Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ο Μικελάντζελο Πιστολέτο θα φτιάξει έναν «Τρίτο Παράδεισο» στην Ελευσίνα



Το φεστιβάλ Αισχυλείων θα φιλοξενήσει φέτος τον Michelangelo Pistoletto.
Εγκαίνια: Σάββατο 30 Αυγούστου 2014 στις 20:30

Παλαιό Eλαιουργείο - Παραλία Eλευσίνας

Διάρκεια: 30/08 - 05/10 - 2014

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή 18:00 - 23.00

Εισ. 3€



Το concept της έκθεσης στο Παλαιό Ελαιουργείο είναι εμπνευσμένο από τη βασική ιδέα του «Τρίτου Παράδεισου» (Il Terzo Paradiso), σύμφωνα με την οποία ο Pistoletto χρησιμοποιεί ένα «Νέο Σύμβολο Αιωνιότητας», που αποτελεί την αναδιαμόρφωση του μαθηματικού συμβόλου του απείρου. Πρόκειται για τρεις κύκλους, εκ των οποίων οι δύο αντίθετοι συμβολίζουν ο καθένας την Τέχνη και τη Φύση, ενώ ο μεσαίος τρίτος κύκλος συμβολίζει των συνδυασμό των δύο, την παραγωγική «μήτρα» του Τρίτου Παράδεισου. Είναι ένα project σχετικό με την ατομική και συλλογική ευθύνη της κοινωνικής αλλαγής.



Ο Pistoletto, που εκθέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μορφές της διεθνούς εικαστικής σκηνής και από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες της Arte Povera.


Τα τελευταία χρόνια ο καλλιτέχνης πραγματεύεται με την έννοια του τρίτου παράδεισου (Terzo Paradiso), μια θεωρητική προσέγγιση της απόστασης του τεχνολογικού ανθρώπου και της φύσης και της αναγκαιότητας επαναπροσέγγισης των δύο αυτών πολων, με τη δημιουργία ενός τρίτου που γίνεται η βάση της συνύπαρξής του.


Το έργο του Pistoletto θα περιλαμβάνει in situ κατασκευές, έργα που θα τοποθετηθούν σε κτήρια του Ελαιουργείου και δράσεις στο χώρο που θα γίνουν στην διάρκεια παραμονής του στην Ελευσίνα.


Στις 25 Ιουνίου,στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Pistoletto είχε  τη δυνατότητα να συνομιλήσει με το Ελληνικό κοινό, για το έργο, την ιστορία και την εποχή του.


Την επιμέλεια της έκθεσης θα έχει η Ιταλίδα κριτικός τέχνης και συγγραφέας Manuela Gandini.


Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από τις 30 Αυγούστου - ημέρα των εγκαινίων - έως τις 5 Οκτωβρίου 2014.











ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Michelangelo Pistoletto γεννήθηκε στην Biella το 1933. Άρχισε να εκθέτει τα έργα του το 1955. Το 1960 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στη Galleria Galatea στο Τορίνο. Η πρώιμη δουλειά του χαρακτηρίζεται από την ενασχόλησή του με την προσωπογραφία. Την περίοδο 1961-1962 δημιούργησε τα πρώτα Mirror Paintings, τα οποία συμπεριλαμβάνουν άμεσα το θεατή και τον πραγματικό χρόνο στα έργα και διευρύνουν την προοπτική, αντιστρέφοντας την προοπτική όπως ήταν στην Αναγέννηση, η οποία είχε περιοριστεί από τις πρωτοπορίες του 20ού αιώνα. Τα έργα αυτά έφεραν πολύ γρήγορα διεθνή αναγνώριση στον Pistoletto και είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών ατομικών εκθέσεων σε σημαντικά μουσεία και γκαλερί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, στη δεκαετία του 1960. Τα Mirror Paintings αποτέλεσαν τη βάση της μετέπειτα καλλιτεχνικής του δημιουργίας και θεωρητικής σκέψης.

Το 1965 και 1966 δημιούργησε μια σειρά από έργα που ονομάστηκαν Minus Objects, τα οποία θεωρούνται ότι αποτέλεσαν τη βάση για τη γέννηση της Arte Povera, ενός καλλιτεχνικού κινήματος στο οποίο ο Pistoletto υπήρξε πρωταγωνιστής και κινητήρια δύναμη, συγχρόνως. Το 1967 άρχισε να δουλεύει έξω από τους παραδοσιακούς εκθεσιακούς χώρους και με αυτή τη «δημιουργική συνεργασία» που ανέπτυξε τις ακόλουθες δεκαετίες, κατάφερε να φέρει κοντά καλλιτέχνες πολύ διαφορετικού ύφους κι από διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας, μεταξύ τους. Το 1975 και το 1976 παρουσίασε μια σειρά από δώδεκα διαδοχικές εκθέσεις, Le Stanze, στην ίδια γκαλερί στο Τορίνο. Αυτή ήταν από μια σειρά πολύπλοκων ετήσιων έργων που ονομάστηκαν «time continents». Άλλες σειρές είναι οι «White Year» (1989) και «Happy Turtle» (1992).

Το 1978, σε μια έκθεση στο Τορίνο, ο Pistoletto καθόρισε τις δύο βασικές κατευθύνσεις του μελλοντικού του έργου: «Division and Multiplication» και «Art Takes On Religion». Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 δημιούργησε μια σειρά γλυπτών από πολυουρεθάνη για την πρώτη του ατομική έκθεση το 1984 στο Forte di Belvedere στη Φλωρεντία. Από το 1985 μέχρι το 1989 δημιούργησε μια σειρά από «σκοτεινά» έργα που ονομάστηκαν «Art of Squalor». Στη δεκαετία του ΄90 με τη δημιουργία του «Project Art» και του ιδρύματος Cittadellarte- Fondazione Pistoletto και του University of Ideas έφερε την τέχνη σε άμεση επαφή με πολλά διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας, έχοντας σκοπό να εμπνεύσει και να προκαλέσει πραγματική κοινωνική αλλαγή. Το 2003 στη Μπιενάλε της Βενετίας κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι για το συνολικό έργο του. Το 2004 έγινε επίτιμος διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο Pistoletto ανακοίνωσε τη νέα κατεύθυνση του καλλιτεχνικού του έργου, ο τίτλος του οποίου είναι: «Third Paradise». To 2007 στην Ιερουσαλήμ έλαβε το βραβείο Wdf Foundation Prize in the Arts, «για τη συνεχή εφευρετικότητα του ως καλλιτέχνης, δάσκαλος και ακτιβιστής του οποίου το ανήσυχο πνεύμα δημιούργησε πολύ οξυδερκή έργα που συμβάλλουν σε μια διαφορετική κατανόηση του κόσμου».

Είναι επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Evento 2011 - L'art pour une ré-évolution urbaine στο Μπορντώ της Γαλλίας. Το 2012 παρουσίασε το Rebirth-day, το First Worldwide Day of Rebirth, μια πρωτοβουλία που δημιούργησε πάνω από εκατό καλλιτεχνικά δρώμενα σε όλο τον κόσμο την 21η Δεκεμβρίου. Το 2013, από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο έλαβε χώρα στο Μουσείο του Λούβρου, η προσωπική του έκθεση, "Michelangelo Pistoletto, année un - le paradis sur terre". Την ίδια χρονιά στο Τόκυο του απονεμήθηκε το βραβείο ζωγραφικής Praemium Imperiale award.
Πηγή:
http://aisxylia.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=783&Itemid=78


Ελευσίνα: Εγκαίνια για την έκθεση του Μικελάντζελο Πιστολέτο

Εγκαινιάζεται σήμερα, στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας η έκθεση του Μικελάντζελο Πιστολέτο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2014.


Ο διεθνούς κύρους Ιταλός καλλιτέχνης, ο «ζωντανός θρύλος της Φτωχής Τέχνης» (Arte Povera), θα παραστεί στα εγκαίνια της πρώτης επί ελληνικού εδάφους έκθεσής του. Πρόκειται για τρεις μνημειακές κατασκευές που δημιούργησε για τον συγκεκριμένο χώρο, ορμώμενος από την οικουμενικότητα της μυθικής και αρχετυπικής διάστασης του μύθου της Δήμητρας και της Περσεφόνης.


Παράλληλα, η Ελληνίδα εικαστικός-περφόμερ, Μαίρη Ζυγούρη, συνομιλώντας με το έργο του Ιταλού καλλιτέχνη, θα οδηγήσει  μια «μυστηριακή» πομπή στο κέντρο της πόλης, σέρνοντας σε καροτσάκι το άγαλμα «Η Αφροδίτη των κουρελιών σε μετάβαση», μια νέα εκδοχή του διάσημου αγάλματος του Πιστολέτο (έργο του 1967)


Ο 81χρονος Μικελάντζελο Πιστολέτο, καλλιτέχνης με έντονο πολιτικό λόγο, στηρίζει το έργο του με ένα οικολογικό όραμα στο οποίο κυριαρχούν οι έννοιες της βιωσιμότητας, της ανάκτησης και της επανάχρησης.


Στο προαύλιο του Παλαιού Ελαιουργείου, ο διάσημος καλλιτέχνης κατασκεύασε τον «Τρίτο Παράδεισο». Τρυπώντας το τσιμεντένιο έδαφος δημιούργησε μια εγκατάσταση που βασίζεται στο μαθηματικό σύμβολο του απείρου, προσθέτοντας στο κέντρο των δύο κύκλων του συμβόλου έναν τρίτο δακτυλίο, που είναι το σύμβολο του πεπερασμένου.


«Το φυσικό και το τεχνητό είναι παρόντα στην Ελευσίνα. Εκεί θα παρέμβουμε, θραύοντας και χαράσσοντας το τσιμέντο, που ζημιώνει τη φύση, ώστε να επιτρέψουμε να αναδυθεί το σύμβολο του Τρίτου Παραδείσου, ως ένας νέος μύθος. Η λέξη παράδεισος σημαίνει τον προστατευμένο κήπο. Αυτός ο κήπος είναι το στοιχείο που εξισορροπεί τη φύση, από τη μια μεριά, και την τεχνική από την άλλη. Τα δύο αντίθετα πρέπει να εξισορροπηθούν μέσω αυτού του κεντρικού δακτυλίου» έλεγε ο Πιστολέτο πριν δύο μήνες από την Αθήνα, σε Ελληνες δημοσιογράφους, στην παρουσίαση του προγράμματος των Αισχυλείων 2014.


Στα δύο γειτονικά κτίρια «κατασκευάζει δύο λαβυρίνθους από χαρτόνι που δεν έχουν στο κέντρο τον Μινώταυρο, αλλά αντίστοιχα: ένα τραπέζι αντικατοπτρισμού στο σχήμα της Μεσογείου (γύρω από το οποίο οι συμμετέχοντες μπορούν να βλέπει ο ένας τον άλλο και να συνδιαλέγονται) κι ένα μεγάλο κορμό δέντρου από τον οποίο ξεπροβάλλει ένα νέο κλωνάρι που μόλις έχει βλαστήσει (ως ευχή αναγέννησης). Στα Μυστήρια ο λαβύρινθος είναι ο δρόμος για να χάσεις και να ξαναβρείς τον εαυτό σου» σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Μανουέλα Γκαντίνι. Η επιμελήτρια υπογραμμίζει, επίσης, ότι «στα έργα του Pistoletto και της Ζυγούρη υπάρχει η επιθυμία να εντάξουν και να ενσωματώσουν το δίπολο της καταστροφής και της δημιουργίας με σκοπό μια ενεργό συμβολική μεταμόρφωση των πραγμάτων. Όπως δηλώνει ο Joseph Champbell, το χρέος για μια πορεία στο βασίλειο του μύθου και του αθέατου το έχουν αναλάβει σήμερα οι καλλιτέχνες».

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/politismos/story/488876/eleysina-egkainia-gia-tin-ekthesi-toy-mikelantzelo-pistoleto#ixzz3BsaWQ8jL


Διαβάστε επίσης :
Στην Ελευσίνα μια βραδιά: Μικελάντζελο Πιστολέτο και Μαίρη Ζυγούρη μας ταξιδεύουν στον (Τρίτο) Παράδεισο

Ο Μικελάντζελο Πιστολέτο θα φτιάξει έναν «Τρίτο Παράδεισο» στην Ελευσίνα Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου