανέκδοτα ποιήματα του μέχρι το 2014.


ΕΚΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΕΧΝΗΣ
ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΜΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ
 35 ΧΡΟΝΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ
Εκδόθηκε και κυκλοφορεί κείμενο του ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά για την επέτειο 35 χρόνων εικαστικών performance του Κώστα Ευαγγελάτου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το έντυπο κοσμούν ντοκουμέντα από τα ζωντανά έργα-συνθέσεις στο χώρο του πολυπρισματικού δημιουργού.

Στον πρόλογο του ο Λεόντιος Πετμεζάς αναφέρει: Ο ζωγράφος, ποιητής, περφόρμερ και θεωρητικός της τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος αρχικά σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε ελεύθερες σπουδές σε καλλιτεχνικά έργαστήρια. Το 1984, με υποτροφία, σπούδασε αισθητική θεωρία της σύγχρονης τέχνης και ζωγραφική στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στο Παν/μιο The New School For Social Research. Από το 1978-79 μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει παράλληλα με την ζωγραφική του παραγωγή πολλά και πολυσήμαντα Ζωντανά Εικαστικά Έργα- Performance στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ζωντανά αυτά εικαστικά του έργα βασισμένα σε λιτά εικαστικά μέσα και " νεορομαντικές" αισθητικές ιδέες, σηματοδότησαν με την αισθητική τους δύναμη και τη σημαντική απήχηση που είχαν στο κοινό και τον τύπο, μια προσωπική προσέγγιση στη "ζωντανή" έκφραση και το νέο εικαστικό είδος των performance ή actions. Οι ζωντανές εικαστικές δράσεις ξεκίνησαν από τη ρωσική πρωτοπορία των αρχών του 20ου αιώνα, άνθισαν την περίοδο του dada / "ντανταιστικού" κινήματος και έγιναν ευρέως γνωστές με την ανάπτυξη την δεκαετία του 1960 και μετά του κινήματος fluxus.
Πληροφορίες, διάθεση εντύπου: ART STUDIO EST / LA CHAMBRE, Πρατίνου 87 και Αντήνορος
( πίσω από την Εθν. Πινακοθήκη), τηλ : 210 7294259.


 Ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης Στέλιος Λυδάκης αναφέρει επιγραμματικά για τον Κώστα Ευαγγελάτο στο βιβλίο-λεξικό του " Ορολογία Εικαστικών Τεχνών ", εκδ. Μέλισσα, στο αναλυτικό λήμμα περί performance"...Στην Ελλάδα γνωστότερες είναι οι περφόρμανς του Κώστα Ευαγγελάτου"./ 
«Κώστας Ευαγγελάτος - 35 χρόνια ζωντανών εικαστικών έργων-performance, σχέδια, ζωγραφική, ψηφιακά ντοκουμέντα.»


Ο ίδιος ο Κώστας Ευαγγελάτος γράφει :
Αγαπητοί φίλοι,

στα πλαίσια της επετείου των 35 χρόνων ζωντανών εικαστικών έργων μου και ακριβώς 40 χρόνων από τότε που πρωτοεξέθεσα στο Δημαρχείο Αργοστολίου και το Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης τα εφηβικά ζωγραφικά μου έργα, διατυπώνω σε υπό έκδοση βιβλίο μου και σας κοινοποιώ το "περιαυτολογικό", αλλά ειλικρινές σύντομο κείμενο με τίτλο: Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΗΓΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΦΑΡΟΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ.



Κ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 1974

Ομολογώ ότι από μικρή ηλικία που άρχισα να σχεδιάζω εκ του φυσικού και να εντρυφώ συστηματικά σε βιβλία με κείμενα ιστορικών της τέχνης αλλά και και σε εκδόσεις-λευκώματα με έργα καλλιτεχνών στην φιλόξενη Κοργιελένειο Βιβλιοθήκη στο Αργοστόλι, με συγκινούσαν ιδιαίτερα οι περιπτώσεις καλλιτεχνών που υπέγραφαν με την προσθήκη του ιδιαίτερου τόπου καταγωγής τους, βλ. υπογραφή του μεγάλου Κρητικού EL GRECO: ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΡΗΣ ΕΠΟΙΕΙ ή και του κορυφαίου γλύπτη από το Βουνί της Παλλικής: ΜΠΟΝΑΝΟΣ, ΚΕΦΑΛΛΗΝ ΕΠΟΙΕΙ.

Είναι γνωστό ότι πολλοί κορυφαίοι ζωγράφοι της Αναγέννησης κύρια προσδιορίζονται από τον τόπο γέννησης ή καταγωγής τους. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται οι:Rosso Fiorentino, Pietro da Cortona, Leonardo da Vinci, Antonello da Messina, Andrea del Castagno, Domenico Veneziano, Melozzo da Forli, Corneille de Lyon, Pontormo, Parmigianino, Pietro Perugino, Paolo Veronese κ.α. Όλα αυτά τα αναγνώσματα με είχαν επηρεάσει και σε συνδυασμό με την πατροπαράδοτη κεφαλονίτικη αγωγή, μου ενέπνευσαν μια άσβεστη αγάπη για το γενέθλιο νησί μου, την πολυκύμαντη διεθνή ιστορία του, το ριζοσπαστικό του κίνημα που βασίστηκε στα πνευματικά προοδευτικά θεμέλια του Ευρωπαικού διαφωτισμού και των κοινωνικοπολιτικών του προεκτάσεων και βέβαια τον επτανησιακό πολιτισμό του, τόσο τον λαικό, αγροτικό, ναυτικό, εμπορικό, όσο και τον αριστοκρατικό, αστικό, εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό και επιστημονικό.


COSTAS EVANGELATOS, N.Y.C 1985

Με την πάροδο των χρόνων παρουσιάστηκαν στο κοινό οι πολυμορφικές, εικαστικές, λογοτεχνικές, θεωρητικές διατυπώσεις μου περί τέχνης και γενικά όλες οι εκθεσιακές και κοινωνικές μου δραστηριότητες σε πόλεις της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εικαστικών σπουδών μου στη Νέα Υόρκη, αλλά και μέχρι πρόσφατα που συμμετείχα σε ομαδική έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών στο Σιάτλ, διαπίστωσα ότι η αναφορά της Κεφαλονίτικης καταγωγής μου- κάτι που υποδηλώνει βέβαια και η ονοματoνυμική κατάληξη του επωνύμου μου- ήταν πάντα και παντού ευεργετικά θετική. Από τη Βαρκελώνη μέχρι το Γκέτενμποργκ και από το Παρίσι μέχρι τη Γλασκώβη και το Άμστερνταμ, ιδιαίτερα όμως στη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και άλλες πόλεις που είχα καλλιτεχνική παρουσία, το ότι ήμουν Κεφαλονίτης, μου έδινε κύρος και προθύστερη αποδοχή, τόσο από τους πανταχού παρόντες ομογενείς, όσο και από τους πολλούς ξένους φιλέλληνες και θαυμαστές της χώρας μας και του νησιού μου, που έτυχε να συναντήσω.

Πάντοτε σε όλες τις παρουσιάσεις των έργων μου τονίζω ότι κατάγομαι από το όμορφο νησί του Ιονίου, που πρωταγωνιστεί ιδεογραφικά αλλά και οπτικά σε πολλές ενότητες έργων μου και τα δυνατά του χρώματα κυριαρχούν στις συνθέσεις μου. Δημιουργίες βιωματικές των αισθητικών μου αναζητήσεων από τα πρώιμα ζωγραφικά μου σχέδια με τα εναπομείναντα ερείπια της μετασεισμικής Κεφαλονιάς που ανατράφηκα, όπως η ενότητα « Μελανογραφίες του Ιονίου», μέχρι τις « Σειρήνες του Ιονίου» , την performance « Η αναμονή του Τηλέμαχου» και τα « Μυθικά περιδέραια στη σπηλιά του Μύρτου», το πρόσφατο ζωντανό εικαστικό έργο- tableau vivant, " Lord Byron's Rock"/ " Ο Βράχος του Βύρωνα", όπως και η μεγάλη σειρά των ζωγραφικών μου Νεφελογραφιών/ Nebulagraphics, απαυγάζουν τις μοναδικές αποχρώσεις του Κεφαλονίτικου στοχαστικού και φωτοβόλου ουρανού με το διαυγές Ιόνιο φως του.Θετικό αποτέλεσμα αυτών των πολιτιστικών συναφειών και δράσεων η επίσκεψη αρκετών ξένων φιλότεχνων και συλλεκτών στην Κεφαλονιά τα καλοκαίρια, που κάθε χρόνο συνηθίζω να εκθέτω έργα μου στο χώρο της Villa ΡΟΔΟΠΗ και να συμμετέχουν στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου στον κήπο!. Η Σύγχρονη Πινακοθήκη που ίδρυσα, με σημαντική συλλογή έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, άρχισε τη λειτουργία της το 2000. Στον επάνω όροφο του πατρικού σπιτιού, το οποίο κληρονόμησα από τους γονείς μου Χαρίλαο και Ροδόπη στο Αργοστόλι, στην παλιά συνοικία της Ανάληψης, εκεί που ήταν και το μεγάλο οικογενειακό σπίτι πριν τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953, διαμόρφωσα εκθεσιακό χώρο στον επάνω όροφο του, που λειτουργεί τους θερινούς μήνες παράλληλα με το ατελιέ μου στο ισόγειο.

Η δεκατετράχρονη εκθεσιακή δραστηριότητα, με εικαστικές εκθέσεις και ποιοτικά συμβάντα τέχνης, ήταν ένα χρέος ευγνωμοσύνης προς τους συμπολίτες μου, που με ανέδειξαν από νεαρή ηλικία και άνοιξαν θετικά τα φτερά μου για να βιώσω πολλές αισθητικές χαρές, έστω με ποικίλες δυσκολίες και εμπόδια, κύρια από την ισχύ των εμπορικών κυκλωμάτων, υστερόβουλων ή αδιάφορων πολιτικών προσώπων και μη αξιοκρατικών κληροδοτημάτων που δεν στήριξαν την πορεία μου, χωρίς όμως να πετύχουν την ανακοπή του δημιουργικού μου οράματος.

Ελπίζω ότι με δεδομένο το υπάρχον διαμορφωμένο στυλιστικά και νοηματικά έργο μου, παρά τη δεινή οικονομική κρίση του συστήματος που πλήττει αμείλικτα τον κλάδο μου, να συνεχίζω με τους συνεργάτες μου να δίνουμε το "παρών" στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι...μέχρι βέβαια την πιθανή μου αυτο-συνταξιοδότηση...!!
Στους χώρους της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Ροδόπη, στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στα πλαίσια της έκθεσης COSTAS EVANGELATOS ART-EST Πανσέληνος 2014 στη Villa Ροδόπη,  απονεμήθηκε Βραβείο Επαίνου και Τιμητική Διάκριση προς τιμήν του Κεφαλονίτη Καλλιτέχνη ( Ζωγράφου, Λογοτέχνη, Ποιητή ), με πολύχρονη διεθνή εμβέλεια ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ.

Είναι αισιόδοξο ότι πολλοί από τους επισκέπτες της Villa ΡΟΔΟΠΗ έρχονται στην Κεφαλονιά και αισθάνονται συχνά μαγεμένοι από τη φυσική ομορφιά του νησιού, τις γαστρονομικές απολαύσεις και την ποιοτική ζωή, που μπορεί να γευτεί κάθε ξένος, εάν βέβαια καθοδηγηθεί σωστά. Ανάμεσα τους ομογενείς από τις Η.Π.Α, την Γερμανία,την Αυστραλία κ.α. καθώς και επισκέπτες από τη Γαλλία. Ιδιαίτερα από το Παρίσι, που από το 1988 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί επτά ατομικές εκθέσεις μου σε γκαλερί, εκ των οποίων οι δύο, 2008 και 2010, έγιναν στο MAISON DE LA GRECE, με την τιμητική αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία και διεύρυναν σημαντικά τον κύκλο των σχέσεων μου με ομάδες Γάλλων φιλελλήνων, που ενδιαφέρονται όχι μόνο για την αρχαία, αλλά και για την Ελληνική σύγχρονη κουλτούρα. Ο τίτλος του Κεφαλονίτη καλλιτέχνη, που πολλές φορές μου έχει αποδώσει το κοινό και ο τύπος, και που ανέκαθεν δηλώνω, είναι για μένα η υψηλότερη διάκριση για την καλλιτεχνική μου υπερηφάνεια και την ιδιότυπη αισθητική και τις ιδέες μου. Είναι μια αποκρυσταλλωμένη συνισταμένη του έμφυτου ανήσυχου πνεύματος, που ακόμη κι' όταν θωρεί ή φθάνει στην κορυφή του Αίνου, συνεχίζει να ψάχνει ασυμβίβαστο για το επέκεινα των πραγμάτων και των καταστάσεων της ζωής, που ενίοτε, αν όχι πάντοτε...όπως υποστηρίζω στα θεωρητικά μου κείμενα και κύρια στις performance μου, ταυτίζονται με την Τέχνη.

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, Οκτώβρης 2014.

www.gisi.gr/evangelatos
Ευαγγελάτος Κώστας 
http://www.biblionet.gr/author
Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι ζωγράφος, εικαστικός performer και θεωρητικός της σύγχρονης τέχνης.
Γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 1957 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, όπου από μικρή ηλικία ασχολήθηκε συστηματικά με τη ζωγραφική και την ποίηση.
ΑΓΩΝΙΑ 1974, Κ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
Το 1973, 16 χρόνων, έγινε η πρώτη του έκθεση στο Δημαρχείο της πόλης του.

Αρχικά παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου σε ελεύθερα εργαστήρια στην Αθήνα, ενώ σπούδασε και πήρε πτυχίο Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1981 μεταβαίνει πρώτη φορά στη Γαλλία. Στο Παρίσι συνδέθηκε με πρωτοποριακούς καλλιτέχνες και διανοουμένους, διαμόρφωσε την προσωπική «βιωματική» του έκφραση και θεμελίωσε τις αισθητικές του αρχές.
Η ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΚΙΝΟ ΒΙΣΚΟΝΤΙ
ΓΟΥΕΝΤΥ ΧΑΝΣΟΝ
με τον ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ,ΑΡΕΤΣΟ, ΙΤΑΛΙΑ
Μετά τη στρατιωτική του θητεία σπουδάζει με υποτροφία εικαστικά και θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (Παν/μιο The New School for Social Research), στις τάξεις του Allen David και της Pearl Ehrlich, ενώ εκθέτει τις Σωματογραφίες και τις Εννοιολογικές συνθέσεις του. Εργάζεται επίσης στο ατελιέ του μέτρ της συντήρησης φωτογραφιών Jose Orraca. Στη Νέα Υόρκη, στο Ρότζεστερ και την Βοστώνη συνεργάστηκε με κορυφαίες προσωπικότητες της τέχνης και δημιούργησε τολμηρές performance με διεθνή απήχηση.
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, DADA ART GALLERY, 1987

Το 1986 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της γνωστής γκαλερί DADA στην Αθήνα. 
Το 1990 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονης τέχνης ARΤ STUDIO EST. 
Δείτε το βίντεο : https://www.youtube.com/watch?v=7_H6ox5oM3I

Παράλληλα με τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί με γλυπτικές κατασκευές, επιζωγράφιση γεωμετρικών αντικειμένων, ψηφιακές εικόνες και εικαστικά περιβάλλοντα.


Το 2000 γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη Γιαν Ράσελ η ταινία «Κώστας Ευαγγελάτος - ο Έλληνας Νάρκισσος», για το Αγγλικό CHANNEL 4.

https://www.youtube.com/watch?v=xL0TkKoBQpg
Επίσης το βίντεο-φίλμ «costasest» της Αγγέλα Μυλωνάκη, που προβλήθηκε το 2007 στον Ιανό στην Αθήνα.

Έχει παρουσιάσει θεματικές σειρές έργων του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Νέα Υόρκη, Αρέτσο, Αβινιόν, Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκόβη (Winterschool), Άμστερνταμ, Λευκωσία, σε πολλές Ελληνικές πόλεις και νησιά.  Έχει λάβει  μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς συναντήσεις στην Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Σβέτσιγκεν, Σέρατζ, Αμιένη, Γκέτενμποργκ (European Echoes), Σαντιάγκο, Μπουένος- Άιρες, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Ρώμη, Μπολόνια, Μόσχα, Περούτζια κ.ά. Έχουν εκδοθεί βιβλία και λευκώματα με αισθητικά δοκίμια, ποιήματά του σε οκτώ συλλογές (1975-2011), λιθογραφικά έργα (bodygraphics), gallery DADA, Αθήνα 1988, BOA Editions, New York 1990.

Διατύπωσε τις θεωρητικές του απόψεις με διαλέξεις και άρθρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (RAMSHORN, Drama Centre, Γλασκώβη 1994) κ.α. 


Το 2003 και το 2007 συνεργάστηκε εικαστικά με την Όπερα Δωματίου Αθηνών σε όπερες του Μενότι και του Περγκολέζι. Το 2008 η Βιβλιοθήκη του Παν/μιου YALE αγόρασε γιά το αρχείο της την πολύχρονη αλληλογραφία του με τον καθηγητή λογοτεχνίας στο State University of N.Y και εκδότη Alfred Poulin. jr.

Είναι μέλος επιστημονικών, ιστορικών, καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και λογοτεχνικών οργανισμών και από το 1991 τακτικό μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Γράφει ποιήματα από το 1973. Η πρώτη συλλογή ποιημάτων του με τίτλο "Ποιήματα ’73-’75" εκδόθηκε στην Αθήνα το 1975 και επανεκδόθηκε με την προσθήκη νέων ποιημάτων το 1976. Ακολούθησε η έκδοση της ποιητικής σύνθεσης "Η Τολμηρή επίλυση, Α΄ γραφή" το 1977. Το 1978 εκδόθηκε μία σύνοψη ποιητικών αποφθεγμάτων του με τίτλο "Γραφήματα ’77". Το 1980 κυκλοφόρησε σε έκδοση τέχνης το ποίημά του "Το Δωμάτιο", που το 1981 μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον Κίμωνα Φράιερ. Μεταξύ φίλων κυκλοφόρησε το 1983 το "Μυθογράφημα". Το 1993 έγινε μία συνοπτική έκδοση των ποιημάτων του από το 1977 έως το 1984, χρονιά που σταμάτησε να γράφει ποίηση, και κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Τετραλογία της υγρασίας", εκδόσεις Χάος & Κουλτούρα. Το 1996 εκδόθηκε από την Απόπειρα η συλλογή "Οθόνη των ονομάτων", η οποία περιελάμβανε ανέκδοτα ποιήματά του από το 1977 έως το 1979 (οι "Διαπιστώσεις" α, β, δημοσιεύτηκαν στη Νέα Εστία το 1981, τχ. 1288) και τα ποιήματα που έγραψε το Μάιο του 1994, βασισμένα σε ονόματα φίλων του, κατά την παραμονή του στη μικρή πόλη της Νότιας Γαλλίας Menerbes.
Το 1997 εκδόθηκε η «Ιδεογραφική Σμίλη», με θεωρητικά και κριτικά κείμενά του περί τέχνης, εκδόσεις Συλλογές. Στη «Ροπή της Μνήμης» δημοσιεύονται ποιήματα που έγραψε από το 1996 έως τις αρχές του 1999. Το 2002 κυκλοφόρησε η συγκεντρωτική έκδοση του ποιητικού του έργου με τίτλο «Αλέα Προσομοίων», ενώ το 2003 εκδόθηκαν ποιήματα του στην αγγλική γλώσσα, «In the Small Mirror» (Πρόλογος: Matthew Jennett. Μεταφράσεις: Al Poulin Jr, Kimon Friar). To 2004 κυκλοφόρησε  στη γαλλική γλώσσα στο Παρίσι, σε αριθμημένη λιθογραφική έκδοση το ποίημά του "Το Δωμάτιο / La Chambre" (Μετάφραση: Benoit Haudrechy). Η συλλογή «Η Ελεγεία των Εκβατάνων» περιλαμβάνει ποιήματα από το 2002 έως το 2006. Στην «Εγκάρσια Πτήση» δημοσιεύονται ποιήματα από το 2006 έως το 2010, καθώς και το ομότιτλο με τη συλλογή ποίημα, που η πρώτη γραφή άρχισε το 1992 και ολοκληρώθηκε το 2008. 
Το 2011 εκδόθηκε στη γαλλική γλώσσα η συλλογή ποιημάτων του «Chemins enchevêtrés». 
To 2014 η ποιητική του συλλογή Πολύσμιγος αίνος

ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ " ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΠΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΣΜΙΓΟ ΑΙΝΟ"
Ανάγνωση ποιημάτων από τον Κώστα Ευαγγελάτο , συμμετείχε η πιανίστα ΖΩΙΤΣΑ-ΑΛΕΞΙΑ ΜΑΡΤΣΕΛΟΥ :

Παράλληλα έχουν κυκλοφορήσει με έργα του εκδόσεις τέχνης, λευκώματα και εικαστικά Ημερολόγια, που αναφέρονται στο εικαστικό και λογοτεχνικό του έργο,  θεωρητικά δοκίμιά του  καθώς και συλλογικές επιστημονικές εκδόσεις με άρθρα του περί εικαστικών θεμάτων.
Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου
(2014) Πολύσμιγος αίνος, Συλλογές
(2011) Chemins enchevêtrés, Συλλογές [κείμενα, ζωγραφική]
(2011) Εγκάρσια πτήση, Απόπειρα
(2006) Η ελεγεία των Εκβατάνων, Απόπειρα
(2003) In the Small Mirror, Απόπειρα
(2002) Αλέα προσομοίων, Απόπειρα [κείμενα, ζωγραφική]
(1999) Η ροπή της μνήμης, Απόπειρα
(1997) Ιδεογραφική σμίλη, Συλλογές
(1996) Η οθόνη των ονομάτων, Απόπειρα

Λοιποί τίτλοι
(2011) Πετμεζάς, Λεόντιος, Αρχείο συνείδησης, Καιροί Δράσης [εικονογράφηση]
(2010) Συλλογικό έργο, Κώστας Ευαγγελάτος, Art - Est, Ιδιωτική Έκδοση [ζωγραφική]
(2006) Λαέρτος, Ευάγγελος Φ., Κλήσεις ζωής, Συλλογές [επιμέλεια, εικονογράφηση]
(2004) Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Βούρου - Ευταξία [ζωγραφική]
Γεράσιμος Α. Ρηγάτος, Βαδίζοντας προς την τρέλα.
Περιγραφές από τη λογοτεχνία  με προθέσεις κοινωνικής παρέμβασης.
Η έκδοση εικονογραφείται από σχετικά με την ψυχική νόσο έργα μεγάλων ζωγράφων
 (Βαν Γκόγκ, Φρ. Γκόγια, Ιερ. Μπος, Π. Πικάσο)
και από πρωτότυπα σχέδια του Κώστα Ευαγγελάτου,
 έργο του οποίου κοσμεί και το εξώφυλλο.
Έργο του Κώστα Ευαγγελάτου, από τη σειρά «Μορφές».

Στην ανεξάρτητη πορεία του έχει τιμηθεί με βραβεία, εύφημες μνείες και επαίνους από πολιτιστικούς φορείς. Αναφορές και κριτικές ιστορικών της τέχνης , όπως του Ακαδημαϊκού Χρύσανθου Χρήστου, του καθηγητή Στέλιου Λυδάκη, υπάρχουν σε λεξικά και πραγματείες περί νεοελληνικής τέχνης .

Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από την βράβευση του Κώστα Ευαγγελάτου και του Λεόντιου Πετμεζά από την Εταιρεία Επιστημόνων Καλλιτεχνών Λογοτεχνών :
Ο Λεόντιος Πετμεζάς,ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΕΚΛ,Πρύτανης Λεωνίδας Κογκέτσωφ,ο Κώστας Ευαγγελάτος και η πρόεδρος της ΕΕΕΚΛ Δρ.Ελπίδα Μητροπούλου.
Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Επιστημόνων Καλλιτεχνών Λογοτεχνών / EUROPEAN SOCIETY of SCIENTISTS ARTISTS Lit WRITERS, η οποία βραβεύει ετήσια προσωπικότητες της επιστήμης, του λόγου και των τεχνών, φέτος το 2014 τίμησε με Βραβείο τον ζωγράφο, λογοτέχνη, περφόρμερ και θεωρητικό της τέχνης και πτυχιούχο της Νομικής του Παν/μίου Αθηνών Κώστα Ευαγγελάτο για το ζωγραφικό του έργο και τις εικαστικές δράσεις του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Φέτος τιμήθηκε για ακόμη μια φορά ο Θεωρητικός τέχνης -εικαστικός δημιουργός και εισηγητής των performance Kώστας Ευαγγελάτος για την προσφορά του στη τέχνη και για την επέτειο 35 χρόνων ενασχόλησης του με το είδος των performance αλλά και των εξίσου επιτυχημένων δρώμενων τέχνης και πολιτισμού που έχει παρουσιάσει. Έχει τιμηθεί επίσης  με επαίνους για τη σημαντική προσφορά του στη τέχνη από την εταιρεία το 2006 και το 2011.Ο Κώστας Ευαγγελάτος συνεργάζεται με την Εταιρεία από τη δεκαετία του 1990, με την οποία παρουσίασε τα εννοιολογικά έργα του στο Κτίριο Κωστή Παλαμά του Παν/μιου Αθηνών. Το 2009 τιμήθηκε από την Ευρωπαική Εταιρεία με Έπαινο για το Λογοτεχνικό του έργο στην Αίθουσα του Κ.Ε.Ο. Αθηνών και το 2011 με Έπαινο για το θεωρητικό-συγγραφικό έργο στο Καποδιστριακό Παν/μιο-Μουσείο στην Πλάκα.

 Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο « Η αισθητική ενατένιση του Κώστα Ευαγγελάτου», με κείμενο του ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά και πρόλογο της συγγραφέως Ιωάννας Καρατζαφέρη. Το 2005 εκδόθηκε το λεύκωμα «Εξεικονίσεις», με κείμενο του ιστορικού και κριτικού τέχνης Νίκου Μοσχονά. Το 2010-11 εκδόθηκε το βιβλίο-λεύκωμα «ART-EST».

Έργα του ανήκουν στη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στo Mουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, στην «ΤΕΧΝΗ» - Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία, στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (κληροδότημα Κίμων Φράϊερ) και ACG ART Collection, στο Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη, στο ΓΕΝ, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Λευκωσία, στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, στην Εραλδική και Γενεαλογική Εταιρεία Ελλάδος, στο Κέντρο Δικανικών Μελετών (συλλογή Κώστα Ε. Μπέη), στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, στην Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων, στο Ιόνιο Παν/μιο, στο Θέατρο «Κέφαλος», στο Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, Αργοστόλι, στο Μουσείο Σέρατζ, Πολωνία, στην Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία, στο Ελληνικό Προξενείο , στο Προξενείο της Κύπρου, στη Fondation Hellenique, Cite International, στο LE CENTRE DE SEVRES και στο Κολλέγιο Ζακ Καρτιέ, Παρίσι, στο Fordham University, Νέα Υόρκη κ.ά.

Το 2000 ίδρυσε στο Αργοστόλι την Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa ΡΟΔΟΠΗ, όπου τους θερινούς μήνες παρουσιάζει εκθέσεις και δρώμενα. 

Villa Rodopi. The Garden of Inspiration : https://www.youtube.com/watch?v=zHLFaxqKACI
VILLA ΡΟΔΟΠΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2013 : https://www.youtube.com/watch?v=htENAI9M1ss
VILLA ΡΟΔΟΠΗ, ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2014 : https://www.youtube.com/watch?v=cx5_2OCh2jI

Το 2011 το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και ΜΜΕ, ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Αργοστόλι, ονόμασε αίθουσα διδασκαλίας «Αίθουσα Κώστα Ευαγγελάτου», με έργα δωρεάς του.
[βλέπε Aρχεία της Ελληνικής Βιβλιογραφίας,Τόμος I, εκδόσεις Μέτρον, 2011]
Eκθέσεις του Κώστα Ευαγγελάτου : 



Costas Evangelatos performances : http://www.gisi.gr/evangelatos/ehap.htm
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014, ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ " ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΑ ΜΟΤΙΒΑ/ EMERGING MOTIFS"
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014, ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ " ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΙΟΝΙΕΣ ΧΡΩΣΕΙΣ"https://www.facebook.com


Δύο  εικαστικά, συλλεκτικά ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 2014, που κυκλοφόρησαν με έργα του Κώστα Ευαγγελάτου. Το ένα ημερολόγιο με τίτλο " ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΙΟΝΙΕΣ ΧΡΩΣΕΙΣ ", με πρώιμα έργα του καλλιτέχνη, εκδόθηκε τιμητικά από τις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης, για την επέτειο των 150 Χρόνων της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα. Το άλλο ημερολόγιο με τίτλο " ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΑ ΜΟΤΙΒΑ/ EMERGING MOTIFS", με πρόσφατα έργα και ένα θεωρητικό κείμενο, εκδόθηκε με χορηγία της Protogon. Και τα δύο εντυπωσίασαν για την αισθητική τους ποιότητα.

Μερικές από τις προηγούμενες δημοσιεύσεις μου για τον Κώστα Ευαγγελάτο :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου