Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Κώστας Κοροβίλας, ατομική έκθεση ζωγραφικής του στη γκαλερί Art Kolonaki


Εν όψει των επερχόμενων Μπιενάλε σε Παρίσι, Παλέρμο, Βιέννη και Φλωρεντία όπου έχει προσκληθεί για τους προσεχείς μήνες, ο Κώστας Κοροβίλας εκθέτει τα έργα του στην Art Kolonaki από την Πέμπτη 19.6.14 στις 8 το βράδυ ως την Κυριακή 6.7.14, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει το Ελληνικό φιλότεχνο κοινό.

Ο ίδιος εκθέτει και τις θέσεις του για τη Τέχνη: «Η έμπνευσή μου στη ζωγραφική πηγάζει, κυρίως, από κόσμους πέρα από το γνωστό μας. Από κόσμους ορατούς ή μη ορατούς, αισθητούς από τούς φυσικούς αισθητήρες μας, ή αντιληπτούς από το νου και τη φαντασία. Το διαστημικό υπερπέραν σπινθηροβολεί στη φαντασία μου, αλλά τα έργα μου συνδυάζουν μουσική και ποίηση εκφρασμένη σε χρώματα και σχήματα. Όπως ένας μουσικός συνθέτης συνθέτει μελωδικούς ήχους, εγώ με τη σειρά μου συνθέτω χρώματα και σχήματα. Συχνά τα έργα μου είναι ποιητικές αλληγορίες μεταδίδοντας ένα μήνυμα στο θεατή.

Η Τέχνη, γενικά, είναι μία έκσταση, ένα όχημα που μεταφέρει το δημιουργό σε κόσμους πρωτόγνωρους, ξεδιπλώνοντας περιοχές του Κόσμου μη αντιληπτές από το σύνηθες μάτι και το νου. Ο δημιουργός, Ποιητής, είναι ένας επιστήμονας ο οποίος με τούς ιδιαίτερους αισθητήρες που διαθέτει ερευνά ανακαλύπτοντας το Άγνωστο και το παρουσιάζει μορφοποιημένο σε χρώματα και σχήματα, ή σε λόγο, ή σε ήχους και σε Μουσική.

Γι’ αυτό αποφεύγω να αποκαλώ το ζωγράφο, κυρίως, “καλλιτέχνη”. Για μένα ο ζωγράφος είναι Δημιουργός, Ποιητής. Η δε Ζωγραφική δεν είναι απαραίτητα φτιαγμένη να διασκεδάζει ή να κοσμεί ένα σαλόνι, αλλά σκοπός της είναι να προβληματίζει και να διεγείρει ερωτήματα στον θεατή».

Art Koλonaki
Λυκαβηττού 20, 10673 Athens, Greece



Short CV

Studies: GCEs Central Institute, Bristol, England.
Painting: West of England College of Art
Theatre Design and costume, Old Vic Theatre School, Bristol England.
Philosophy: University College, London.
Worked as Theatre designer, sets and costumes in rep Theatres England and Scotland.
EXHIBITIONS
Participated in following exhibitions:
National Gallery, Athens, 1986.
London Biennale, January 2013
La Galleria, London, Feb. 2013
Arts Museum (Museo d' Arte) Chianciano, Italy, Biennale Sptember 2013
Art Monaco, April 2014
"The Spirit of Art returns to Vienna August 2014, Vienna"
"Art Code Paris" November 2014 Paris.
Various Arts Galleries and Arts Centres Athens.
ARTIST STATEMENT
"My main inspirations in painting come from worlds beyond. Worlds of Cosmos visible or invisible, sensed by our physical senses, or reached by the mind and imagination. Space kindles my imagination, but my paintings comprise music and poetry expressed in colours and shapes. Like a music composer composes melodic sounds, I compose colours and shapes. Often my paintings are poetic allegories delivering a message to the spectator. Art in general, and especially painting as I feel it is an ecstasy, a vehicle carrying the creator into worlds unknown unfolding areas of Cosmos, unseen by the ordinary eye and mind."

ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ :
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΟΒΙΛΑΣ
Ένας σπουδαίος ΄Ελληνας ζωγράφος… σκηνογραφος, ενδυματολογος και φιλόσοφος!

Aναδημοσίευση από http://hellasnews-agency.blogspot.gr/2014/06/blog-post_9.html






Ένας σπουδαίος ΄Ελληνας ζωγράφος, ο Κώστας Κοροβίλας ύστερα από πολλές περιπλανήσεις στην Εσπερία (κυρίως στην Γηραιά Αλβιώνα) επέστρεψε στην Ιθάκη του…Δηλαδή στην Κηφισιά, όπου κι έστησε το δικό του εικαστικό στούντιο…

Πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα ο Κώστας Κοροβίλας δεν είναι μόνο ένας απλός ζωγράφος… Αλλά και σκηνογράφος και σχεδιαστής θεατρικών κοστουμιών με πλούσιο έργο σε θεατρικές σκηνές σε ολόκληρη της Βρετανία. Ακόμη δε έχει σπουδάσει και φιλοσοφία ! έχει συμμετάσχει σχεδόν σε όλες τις σημαντικές εκθέσεις της Ευρώπης με έργα του, καθώς επίσης και στην Εθνική Πινακοθήκη των Αθηνών…
Εν συντομία διαβάστε στην αγγλική το Βιογραφικό και θα αντιληφθείτε τα μεγέθη του.
Kostas Korovilas: Hellenic Nationality.
Studies: GCEs Central Institute, Bristol, England.
Painting: West of England College of Art
Theatre Design and costume, Old Vic Theatre School, Bristol England.

Philosophy: University College, London.
Worked as Theatre designer, sets and costumes in rep Theatres England and Scotland.
Participated in following exhibitions: National Gallery, Athens, 1986.
London Biennale, January 2013
La Galleria, London, Feb. 2013
Arts Museum (Museo d' Arte) Chianciano, Italy, Biennale Sptember 2013
Various Arts Galleries and Arts Centres Athens.
Live, Athens. Occupation, Painting.
email: kostas.korovilas@gmail.com
Tel: 0030- 210 6210141
mob. 0030- 6934439421

Δείτε και μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του που έχει παρουσιάσει στις διάφορες γκαλερί…Είναι φανερό ότι ο κ. Κορόβιλας είναι εραστής της αφηρημένης ζωγραφικής…

Title: Cosmic ejaculation
Acrylic painting on canvas
Dimensions: 110 cm X 130 cm high
Painted April 2014

Title:


"Slaughter House Planet" Oil painting on canvas.
Dimensions: 120 cm X 150 cm high
Painted April 2014
 
ΚΑΙ ΕΞΗΓΕΙ …αγγλιστί για τις εμπνεύσεις του….( Όχι πως ο άνθρωπος δεν μιλάει ελληνικά, αλλά απλά αυτά βρήκαμε εμείς σε ξενόγλωσσα φυλλάδια!

My main inspirations in painting come from worlds beyond. Worlds of Cosmos visible or invisible, sensed by our physical senses, or reached by the mind and imagination. Space kindles my imagination, but my paintings comprise music and poetry expressed in colours and shapes. Like a music composer composes melodic sounds, I compose colours and shapes. Often my paintings are poetic allegories delivering a message to the spectator. Art in general, and especially painting as I feel it is an ecstasy, a vehicle carrying the creator into worlds unknown unfolding areas of Cosmos, unseen by the ordinary eye and mind.

 

Και πιο κάτω δυο χαρακτηριστικές αφίσες από τη συμμετοχή του στην ART MONACO. τον περασμένο Απρίλη δηλαδή…

 
ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ: Μπορειτε να αποθαυμάσετε τα έργα του από 19.6.14 -μερα Πέμπτη όπου θα εκτίθεται στη ΑΡΤ ΓΚΑΛΕΡΥ στο Κολωνάκι (Λυκαβητού 20) Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 8 μ.μ.



Μπορεί να βοηθήσει σήμερα η Τέχνη;

Posted on 15/06/2014 by Po
http://roides.wordpress.com/2014/06/15/15june14/#comment-71177


Πολιτικό σχόλιο με αφορμή την Έκθεση Zωγραφικής ενός σχολιαστή μας

Του Αναγνώστη Λασκαράτου

Για το λυτρωτικό και απελευθερωτικό ρόλο της Τέχνης, για τη σχέση της με την πολιτική και με τον καθημερινό άνθρωπο, έχουν γραφεί τόμοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ειπωθεί τα πάντα γύρω από αυτό. Κάθε εποχή και συγκυρία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και νομίζω πως σήμερα το θέμα απόκτησε για εμάς μια ακόμη πλευρά με αφορμή τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, που έδωσε κι αυτός ένα στίγμα της πορείας της κοινωνίας μας, ειδικά μέσω της νέας ηγεσίας του ΥΠΠΟ.

Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση η ΝΔ διόρισε τρεις υπουργούς Πολιτισμού τους καθηγητές (οι δυο πρώτοι και Ακαδημαϊκοί) Κ.Τσάτσο, Κ.Τρυπάνη και Δ.Νιάνια. Ασφαλώς, με όλη την εμμονή τους στις παραδόσεις και με τα πραγματικά πολιτικά μεγέθη που κουβαλούσαν στις αποσκευές τους, ήταν τρεις πολύ καλλιεργημένες προσωπικότητες, με λόγο και με άποψη, όχι πρωτοπόροι, αλλά επαρκείς εκπρόσωποι της αξιοπρεπούς συντήρησης της εποχής τους. Σήμερα από το ίδιο κόμμα υπουργός τοποθετήθηκε ένας πολιτευτής άλλου κλίματος και άλλων διαστάσεων και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο σημείο των καιρών, που δεν μπορούν να προσκομίσουν στο χώρο των ηθών και του πολιτισμού ούτε ψήγματα από το νεωτερικό εγχείρημα που έχει τις απαρχές του στο Διαφωτισμό.

Τι σχέση έχει αυτή η φαινομενικά ξένη, πολιτικής υφής, εισαγωγή με το θέμα μου; Προσωπικά έχω καταλήξει πως η πολιτική και πολιτισμική ξηρασία που μας περιβάλλει είναι ανίκητη στο επίπεδο της κεντρικής δημόσιας ζωής και δε μας απομένει άλλο από τον ειρηνικό και ενθουσιώδη κλεφτοπόλεμο που μπορούν να διεξάγουν εδώ κι εκεί μεμονωμένοι άνθρωποι και ομάδες εναντίον της, ο καθένας με τα όπλα του, σε πολλά επίπεδα. Ένα από αυτά είναι η Τέχνη, που αν είναι πηγαία έκφραση εσωτερικής ανάγκης μπορεί να σταθεί αλώβητη μέσα σε μια γενική έκπτωση. Η Γκουέρνικα αποδεικνύει πως η Ζωγραφική μιλάει χιλιάδες γλώσσες και μπορεί να γίνει ένα ακαταμάχητο όπλο καταδίκης της φασιστικής βίας μια κραυγή διαμαρτυρίας και φρίκης για τους ανθρώπους και για τα πλάσματα της φύσης που κατασπαράχτηκαν από τις δυνάμεις του Κακού την ώρα της μεγάλης σύγκρουσης. Πολλοί μελετητές της ιστορίας και της φιλοσοφίας της Τέχνης και της Επιστήμης, έχουν αναλύσει και τη συμβολή της πρώτης στην ανάπτυξη της δεύτερης, όχι μόνο στα πεδία της έμπνευσης επιστημονικών αρχών και ιδεών αλλά και σε αυτά των πρακτικών εφαρμογών με πιο χειροπιαστά παραδείγματα αυτά των ντα Βίντσι και Ντύρερ (PamelaH. Smith: «The Body of the Artisan. Art and Experience in the Scientific Revolution»-University of Chicago Press, 25.6.2004).

Είναι χιλιοειπωμένο αλλά πολύ εύστοχο και ωραίο το ντοστογιεφσκικό «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο», ακούγεται πια σαν κοινοτοπία, αλλά δεν παύει να είναι ένα μάχιμο και μαχητικό σχόλιο κατά της αισθητικής και ηθικής έκπτωσης που επελαύνει από χίλιους δρόμους καθημερινά με κυριότερο δίαυλο τα τηλεοπτικά μέσα. Στα πλαίσια αυτού του εξελικτικού, καθαρτήριου και συχνά και σωτήριου ρόλου της Τέχνης, ως έκφρασης του Ωραίου που πολεμά κάθε λογής ασχήμια, τοποθετώ και την αφορμή αυτού του άρθρου, την έκθεση του σχολιαστή μας Κώστα Κοροβίλα, ενός ώριμου πια ταξιδιώτη στα πεδία πολλών καλλιτεχνικών εκφράσεων, ο οποίος ‘πολλών δ’ανθρώπων ίδεν άστεακαινόον έγνω’, για την οποία κοινός φίλος με ενημέρωσε και για τον οποίο έχουμε ξαναγράψει εδώ.

Μετά από μια περιήγησή του σε ευρωπαϊκές Βiennale (Λονδίνο, Τσιαντσιάνο, Μονακό ο και φιλόσοφος, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, με σπουδές (‘West of England College of Art’, Theatre Design and costume-‘Old Vic Theatre School, Bristol England. Philosophy: University College, London) και με παλαιότερο καλλιτεχνικό παρελθόν στην Αγγλία Κώστας Κοροβίλας, και εν όψει επερχόμενων Μπιενάλε σε Παρίσι, Παλέρμο, Βιέννη και Φλωρεντία όπου έχει προσκληθεί για τους προσεχείς μήνες, εκθέτει στην ‘Art KolonakiGallery’ (Λυκαβητού 20) από την Πέμπτη 19.6.14 στις 8 το βράδυ που θα γίνουν τα εγκαίνια. Ο ίδιος εκθέτει και τις θέσεις του για τη Τέχνη: «Η έμπνευσή μου στη ζωγραφική πηγάζει, κυρίως, από κόσμους πέρα από το γνωστό μας. Από κόσμους ορατούς ή μη ορατούς, αισθητούς από τούς φυσικούς αισθητήρες μας, ή αντιληπτούς από το νου και τη φαντασία. Το διαστημικό υπερπέραν σπινθηροβολεί στη φαντασία μου, αλλά τα έργα μου συνδυάζουν μουσική και ποίηση εκφρασμένη σε χρώματα και σχήματα. Όπως ένας μουσικός συνθέτης συνθέτει μελωδικούς ήχους, εγώ με τη σειρά μου συνθέτω χρώματα και σχήματα. Συχνά τα έργα μου είναι ποιητικές αλληγορίες μεταδίδοντας ένα μήνυμα στο θεατή. Η Τέχνη, γενικά, είναι μία έκσταση, ένα όχημα που μεταφέρει το δημιουργό σε κόσμους πρωτόγνωρους, ξεδιπλώνοντας περιοχές του Κόσμου μη αντιληπτές από το σύνηθες μάτι και το νου. Ο δημιουργός, Ποιητής, είναι ένας επιστήμονας ο οποίος με τούς ιδιαίτερους αισθητήρες που διαθέτει ερευνά ανακαλύπτοντας το Άγνωστο και το παρουσιάζει μορφοποιημένο σε χρώματα και σχήματα, ή σε λόγο, ή σε ήχους και σε Μουσική. Γι’ αυτό αποφεύγω να αποκαλώ το ζωγράφο, κυρίως, “καλλιτέχνη”. Για μένα ο ζωγράφος είναι Δημιουργός, Ποιητής. Η δε Ζωγραφική δεν είναι απαραίτητα φτιαγμένη να διασκεδάζει ή να κοσμεί ένα σαλόνι, αλλά σκοπός της είναι να προβληματίζει και να διεγείρει ερωτήματα στον θεατή».

Καλή τύχη λοιπόν στο Ζωγράφο-Ποιητή και Φιλόσοφο και όπως μαθαίνω και μαχητικό φιλόζωο, γιατί κάθε έργο Τέχνης και κάθε πολιτιστικό γεγονός αποτελούν πραγματική Αντίσταση, αντιπολίτευση, μαγικό ελιξίριο και γιατρικό αντίδοτο στην όλο και μεγαλύτερη ασχήμια και παρακμή που μας περιβάλλει, αφού αθόρυβα και καίρια, ερήμην των οπισθοδρομικών πολιτικών ρευμάτων, αλλάζουν συνειδήσεις και αισθητική σε κάποιο σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να φέρει την ελπίδα του ορθολογικού εκσυγχρονισμού και την προοπτική της καθολικής χειραφέτησης σε ευρύτερους περίγυρους.

ΥΓ

Από το‘Studio of the Arts Art Gallery’ του καλλιτέχνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου