Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Έκθεση της ομάδας των Αγιογράφων στον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Αγίας Παρασκευής



 Επαναλαμβάνεται για μια ακόμα χρονιά η καθιερωμένη έκθεση Αγιογραφίας και Ζωγραφικής στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην Αγία Παρασκευή.
Παραμονή του εορτασμού του Προφήτη Ηλία σήμερα όπου μετά την Θεία Λειτουργία, οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα της ομάδας των Αγιογράφων του καθηγητή Σπύρου Κορδολαίμη.

Στην ομάδα πρωτοστατεί η φίλη Αγιογράφος Ζωγράφος Μαριλένα Φωκά όπου εκθέτει τις εικόνες της  των Αγίου Νικολάου, Προφήτη Ηλία, Παναγίας του Ρίτζου, Ιησού Χριστού, Μικρού Εμμμανουήλ κ.α. 
Επίσης θα εκτεθούν και έργα ζωγραφικής όπως τοπογραφίες, νεκρή φύση, αποτυπώσεις από το ζωικό βασίλειο,κολάζ, κ.α. 
Ο Ιησούς Πάσχων των Μαριλένας Φωκά και Λεόντιου Πετμεζά 

Στην φετινή έκθεση εκτός από τα υπόλοιπα έργα της Μαριλένας Φωκά συμπεριλαμβάνονται  και δυο εικόνες της που είχαν εκτεθεί με επιτυχία στο πολιτιστικό κέντρο της Ρωσικής Πρεσβείας το Άγιο Πνεύμα , και ο Ιησούς Πάσχων που το συνυπογράφει με τον κορυφαίο ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά ο οποίος τιμά την έκθεση με την παρουσία του.
Τα δύο αυτά μοναδικά έργα της αγιογράφου Μαριλένας Φωκά αποκόμισαν ευμενή κριτικά σχόλια από αναγνωρισμένους ιστορικούς τέχνης. 
Δια χειρός της αγιογράφου Μαριλένας Φωκά

Η Μαριλένα Φωκά και ο Λεόντιος Πετμεζάς από την βραδιά της ατομικής έκθεσης της Αγιογράφου ""Μέθεξη στη Ρωσική Αγιογραφία"


" H αγιογράφος Μαριλένα Φωκά στον πίνακα της Αγιο Πνεύμα αξιοποιεί ευπρόσδεκτα την τομή της ιδεογραφίας και της ιδιαιτερότητας του θέματος ενώ γόνιμα ενδυναμώνει την αείζωη αλήθεια του.
Μέσα από ευθείες σχηματικές διαδρομές και με συνακόλουθο την παρέμβαση του έντονου χρώματος επιτρέπει στη προοπτική της αγιογραφίας υφής να μεταβιβάζει στο κοινό τα αισθήματα σεβασμού, κατάνυξης και πίστης που εκπέμπει.

Το Άγιο Πνεύμα της Μαριλένας Φωκά
Η σύλληψη της εμφορείται από την κυβιστική απόκλιση και προβάλει την πρόσβαση στην ιχνηλασία μιας προσωπικής εμβάθυνσης και ενδοσκόπησης στο θείο στοιχείο που διαθέτει και την οποία κοινωνεί στο θεατή. Σύμφωνα με τη χριστιανική διδασκαλία τονίζει την υπόσταση του πρόσωπου της Αγίας Τριάδας που μοιράζεται την ίδια ουσία-ύπαρξη με τον Πατέρα και τον Υιό, που συμπροσκυνείται και συνδοξάζεται με τον Πατέρα και τον Υιό.
Η διαπραγμάτευση της εικονογραφικά με τη μορφή του περιστεριού και το υπόλοιπο διάκοσμο με τα σύμβολα λειτουργεί διαδραστικά σε ακριβή συνδυασμό με την μορφική απεικόνιση καθώς συμπράττει ευλαβικά με την ευκρίνεια που υπάρχει στη συναισθηματική φόρτιση.
Η εικόνα εμπεριέχει την αμεσότητα της απτότητας και μια σχετικότητα που συγκινεί απόλυτα . Κατέχει το ξεχωριστό στοιχείο που διαθέτει η δύναμη της ατομικότητας και εκδηλώνει την αφοσίωση της δημιουργού στο ιδεατό..." Με αυτά τα λόγια εκφράστηκε ο διεθνής θεωρητικός -ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς για τη μοναδική αποτύπωση της Μαριλένας Φωκά για Το Άγιο Πνεύμα. Η εικόνα που απέσπασε τα περισσότερα και καλύτερα κολακευτικά σχόλια στην ατομική έκθεση της Αγιογράφου Μαριλένας Φωκά : "Μέθεξη στη Ρωσική Αγιογραφία" εκθέτεται επίσης στην έκθεση Αγιογραφίας στον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία από τη δημιουργό .

Πολύς κόσμος αναμένεται και φέτος να δώσει το παρόν στη παρουσίαση όπως κάθε χρόνο καλλιτέχνες, φιλότεχνοι, κριτικοί τέχνης, άνθρωποι του Κλήρου αλλά και τα ΜΜΕ.


Δείτε το φωτογραφικό υλικό από προηγούμενες εκθέσεις
Η Αγιογράφος Μαριλένα Φωκά στην έκθεση Αγιογραφίας του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Αγίας Παρασκευής τις 19/7/2014 
Από αριστερά ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς, η Αγιογράφος Μαριλένα Φωκά και ο καθηγητής Αγιογραφίας Σπύρος Κορδολαίμης στην περσινή έκθεση στον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Αγίας Παρασκευής






Μια και σε αυτή τη γειτονιά γεννήθηκα και στον προαύλιο χώρο του ναού πρωτοέπαιξα αναδημοσιεύω από το μπλογκ http://www.profitisilias.gr/enoria/ για την ιστορία του ναού :

Ιερός Ναός ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Αγίας Παρασκευής



 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Ο Ιερός Ναός Προφήτου Ηλιού, βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού, πλησίον του κέντρου ερευνών ¨Δημόκριτος¨, στην οδό Προφήτου Ηλιού αριθμός 17 στο Δήμο της Αγίας Παρασκευής.

Προϋπήρχε Ναϊδριο στη θέση κτήματος Τσακού, τα έτη 1946 – 1950. Ο πρώτος Ναός ιδρύθηκε το 1935 από τον κ. Γεώργιο Α. Κατερνιά.

Ο Ιερός Ναός θεμελιώθηκε στις 3 Αυγούστου του 1958, αδεία και ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Θεοκλήτου υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ.κ. Παντελεήμονος.
Η ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού, άρχισε το 1957 και ολοκληρώθηκε το 1966. Εγκαινιάσθηκε εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ.κ. Αλεξίου την 23ην Νοεμβρίου 1980.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού ονομάσθηκε: «Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ο Προφήτης Ηλίας» και τα μέλη του ήταν τα εξής:
Γεώργιος Α. Κατερνιάς
Ταξιάρχης Ι. Κωστόπουλος
Σπυρίδων Α. Ιατρού
Ανδρέας Π. Σακελλαρίου
Το Πρώτο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού αποτελείτο από τους:
Ιερεύς Ηλίας Σ. Μπισιάς-Δημοδιδάσκαλος
Γεώργιος Κ. Αλεξάνδρου
Παναγιώτης Χ. Παπατσιώρης
Αλέκος Ν. Φωτόπουλος
Ιωάννης Γ. Μαθιουδάκης
Γεώργιος Α. Μπάρλας
Κωνσταντίνος Ν. Ξενιώτης
Αριστείδης Α. Χατζηανέστης
Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού είναι βυζαντινός σταυροειδής μετά τρούλου, έργο του αειμνήστου Αρχιτέκτονα Γεωργίου Νομικού.

Οι αδελφοί Μπαλλογιάννη ξεκίνησαν την αγιογράφηση του Ιερού Ναού το έτος 1978 από το Ιερό Βήμα, τον Τρούλο και τη Νότια πλευρά και συνέχισαν το έργο έως περατώσεώς του το έτος 1992.

Ο Ισόγειος χώρος του Ναού εγκαινιάσθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ στις 19 Ιουλίου 1984. Σε αυτόν δημιουργήθηκε το Παρεκκλήσιο των Αγίων Πάντων και χώρος ο οποίος διαμορφώθηκε σε πνευματικό κέντρο, αίθουσα διαλέξεως, γραφεία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, βιβλιοθήκη και κουζίνα. Σ’ αυτό το χώρο μέχρι το 2004, πραγματοποιούνταν όλο το κοινωνικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο του Ιερού Ναού.

Ο Ιερός Ναός είναι τρισυπόστατος και τιμάται στον Ένδοξο Προφήτη Ηλία το Θεσβίτη. Στο δεξιό κλίτος του Ιερού Ναού υπάρχει Παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο εγκαινιάσθηκε την 25η Νοεμβρίου 1990 αδεία και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Αντωνίου. Επίσης στο αριστερό κλίτος του Ιερού Ναού υπάρχει Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων, το οποίο εγκαινιάστηκε την 29η Ιουνίου 1997 αδεία και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. κ. Πέτρου.

Με την αγορά οικοπέδου 800τ.μ. με προσύμφωνο το 2004 μετά διωρόφου κατοικίας, εφαπτόμενο με τον Ιερό μας Ναό, εγκαταστήσαμε όλες τις δραστηριότητες της ενορίας μας και το ονομάσαμε ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ. Στο χώρο αυτό στεγάσαμε:

α) το Κέντρο Ενοριακής Αγάπης

β) την Ενοριακή Νεανική Εστία

γ) τη βιβλιοθήκη του Ναού μας, καθώς επίσης δημιουργήσαμε αποθήκη, wc, ως και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων απολύτως απαραίτητα για μια σύγχρονη Ενορία.

Σήμερα το Ενοριακό Κέντρο αυτό προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον άνθρωπο κάθε φυλής και ηλικίας, όπου διανέμονται δέματα τροφίμων ρουχισμού-γεύματα αστέγων και ηλικιωμένων ανθρώπων. Η Ενοριακή Νεανική Εστία, όπου νέα παιδιά διαπαιδαγωγούνται με την παραδοσιακή βυζαντινή μουσική, την τέχνη της αγιογραφίας και ζωγραφικής, πραγματοποιούνται κατηχητικές συντροφιές και δύο αιμοδοσίες κατ' έτος για τα παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο προσφέρει ενοίκια, φάρμακα και βοηθήματα στους έχοντες ανάγκη ενορίτες. Η δραστηριότητα αυτή ήταν αναγκαία και επιτακτική και θεωρούμε ότι αποτελεί έργο ζωής για την Ενορία μας.

Οι Εφημέριοι που υπηρετούν σήμερα στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού είναι οι εξής:

Αρχ. Μανωλέας Τιμόθεος - εν αποστάσει
Πρωτ. π. Σταύρος Γούλας
Πρωτ. π. Νικόλαος Σιάτος
Πρωτ. π. Αθανάσιος Ρήγας
Πρεσβ. Αθανάσιος Ζημπούνης.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποτελείται από τους:
Πρόεδρος: Πρωτ. Σταύρος Νικ. Γούλας
Αντιπρόεδρος: Αρκομάνης Δημήτριος
Γραμματέας: Γιαννουκάκης Γεώργιος
Ταμίας: Ηλιόπουλος Βασίλειος
Μέλος: Στεφανίδης Νικόλαος (Ειδικός Τεχνικός Σύμβουλος)
Αναπληρωματικά μέλη: Λέτσιος Γεώργιος, Παρασκευόπουλος Αναστάσιος, Καρακατσάνης Αναστάσιος, Παναγόπουλος Κωνσταντίνος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
(Για τον Βίο του Προφήτη Ηλία διαβάστε εδώ : http://www.profitisilias.gr/enoria/index.php/2010-01-08-14-29-38 )


ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015
Πραγματοποιήθηκαν τα ακόλουθα :
7-9:30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

11 π.μ. Επίσημη Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία στη συμβολή των οδών Πελοποννήσου και Προφήτου Ηλιού υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θερμοπυλών κ.κ. Ιωάννου. Δέησις. Ιερά Παράκληση προς τον Όσιο Δαυίδ.

5 μ.μ. Ιερά Παράκληση προς τον Προφήτη Ηλία.

7 μ.μ. Μέγας Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στον Όσιο Δαυίδ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 (ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΕΟΡΤΗΣ)

7-10:30 π.μ. Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. Δανιήλ.

12 π.μ. Ιερά Παράκληση προς τον Όσιο Δαυίδ.

5 μ.μ. Ιερά Παράκληση προς τον Προφήτη Ηλία.

7:30 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεθώνης κ.κ. Κλήμη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

9:30 μ.μ. Ιερά Λιτάνευση της Ιεράς εικόνος του Προφήτου Ηλιού, της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Αικατερίνης και των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού δια των οδών: Προφήτου Ηλιού, Πελοποννήσου, Ναυπακτίας, Επτανήσου, Προφήτου Ηλιού.
ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 (ΚΥΡΙΩΝΥΜΟΣ ΗΜΕΡΑ)

7-10:30 π.μ. Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β'.

12 π.μ Ιερά Παράκληση προς τον Όσιο Δαυίδ.

5 μ.μ. Ιερά Παράκληση προς τον Προφήτη Ηλία.

7 μ.μ. Μεθεόρτιος Εσπερινός και Παράκληση του Προφήτου Ηλιού.

8:30 μ.μ. Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στον προαύλιο χώρο του Ενοριακού Κέντρου Διακονίας.
ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

7-9:30 π.μ Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

11 π.μ. Ιερά παράκληση προς τον Όσιο Δαυίδ και Αναχώρηση της Τιμίας Κάρας.

ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 


Επιμέλεια άρθρου Πετρούλα Σίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου