Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Art 2014 έκθεση με έργα ζωγραφικής χαρακτικής και εκδόσεις τέχνης Επτανήσιων καλλιτεχνών στη σύγχρονη πινακοθήκη VILLA ΡΟΔΟΠΗ του Κώστα Ευαγγελάτου στο Αργοστόλι



ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ





Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 8 μμ, θα εγκαινιαστεί ομαδική έκθεση με ζωγραφικά και χαρακτικά έργα καθώς και εκδόσεις τέχνης Επτανησίων Καλλιτεχνών, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα (1864-2014).
Στα εγκαίνια εισαγωγή στην έκθεση θα γίνει από την Μαράη Γεωργούση, Ιστορικό Τέχνης.
ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ, ΠΟΡΤΡΕΤΟ, Κ.Ε, ΛΑΔΙ

Τα εκθέματα ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του εικαστικού, λογοτέχνη, θεωρητικού της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου, ο οποίος έχει την επιμέλεια της έκθεσης και επισημαίνει:Αν και σημαντικό μέρος της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιονίων έχει αφανιστεί, τα εναπομείναντα οπτικά αχνάρια, τα μνημεία, τα κειμήλια και οι σημαντικές συλλογές επτανησιακής τέχνης σε Μουσεία, Πινακοθήκες και Ιδρύματα, αποτελούν τα "ντοκουμέντα" του πολυποίκιλου φάσματος του επτανησιακού πολιτισμού. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα διακρίνεται η πορεία αναζήτησης και αυτοπροσδιορισμού που επιδίωξαν ιδεολογικά και πρακτικά οι καλλιτέχνες της νεότερης Ελλάδας.


Ο επτανησιακός χώρος επηρεασμένος μορφωτικά, αισθητικά, εκπαιδευτικά, ταξικά και κοινωνικά, από την δυτικοευρωπαική κουλτούρα, συντέλεσε δυναμικά στη σύμμειξη των βασικών παραμέτρων της νεοελληνικής τέχνης. Η τυπολογική βυζαντινή και μεταβυζαντινή παράδοση με τις εξάρσεις και τις αμυδρές μεταρρυθμίσεις της, η φυσιοκρατική σχολή με τον αρχικό "ιταλίζοντα" προσανατολισμό της συνθέτουν τις βασικές πηγές που αναγέννησαν την ελληνική τέχνη. Διακεκριμένοι επτανήσιοι καλλιτέχνες, ιδιαίτερα του 19ου αιώνα, προσανατολίστηκαν στους αισθητικούς σφυγμούς των ευρωπαικών καλλιτεχνικών κέντρων (Μόναχο, Παρίσι, Ρώμη, Φλωρεντία). Στη συνέχεια κορυφαίοι καλλιτέχνες του 20ου αιώνα συνοδοιπόρησαν με τους θεμελιωτές της σύγχρονης τέχνης στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη και μετείχαν ενεργά στο διεθνές μοντερνιστικό κίνημα, ενώ ορισμένοι νεώτεροι εκθέτουν σε πολιτιστικά κέντρα και γκαλερί του εξωτερικού.
Στο μεταίχμιο των πολιτιστικών αλλαγών και ανακατατάξεων της εποχής μας στον σημερινό επτανησιακό χώρο ανθούν αισθητικά φαινόμενα και προσπάθειες, τόσο θετικά όσο και αμφιλεγόμενα, ενώ μεγάλος αριθμός εικαστικών καλλιτεχνών, τόσο καταξιωμένων επαγγελματιών, μελών του ΕΕΤΕ, όσο και πολλών ερασιτεχνών δημιουργεί και εκθέτει ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
Με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, η Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, με βάση έργα και εκδόσεις τέχνης που ανήκουν στη συλλογή μου από δωρεές καλλιτεχνών, συλλεκτών και και φιλοτέχνων, παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον φάσμα των σύγχρονων εικαστικών τάσεων του Ιόνιου χώρου, με αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής και χαρακτικής Επτανησίων καλλιτεχνών.
Το εγχείρημα δεν είναι βέβαια μεγάλης εμβέλειας, εφόσον στηρίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική μου πρωτοβουλία, είναι όμως χρήσιμο για να γίνουν μεγάλες εκθέσεις στο άμεσο μέλλον και να αναζωπυρωθούν θεσμοί προβολής και διάδοσης των εικαστικών έργων των Επτανησίων καλλιτεχνών, τόσο του σημαντικού παρελθόντος, όσο και του παρόντος.


ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ



-------------------------------------------------
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2014 και έχει μόνο πολιτιστικό χαρακτήρα.


θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από τις 8 μμ- 10μμ.Αντιπροσωπεύονται με έργα τους οι : ΣΠΥΡΟΣ ΑΛΑΜΑΝΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΘΗΣ, ΝΤΙΑΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΤΟΥ, ΘΕΜΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΒΟΛΤΕΡΡΑ, ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΜΠΗΣ-Nicofilimon, ΑΓΛΑΙΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΚΑΡΑΒΟΥΖΗΣ, ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΜΗΝΑ, ΑΡΙΑ ΚΟΜΙΑΝΟΥ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΡΗΣ, ΘΩΜΑΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ, ΤΖΕΝΝΥ ΜΕΛΙΣΣΗΝΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΗΤΕΑΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΡΤΖΙΝΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΟΥ, ΜΕΡΟΠΗ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ-ΠΡΕΚΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΟΥΠΑΘΗΣ, ΚΙΚΗ ΤΥΠΑΛΔΟΥ-ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΥ, ΤΙΤΙΚΑ ΦΑΡΑΚΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΚΑΣ, ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΦΩΚΑ κ.α.









ΞΥΛΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΙΑΣ ΚΟΜΙΑΝΟΥ
Εκτίθενται επίσης ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ / LAFCADIO HEARN , ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ.




lafcadio, ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ






ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ
Ι. ΜΕΣΟΛΩΡΑ 7 ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΟΣ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 28100, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Είσοδος ελεύθερη.




Τηλ: 2671028501


www.rodopicollection.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου