Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Δήμητρα Ξενάκη - “Τόπος και Παρουσία” Myrό Gallery στην Θεσσαλονίκη


Η Myrό Gallery έχει την τιμή να παρουσιάζει την δεύτερη ατομική έκθεση της ζωγράφου Δήμητρας Ξενάκη στην Θεσσαλονίκη, υπό τον τίτλο “Τόπος και Παρουσία” και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της που θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 στις οκτώ το βράδυ (20.00), στην Κεντρική Αίθουσα της (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης).

Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος.

Στην δεύτερη ατομική έκθεση της η Δήμητρα Ξενάκη ασχολείται με το αποτύπωμα της ανθρώπινης παρουσίας στον χρόνο και τον χώρο. Στα έργα της χώροι κενοί στιγμιαία ή σε ενεστώτα χρόνο φέρουν τα σημάδια όσων πέρασαν από αυτούς στο παρελθόν -απώτερο ή μόλις πριν λίγο, ενώ σε άλλα ο άνθρωπος εγγράφεται στο χώρο μπροστά στον παρατηρητή του έργου, αλλά αφήνει φανερά το στίγμα του. Η σειρά έργων που αποτελεί το υλικό της έκθεσης “Τόπος και Παρουσία” δημιουργήθηκε ειδικά για αυτή την δεύτερη ατομική έκθεση της Ξενάκη στην Θεσσαλονίκη· διερευνά μια πτυχή διακριτή ούτως ή άλλως και σε παλαιότερα έργα της ζωγράφου, δηλαδή εστιάζεται στα αντικείμενα που δηλώνουν την παρουσία στον χώρο, δημιουργώντας μια προσωπική “αύρα”. Τεχνικά τα έργα χαρακτηρίζονται από την ρεαλιστική απόδοση του φωτός, που αποτυπώνεται με θαυμαστή μαεστρία ακόμα και όταν δεν γράφει ευθέως στις επιφάνειες, αλλά στον κενό χώρο. Πολλά από τα έργα της σειράς αποδίδουν με λεπταίσθητο τρόπο θετικά συναισθήματα και παρά ταύτα παραμένουν ατμοσφαιρικά.

Σε statement για την σειρά η καλλιτέχνις σημειώνει μεταξύ άλλων: “Κοίταξα μέσα στα μάτια της… Ορθάνοικτα παράθυρα με τις κουρτίνες πάντα τραβηγμένες, που σ’ άφηναν να περιπλανηθείς μες στους διαδρόμους, στα σαλόνια της ψυχής της… Στον χώρο υπήρχαν παντού ρολόγια… Ξεκούρδιστα ρολόγια, τοίχου, που έμεναν εκεί να μετρούν τις στιγμές ή, μάλλον να μαρτυρούν εκείνη τη μία και μοναδική στιγμή… Κι υπήρχαν έπιπλα παλιά που κάποτε με κάποιο σώμα αγαπήθηκαν πολύ… Κι υπήρχαν και καθρέφτες… Πάνω τους έβλεπες παντού εσένα, μα ιδωμένο μέσα από το κάδρο μιας άλλης πραγματικότητας… Εκείνης της σιωπής… Που έφεγγε πιο άπλετη όταν πάνω στα φθαρμένα σανίδια χάιδευα τις ρυτίδες της έκφρασής της… Ο χώρος…. Το σώμα… Μαρτυρίες της ατέρμονης φθοράς… Σ’ αφήνουν να τα κρυφοκοιτάς μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο...Και να τα “διαβάζεις” μέσα από σένα... Ένας διπλός καθρέφτης που μαρτυρά την δική σου αλήθεια, αλλά μέτουσιωμένης μέσα απο τα μάτια της Τέχνης...”.
Myrό Gallery - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ

Σύντομο βιογραφικό
Η Δήμητρα Ξενάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Αποφοίτησε από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην συνέχεια σπούδασε Καλές Τέχνες στο Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και δράσεις, στην Ελλάδα και την Κύπρο, μεταξύ άλλων στην 8η Μπιενάλε των φοιτητών Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας που έγινε στο ίδρυμα Θεοχαράκη το 2014, ενώ το 2015 επελέγη έργο της “Ικεσία”, από την Μπιενάλε της Φλωρεντίας. Έχει τιμηθεί με τρεις τιμητικούς τίτλους για το έργο της ενώ το 2013 κέρδισε το βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός για το πορτρέτο της “Φοίβης”.
Με την Δήμητρα Ξενάκη και το έργο της Φοίβη την ημέρα της βράβευσής της στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός 

Σαν καλλιτέχνης μελετά τη σχέση μεταξύ της ζωγραφικής και του θεάτρου αλλά και μεταξύ των άλλων τεχνών (ποίηση, μουσική), τόσο θεωρητικά, μέσω της συγγραφής διαφόρων μελετών, όσο και πρακτικά, μέσα από την εκπόνηση διάφορων projects, σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες. Ζει και εργάζεται στην Φλώρινα, συνεισφέροντας πολιτιστικά στον τόπο, ενώ είναι υπεύθυνη του παιδικού τμήματος του θεατρικού εργαστηρίου της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας. Έχει δείξει την δουλειά της σε 2 ατομικές εκθέσεις και επιλεγμένες ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017. 

Η Myro Gallery θα είναι ανοικτή για το κοινό Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00, και Σάββατο 11.00 – 15.00 στην διάρκεια της έκθεσης.


Η είσοδος είναι ελεύθερη.

https://myrogallery.blogspot.gr/2017/09/blog-post_15.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου