Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

«Η τέχνη ανθίζει στην οδό Λεμπέση»

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος & artshot Sophia Gaitani
«Η τέχνη ανθίζει στην οδό Λεμπέση»
Εγκαίνια: Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, 20:00


Γιώργος Πανταζής
«Μικρομέρια, η επιβίωση της θυσίας»
Ζωγραφική
Διάρκεια: 6 Μαΐου έως 4 Ιουνίου 2016 
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Μίλυ Μαρτιώνου 
“Μeadow of emotions” 
Ζωγραφική 
Διάρκεια: 13- 21 Μαΐου 2016
artshot Σοφία Γαϊτάνη & 

Η οδός Λεμπέση, ο μοναδικός δρόμος τέχνης στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης, φοράει τα γιορτινά του και υποδέχεται την άνοιξη. Έτσι, την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 20:00, η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και η γκαλερί artshot Sophia Gaitani, μας προσκαλούν στα κοινά εγκαίνια δύο εκθέσεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προσεγγίζοντας την τέχνη με μία άκρως εορταστική και ανοιξιάτικη διάθεση. Σε μία βραδιά που θα «μυρίζει άνοιξη», η οδός Λεμπέση θα μετατραπεί σε μονοπάτι προς την αναγέννηση της φύσης, του πνεύματος και της διάθεσής μας. Η βραδιά θα περιλαμβάνει έργα τέχνης, ζωντανή μουσική, συζήτηση και κρασί, ενώ το πρωί του Σαββάτου 14 Μαΐου, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρια ζωγραφικής και μικροκατασκευής τα οποία θα συντονίζουν καλλιτέχνες και εκπαιδευτικοί.

Συγκεκριμένα, η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος θα φιλοξενεί από τις 6 Μαΐου μέχρι και τις 4 Ιουνίου τον Γιώργο Πανταζή στην πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μικρομέρια, η επιβίωση της θυσίας». Τα έργα που παρουσιάζονται έχουν ως κέντρο και κοινό σημείο τη μικρομέρια, ένα λουλούδι που εμφανίζεται ανά διαστήματα, μόνο στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Λίγα μέτρα από τον τόπο που το γέννησε, ο καλλιτέχνης εξετάζει την εμφάνιση, την εξαφάνιση και την επανεμφάνιση του μοναδικού αυτού φυτού, μόλις 20 εκατοστών, με το μικρό ροζ άνθος, και το εντάσσει στο πλαίσιο της θυσίας και της αναγέννησης της φύσης αλλά και του ίδιου μας του εαυτού. Όπως αναφέρει ο εικαστικός-επίκουρος καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παν. Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), Χάρης Κοντοσφύρης, «ίσως ο πιο δυνατός εντροπικός παράδεισος να είναι αυτός ο οποίος προτείνει την αναδημιουργία του. Η δυνητικότητα, η εντροπιότητα του εντοπισμού ενός εκκολαπτόμενου σπόρου που ξαναφύτρωσε, στο μοναδικό τόπο που έχει εντοπιστεί, είναι βασικά στοιχεία παρατήρησης του βοτανολόγου ποιητή, του ακούραστου ζωγράφου, για τον ανείδωτο παράδεισο», ενώ παρατηρεί ότι «ο Γιώργος Πανταζής αναδεικνύει τη Micromeria Acropolitana σαν το κύριο διασωθέν ον του λησμονημένου παραδείσου. Καμιά φωνή δεν θρηνεί το χαμό της Μικρομέριας. Καμιά φωνή δεν τραγουδά την επαναφορά της. Και όμως πρόκειται για μια θεογονία». Η εικαστικός – μουσειολόγος Γεωργία Δαμιανού η οποία συντονίζει την έκθεση τονίζει ότι «ροές λουλουδιών, παρασέρνουν το θεατή μέσα στο χώρο της γκαλερί, που πλέον έχει μεταμορφωθεί με διανυσματικό τρόπο σε ένα ιδιότυπο εικαστικό οικοσύστημα. Ηλιακές πινελιές θρέφουν τα άνθη του Πανταζή, και δημιουργούν ένα κεντρικό φως, σαν παλμό που βάζει τάξη στο χάος, με αποτέλεσμα την άνθιση, την ορατή εκδήλωση του άπλαστου κόσμου , την έκφανση των αόρατων δυνάμεων».

Γιώργος Πανταζής

Ο Γιώργος Πανταζής μας προτείνει τους εικαστικούς Χρήστο Σκούρτη, Ηλία Μπαρκαλή και Χάρη Κοντοσφύρη που συμμετέχουν ως φιλοξενούμενοι στην ατομική του έκθεση και καθένας από τους οποίους συνομιλεί, και εν μέρει επεμβαίνει, σε ένα διαφορετικό, κάθε φορά, έργο του. Η δράση αποτελεί μέρος της εικαστικής πλατφόρμας «Μακρύ Όχημα».
Γιώργος Πανταζής
Το "Μακρύ Όχημα" είναι ένα συνεργατικό ρυμουλκό από εικαστικούς καλλιτέχνες που θέλουν να προσεγγίσουν κριτικά και να ξεδιαλύνουν τη διαδικασία ανάμεσα στην εργασιακή διαδικασία του έργου τέχνης και τις κοινωνικές σχέσεις που η τέχνη γεννά και/ή αναπαράγει. Είναι ανοικτό και οριζόντιο σύστημα συνέκθεσης που εμπλέκει απόφοιτους καλών τεχνών, καλλιτέχνες όλων των τεχνών, επιμελητές, ιστορικούς τέχνης και αίθουσες τέχνης. Υποστηρίζεται από το 3ο εικαστικό εργαστήριο Ζωγραφικής του Τμήματος εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών της Σχολής Καλών τεχνών Φλώρινας και συντονίζει ερευνητικές διαδικασίες διάχυσης του έργου τέχνης στο μετά πανεπιστημιακό περιβάλλον.
Μίλυ Μαρτιώνου
Η γκαλερί artshot Sophia Gaitani, στο πλαίσιο του θεσμού SUMMER LOVERS που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά, εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής “Meadow of emotions” της Μίλυ Μαρτιώνου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 21 Μαΐου. Τα έργα της καλλιτέχνιδος, δουλεμένα με την χαρακτηριστική της τεχνική "dripping" σε συνδυασμό με άφθονο χρώμα σε παχύρευστη πάστα, δημιουργούν μικρής κλίμακας καμβάδες, όπου μέσα από την "abstract" απεικόνιση λουλουδιών, απλώνονται ολόκληρα λιβάδια συναισθημάτων, μεταφέροντας στον θεατή μία αύρα αισιοδοξίας και ταξιδεύοντάς τον σε μία ονειρική διάσταση. Σε μια εποχή που αυτό που αποζητούμε είναι η αποκοπή από την πραγματικότητα και η ένταξή μας σε μία παράλληλη, πιο αισιόδοξη ατμόσφαιρα, τα έργα της Μίλυ Μαρτιώνου αναλαμβάνουν να κάνουν ακριβώς αυτό. Να μας γεμίσουν όμορφα συναισθήματα και να μας φέρουν πιο κοντά στην άνοιξη της φύσης και του εαυτού μας.


Το artshot Sophia Gaitani μας καλωσορίζει και φέτος στην καθιερωμένη πλέον καλλιτεχνική συναυτουργία, με θέμα : “Το καλοκαίρι στην ωραιότερη χώρα του κόσμου.” Στο πλαίσιο του θεσμού SUMMER LOVERS συνυπάρχουν κάθε χρόνο γνωστοί ζωγράφοι, σχεδιαστές ρούχων, σχεδιαστές αξεσουάρ, φωτογράφοι, εικαστικοί δημιουργώντας με μια pop ματιά εμπνευσμένη από την Ελλάδα σήμερα. Ομαδικές και ατομικές εκθέσεις με pop up διάθεση και αληθινά μοντέρνα οπτική, στην καρδιά της Αθήνας κάτω από τον υπέροχο Παρθενώνα και τον εμβληματικό βράχο της Ακρόπολης, δίπλα στο νέο Μουσείο της.

Σύντομα βιογραφικά:

Ο Γιώργος Πανταζής γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1993 στην Πτολεμαΐδα . Το 2007 σε ηλικία 14 χρονών εισάγεται με την ειδική κατηγορία των "ταλέντων" στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ Φλώρινας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε ως κύρια κατεύθυνση το 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής και Καθηγητή τον Χάρη Κοντοσφύρη. Αποτελεί μέλος της εικαστικής ομάδας "εν-φλώ" και πλέον ζει και εργάζεται στην Φλώρινα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Η Μίλυ Μαρτιώνου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έλαβε δίπλωμα Γραφιστικής από τις σχολές Πλάκα (1993-1995) και συμπλήρωσε το προπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου University of Hertfordshire όπου κι έλαβε το δίπλωμα Καλών τεχνών (1996-2000). Έχει δείξει τη δουλειά της σε εκθέσεις, όπως στη Vienna Showcase (Βιέννη, 2013), Not Another Art Show- THE BLENDER GALLERY (Αθήνα, 2013), Salon National Des Beaux Arts, Carrousel du Louvre (Παρίσι, 2013), AFF Art Fair Milan, Super- studio Piu (Μιλάνο, 2014), ART MONACO ’14, Nina Torres Fine Art (Μαϊάμι, 2014), Le Grand Exposition Universalle, Eiffel Tower (Παρίσι 2014), Barcelona art fair (Βαρκελώνη 2014), RomArt 2015 (Ρώμη 2015).

Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν τα εξαιρετικά κρασιά του οινοποιείου Τζουνάρα.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι culture now, global view, art22 και Φλώροι εικαστικοί.

Εγκαίνια Εκθέσεων: Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, 20:00


Γιώργος Πανταζής
 «Μικρομέρια, η επιβίωση της θυσίας»
 Διάρκεια Έκθεσης: 6 Μαΐου – 4 Ιουνίου 2016 
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30 Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00 Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού
 Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
 Τηλέφωνο 0030 211 182 38 18 
www.technohoros.org | info@technohoros.org

Μίλυ Μαρτιώνου
 “Meadow of emotions” 
Διάρκεια Έκθεσης: 13 - 21 Μαίου2016
 Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.30-14.30 & 17.30- 20.30 Τετάρτη, Σάββατο:12.30-16.00 
Gallery artshot Sophia Gaitani Λεμπέση 11, Ακρόπολη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
 Τηλέφωνο 0030 6984135085 
www.sophiagaitani.gr artshot@sophiagaitani.gr | gaitani.sophia@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου