Τρίτη 26 Μαΐου 2015

TERRAPOLIS Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης στη Γαλλική Σχολή Αθηνών σε συνεργασία µε τη Whitechapel Gallery και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ




Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης TERRAPOLIS στη Γαλλική Σχολή Αθηνών σε συνεργασία µε τη Whitechapel Gallery
Επιμέλεια Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντρια Whitechapel Gallery 
Εγκαίνια 26 Μαΐου 2015
Ο NEON και η Whitechapel Gallery παρουσιάζουν έργα 37 καλλιτεχνών, στη δεύτερη μεγάλη συνεργασία τους στην Αθήνα.
 Συνεχίζοντας τη συνεργασία τους, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και η Whitechapel Gallery του Λονδίνου παρουσιάζουν την έκθεση Terrapolis στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, με έργα 37 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Μετά την ενεργοποίηση της Γενναδείου Βιβλιοθήκης πέρυσι, τώρα ο ΝΕΟΝ ανοίγει στο κοινό τον μοναδικής ομορφιάς και ιστορίας χώρο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Η συνεργασία του ΝΕΟΝ με τη Whitechapel Gallery αφορά στη διοργάνωση μιας τριλογίας εκθέσεων σύγχρονης τέχνης σε χώρους της Αθήνας που ενεργοποιούνται για το σκοπό αυτό, ανοίγοντας στο ευρύ κοινό. Εντάσσεται στο στόχο του Oργανισμού να διευρύνει την πρόσβαση των πολιτών στη σύγχρονη τέχνη και να συμβάλει στην αναζωογόνηση της πολιτιστικής δραστηριότητας στη χώρα.

O κήπος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, στην καρδιά της Αθήνας, θα φιλοξενήσει την έκθεση Terrapolis, σε επιμέλεια της Iwona Blazwick, OBE και του Οργανισμού ΝΕΟΝ, με έργα σύγχρονης τέχνης που συνδέουν το ανθρώπινο με το ζωώδες. Απηχώντας τους Σάτυρους, τις Σφίγγες, τους Κένταυρους της αρχαιοελληνικής γλυπτικής, 25 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν γλυπτά, εγκαταστάσεις και φιλμ με στοιχεία από τη μυθολογία, το αρχαίο δράμα και το ζωικό βασίλειο, προτείνοντας μια «βιοηθική» για τον 21ο αιώνα.


Στην έκθεση συμμετέχουν σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες σύγχρονης τέχνης, όπως Caroline Achaintre, Allora & Calzadilla, Francis Alÿs, Joseph Beuys, Huma Bhabha, Reg Butler, Lynn Chadwick, Marcus Coates, William Cobbing, Enrico David, Charlotte Dumas, Angus Fairhurst, Studio Ghibli, Tue Greenfort, Asta Gröting, Lucy Gunning, Henrik Håkansson, Anthea Hamilton & Nicholas Byrne, Joan Jonas, Markus Karstieß, Yayoi Kusama, Oliver Laric, Richard Long, Sarah Lucas, Ruth Maclennan, Chris Marker, Marlie Mul, Katja Novitskova, Anatoly Osmolovsky, Norbert Prangenberg, Ugo Rondinone, Peter Wächtler.

 Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολιτικής του ΝΕΟΝ για ανάθεση νέων παραγωγών σε έλληνες καλλιτέχνες, η έκθεση θα περιλαμβάνει νέες δημιουργίες έργων από τους: Αθανάσιο Αργιανά, Ελένη Καμμά, Διονύση Καβαλλιεράτο, Αλίκη Παλάσκα, Κώστα Σαχπάζη. 

Ο όρος Terrapolis –τον εισήγαγε η Donna Haraway, ειδική σε θέματα φιλοσοφίας των επιστημών- συνδυάζει τη λατινική λέξη «terra» που σημαίνει γη, με την ελληνική λέξη «πόλις». Η έκθεση θέτει μια σειρά ερωτημάτων: Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα ζώα ως πολίτες; Πώς συνδέεται η τέχνη με διαδικασίες της φύσης, όπως η μεταμόρφωση; Πώς αντηχούν οι μυθικές αφηγήσεις στη σύγχρονη κοινωνία; Μπορούμε να επανακαθορίσουμε τη σχέση μας με τα άλλα είδη; 

Yayoi Kusama
Pumpkin (M), 2014
Lynn Chadwick
Dancers, 1967
Installation view
©NataliaTsoukala
 Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, με έργα από ποικίλα υλικά -από μπρούτζινα ως και κεραμικά- εξερευνούν τον μύθο, το αρχαίο δράμα, τη μεταμόρφωση και τη βιοηθική. Οι Huma Bhaba και Lynn Chadwick δημιουργούν τοτέμ θεών που συμβολίζουν την ανιμιστική δύναμη, δίνοντας σύγχρονη φόρμα στη μυθολογία. Oι κεραμικές μάσκες της Caroline Achaintre ανακαλούν πρωταρχικές φόρμες και ορμές, ενώ ο Angus Fairhurst κάνει alter ego του έναν γορίλλα – εν μέρει ένας χαρακτήρας βασιζόμενος στην παντομίμα, εν μέρει ένας υπαρξιακός μοναχικός χαρακτήρας. Το Hope Hippo των Allora και Calzadilla (2005), ένα γλυπτό από λάσπη με έναν performer που διαβάζει εφημερίδα και σφυρίζει με τη σφυρίχτρα του κάθε φορά που εντοπίζει μια ιστορία κοινωνικής αδικίας, είναι ένα τριμερές δράμα ανάμεσα στο ζώο, τον άνθρωπο και την κοινωνία. 

Οι Αllora και Caldazilla, τις 25/5/2015 το μεσημέρι στους κήπους της Γαλλικής Σχολής, δίνουν οδηγίες για την performance που θα γίνει στο έργο τους Hope Hippo που παρουσιάζεται στην έκθεση "Τerrapolis". To Hope Hippo είναι ένα γλυπτό από λάσπη με έναν performer που διαβάζει εφημερίδα και σφυρίζει με τη σφυρίχτρα του κάθε φορά που εντοπίζει μια ιστορία κοινωνικής αδικίας. Πρόκειται για ένα τριμερές δράμα ανάμεσα στο ζώο, τον άνθρωπο και την κοινωνία.


Allora&Calzadilla
Hope Hippo, 2005/2015
Πολυστυρένιο, σύρμα, λάσπη, πηλός, ηθοποιός, εφημερίδες, σφυρίχτρα
487.7 x 182.9 x 152.4 εκ.
Γαλλική Σχολή Αθηνών
Με την ευγενική παραχώρηση των καλλιτεχνών
Installation view
©NikosMarkou


Ο Αθανάσιος Αργιανάς καλεί τους επισκέπτες της έκθεσης να γίνουν performers, φορώντας μάσκες και χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα ως όργανα παραγωγής ήχου, συνδυάζοντας τον ανιμισμό με τη γλυπτική και τη μουσική. Η βιολογική διαδικασία της μεταμόρφωσης αντανακλάται σε γλυπτικές διαδικασίες από πηλό και μπρούτζο. Οι μπρούτζινες φιγούρες της Sarah Lucas μεταμορφώνουν αρσενικά και θηλυκά γεννητικά όργανα σε μία νέα οντότητα. Με διαστρωματώσεις από ρετσίνι, ξύλο, ύφασμα και δέρμα ο Κώστας Σαχπάζης δημιουργεί τομάρια, επιφάνειες δέρματος όπου τα υλικά άλλοτε έχουν την πρωταρχική τους μορφή και άλλοτε είναι μία σύνθετη δημιουργία. Μια άλλη ενότητα εξετάζει το αποκαλούμενο «Ανθρωπόκαινο», την εποχή που ο άνθρωπος αφήνει το αρνητικό του αποτύπωμα στον πλανήτη, οι ανθρώπινες δραστηριότητες κυριαρχούν, απειλούν τα οικοσυστήματα της Γης και οδηγούν στην εξαφάνιση τα άλλα είδη. Ο Richard Long καταγράφει ίχνη της αγροτικής δραστηριότητας πάνω στο τοπίο, η Marlie Mul κάνει μια θεώρηση του λιπαρού ανθρακικού αποτυπώματός μας αλλά και μιας μελλοντικής μετα-ανθρώπινης εποχής που θα έχουμε γίνει απολιθώματα, ενώ η Katja Novitskova αντιμετωπίζει το διαδίκτυο ως ένα οικοσύστημα που συμβολίζεται από εξωτικά πουλιά. Η Ελένη Καμμά αναβιώνει το wunderkammer (δωμάτιο θαυμάτων) της Αναγέννησης, παρουσιάζοντας το δικό της ιδιότυπο «cabinet of curiosities», που αποτελείται από οργανικές φόρμες σε ένα αμάλγαμα με τον πολιτιστικό σύμπαν της σύγχρονης Αθήνας.

 Γαλλική Σχολή Αθηνών, Διδότου 6, Αθήνα 
Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαΐου – 26 Ιουλίου 2015 
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 10πµ-9µµ Κυριακή: 12µµ-6µµ Δευτέρα: Κλειστά
Είσοδος ελεύθερη 

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό, ενώ οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται µε αυτόματες ηχογραφημένες πληροφορίες. Ειδική εφημερίδα θα διατίθεται για την έκθεση. Σημαντική είναι η συμβολή δεκάδων εθελοντών, που ενημερώνουν το κοινό για τα έργα και τις εκδηλώσεις. 

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών είναι ένα δημόσιο επιστημονικό, πολιτιστικό και επαγγελματικό ινστιτούτο υπό την αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Ανώτερης Εκπαίδευσης και Έρευνας, με αποστολή την προώθηση και μελέτη της γλώσσας, της ιστορίας και όλων των εκφάνσεων του Ελληνισμού. Η Γαλλική Σχολή Αθηνών είναι η πρώτη αρχαιολογική σχολή της Αθήνας (1846). Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ ιδρύθηκε το 2013 από το συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο και αποσκοπεί στο να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό σε επαφή με το ευρύ κοινό. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, φιλοδοξεί να συμβάλλει σε μια νέα μορφή διαλόγου και μια ευρύτερη και ενημερωμένη κοινωνία όσον αφορά στην τέχνη. Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνιμο χώρο, αλλά υλοποιεί δράσεις σε ολόκληρη την πόλη, τόσο στο πλαίσιο συνεργασιών µε θεσμικούς φορείς πολιτισμού, δημόσιους και ιδιωτικούς, όσο και σε δημόσιους χώρους, ενθαρρύνοντας έτσι τη συμμετοχή των πολιτών και την αλληλεπίδραση μεταξύ της πόλης, της τέχνης και της κοινωνίας. Για περισσότερο από έναν αιώνα, η Whitechapel Gallery παρουσιάζει όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης, από κορυφαίες μορφές όπως οι Pablo Picasso, Gerhard Richter και Cy Twombly, μέχρι σύγχρονους δημιουργούς όπως οι Sophie Calle, Lucian Freud, Gilbert & George και Isa Genzken. Με υπέροχες αίθουσες, εκθέσεις, αναθέσεις έργων, παρουσιάσεις συλλογών τέχνης, ιστορικά αρχεία, εκπαιδευτικούς πόρους, εμπνευσμένα σεμινάρια τέχνης, café/bar και βιβλιοπωλείο, η Whitechapel Gallery είναι ανοιχτή όλο το χρόνο, ενώ λειτουργούν και δωρεάν τμήματα και εκθέσεις. Η Gallery είναι σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη τέχνη διεθνώς, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην καλλιτεχνική σκηνή του Λονδίνου και αποτελεί κομβικό σημείο για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της πιο παλλόμενης γειτονιάς σύγχρονης τέχνης. Για περισσότερες πληροφορίες: Reliant Communications Έφη Λαζαρίδου Τηλ. 210 6839839, 6932 296850 Email. elazaridou@reliant.gr

Περισσότερα - πηγές :
http://www.efa.gr/index.php/fr/manifestations-scientifiques/nos-manifestations-scientifiques/608-27-05-2015-26-07-2015-terrapolis
http://neon.org.gr/gr/newsroom/neon-diadromes-terrapolis-gallikh-scholh-athhnwn/
https://www.facebook.com/NEONGREECE/timeline
http://neon.org.gr/images/uploads/press/PDFs/press_Terrapolis_GR1b.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου