Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Παράξενες πόλεις: Αθήνα - Strange cities: Athens


Strange cities: Athens

Παράξενες πόλεις: Αθήνα

20 Απριλίου - 28 Ιουνίου 2015
Καθημερινά 12:00-21:00 
Διπλάρειος Σχολή (πλ. Θεάτρου 3)

Το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη επιμένοντας στην αγάπη τους για την Αθήνα και την ανάγκη τους να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε την πόλη μας ακόμα περισσότερο, διοργανώνουν την έκθεση Παράξενες Πόλεις: Αθήνα (Strange Cities: Athens) στη Διπλάρειο Σχολή (πλατεία Θεάτρου 3), σε συνεργασία με την ομάδα επιμελητών Double Decker από το Λονδίνο και το αρχιτεκτονικό γραφείο Spacelab Architecture με έδρα την Αθήνα.

Πώς θα μπορούσε να αποτυπώσει κάποιος την Αθήνα αν δεν την είχε δει ποτέ; Αυτό θελήσαμε να ανακαλύψουμε, ζητώντας από 23 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν ένα έργο με θέμα την Αθήνα. Η προϋπόθεση ήταν να μην την έχουν επισκεφθεί ποτέ. Ποιοι είναι οι πιο έντονοι συνειρμοί που δημιουργούνται σε κάποιον όταν μόνο φαντάζεται την Αθήνα χωρίς να έχει αντικρίσει ποτέ ούτε μια γωνιά της; Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η έκθεση–δρώμενο Strange Cities: Athens.

Ένα κουτί έμπνευσης στάλθηκε στους καλλιτέχνες αυτούς με σκοπό να αφυπνίσει τη φαντασία τους και να την κατευθύνει στους δρόμους μιας πόλης, που κανένας τους δεν έχει δει αλλά όλοι φέρουν στο φαντασιακό τους. To κουτί αυτό περιείχε ένα ποίημα του Γιώργου Σεφέρη ("Γιασεμί"), ένα κείμενο του Πέτρου Μάρκαρη (δύο κεφάλαια από το βιβλίο Η Αθήνα της μίας διαδρομής), ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι (Μία πόλη μαγική), μία συνταγή για γεμιστά, καθώς και 12 αρχεία με ήχους της πόλης, αλλά κανένα οπτικό στοιχείο της Αθήνας.

Τι ανέδειξαν οι λέξεις, οι ήχοι και οι γεύσεις; Μια σειρά έργων που δημιουργήθηκαν μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το σχέδιο, νέες τεχνολογίες, και που -σε πρώτη ανάγνωση- πολύ μικρή σχέση έχουν με τις γραφικές απεικονίσεις της Αθήνας που ξέρουμε. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση προκαλούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει τις βαθύτερες διαδρομές των έργων τους, να ανακαλύψει το σημείο συνάντησής τους με την πόλη και να δει πώς την βλέπουν οι άλλοι.

Η έκθεση θα πλαισιώνεται σε όλη τη διάρκειά της από συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, workshops και δρώμενα σχετικά με την πόλη της Αθήνας και το αστικό τοπίο, αποτελώντας ένα «στέκι» ουσιαστικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, μέσα από το οποίο θα μας δοθεί η ευκαιρία να ξαναγνωρίσουμε την πόλη και να οραματιστούμε πώς θέλουμε να ζούμε μέσα σε αυτή. Ενδεικτικά, με τις παράλληλες δράσεις της έκθεσης θα ανακαλύψουμε την πόλη των γεύσεων, το σπίτι ως κύτταρο της πόλης, την πόλη μέσα από τα μάτια όσων τη βλέπουν διαφορετικά, την πόλη του ποδηλάτη, αλλά και θα ξεναγηθούμε σε απρόσμενες γωνιές της, θα ανταλλάξουμε σουβενίρ από τα ταξίδια μας και θα μοιραστούμε τις μαρτυρίες όσων δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη την Αθήνα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Eva Roovers, φωτογράφος (Ολλανδία)
Adam Dix, ζωγράφος (Μεγάλη Βρετανία)
Alexander Egger, graphic artist (Γερμανία)
Amy Friend, φωτογράφος (Καναδάς)
Ekta / Daniel Götesson, εικαστικός (Σουηδία)
Jesse Treece, εικαστικός (ΗΠΑ)
Kako, εικονογράφος (Βραζιλία)
Michael Mann, φωτογράφος (Γερμανία)
Peter Judson, εικονογράφος (Μεγάλη Βρετανία)
Thomas Robson, graphic artist (Μεγάλη Βρετανία)
John Diebel, εικαστικός (ΗΠΑ)
Jarmila Mitríková & David Demjanovic, εικαστικοί (Τσεχία)
Emma Löfström, εικονογράφος και animation artist (Σουηδία)
Kit Miles, σχεδιαστής υφασμάτων (Αγγλία)
Angela Moore, φωτογράφος (Αγγλία)
Seb Jarnot, graphic artist και εικονογράφος (Γαλλία)
Tom Radclyffe, graphic artist και εικονογράφος (Μεγάλη Βρετανία)
Craig Redman & Karl Maier, graphic artists (Μεγάλη Βρετανία)
Fernanda Rappa, φωτογράφος και εικαστικός εγκαταστάσεων (Βραζιλία)
Joris Vandecatseye, φωτογράφος (Βέλγιο)
Ryan Russo, γλύπτης (ΗΠΑ)
Amana (Kazuhiro Hashimoto), ομάδα ψηφιακής τέχνης, Ιαπωνία
Eva Stenram, φωτογράφος (Σουηδία)



Σχεδιασμός: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Διοργάνωση: Διεύθυνση Επικοινωνίας & Marketing

Επιμέλεια: Double Decker (Wilhelm Finger και Μελίτα Σκαμνάκη)



Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός:
SPACELAB ARCHITECTURE
(Σωτήρης Χαΐνης, Βάνα Κριμνιώτη)


Στα εγκαίνια η μουσική από τον:




Η Ελληνική Βιοτεχνική Εταιρεία (Ε.Β.Ε.) ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1892, με σκοπό την προαγωγή και ανάπτυξη της δωρεάν τεχνικής διδασκαλίας.
Ο Αριστείδης Διπλάρης, μέλος της Ε.Β.Ε., με την διαθήκη του όρισε την ίδρυση της ομώνυμης Σχολής, για δωρεάν διδασκαλία Σχεδίου και Τεχνών. Μέχρι το 2010 εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 65.000 τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων.
Σήμερα λειτουργούν δωρεάν το ΙΕΚ ΔΙΠΛΑΡΕΙΟΣ (με ειδικότητες Πληροφορικής και Τουριστικών επιχειρήσεων), καθώς και Κέντρο Διά Βίου Μάθησης με σεμινάρια πληροφορικής.


Πηγή : http://www.sgt.gr/gr/programme/event/1834

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου