Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

" Στο όνομά σου ....θάλασσα" εικαστική έκθεση, στο ιστορικό μουσείο, κέντρο λόγου και τέχνης Διέξοδος Μεσολογγίου



" Στο όνομά σου ....θάλασσα"

Με εικαστική έκθεση αφιερωμένη στη θάλασσα ξεκινά την φθινοπωρινή περίοδο η «Διέξοδος».

Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Στο όνομά σου … θάλασσα» και θα παρουσιαστεί στις αίθουσες του πρώτου ορόφου του Ιστορικού της Μουσείου και θα ξεκινήσει το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο και χωρίς την αποστολή ατομικών προσκλήσεων.

Για πρώτη φορά θα συναντηθούν στο Μεσολόγγι, στην πόλη του νερού, οι εικαστικοί Χρήστος Αγγελόπουλος, Στάθης Ανδρουτσάκης, Κίμων Aλεξόπουλος, Πάκυ Βλασσοπούλου, Ιωάννα Βλάχου,  Ελένα Γκαρστέα, Εύη Δαμιανάκη, Βίκυ Κολιπέτσα, Κώστας Κουγιουμτζής, Βίλλυ Mανωλάκου, Ζωή Νικητάκη, Παγώνα Ξενάκη και Μπάμπης Πυλαρινός εκθέτοντας τις δημιουργίες τους που όλες είναι εμπνευσμένες από τη θάλασσα.

Παράλληλα με τα εικαστικά έργα, η έκθεση υποστηρίζεται με σπαράγματα ποίησης και πεζογραφίας αφιερωμένα στο όνομα της Ζωοδόχου θάλασσας, μάνας και τρικυμίας μαζί, που ανάθρεψε, σηματοδότησε και στιγμάτισε τον ανθρώπινο βίο.

Την έκθεση θα παρουσιάσει ο μουσειολόγος Κωνσταντίνος Στουπάθης που έχει και την επιμέλειά της, θα την προλογίσει δε εκ μέρους της «Διεξόδου» ο φιλόλογος Γρηγόρης Δουλιώτης.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα μέχρι τις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

«Διέξοδος» Ιστορικό - Ίδρυση


Στο ιστορικό κέντρο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, στον κεντρικό πεζόδρομο, βρίσκεται ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα προεπαναστατικά κτίρια. Πρόκειται για το πατρογονικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς της Εξόδου, Αθανασίου Ραζή-Κότσικα. Τα σπίτι κτίστηκε περί το 1760 – 1780 και σ’αυτό γεννήθηκε το 1798 ο εκλεγμένος, πάνω στην Ντάπια του Φραγκλίνου και σε ηλικία 24 χρόνων, αρχηγός των "εντοπίων δυνάμεων" στρατηγός Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας.

Ο στρατηγός ήταν πολυμορφωμένος, με εξαιρετική ευγλωττία και διακρίνετο για την μεγάλη του γενναιοδωρία. Διέθεσε όλη του την περιουσία για τον αγώνα και έχασε τη ζωή του το βράδυ της Εξόδου.

Στο σπίτι μετά τον θάνατό του έμεινε ο αδελφός του, υπαρχηγός της Φρουράς, Γιαννάκης Ραζή – Κότσικας και στη συνέχεια οι απόγονοι της οικογένειας. Περί το 1900 το ιστορικό αυτό σπίτι περιήλθε σε τρίτους ιδιοκτήτες, ενώ σταδιακά μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, οιναποθήκη, εστιατόριο, καφενείο, γαλατάδικο και στραγαλάδικο. Από το 1980, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και ήταν έτοιμο να καταρρεύσει.

Το 1998 ο Μεσολογγίτης δικηγόρος Νίκος Κορδόσης, διαπιστώνοντας την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στο ιστορικό κτίριο, το οποίο δεν είχε χαρακτηριστεί καν διατηρητέο, ευαισθητοποιήθηκε και προ της απειλής να κατεδαφιστεί και στη θέση του να κτιστεί πολυκατοικία, το αγόρασε, το ανακαίνισε με απόλυτο σεβασμό σε όλα τα διατηρητέα στοιχεία και το παρέδωσε στην κοινωνία με την δημιουργία της "ΔΙΕΞΟΔΟΥ". Έτσι πέτυχε όχι μόνο την διατήρηση του ιστορικού κτιρίου και την διεύρυνση της γνωριμίας των πολιτών με την ιστορία της πόλης αλλά και την ενθάρρυνση του κοινού για μεγαλύτερη επαφή με τις τέχνες και τα γράμματα.
www.diexodos.com.gr

Επιμέλεια άρθρου Πετρούλα Σίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου