Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Αθηνά Λατινοπούλου "Σαν Όαση" ατομική της έκθεση ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη


Αθηνά Λατινοπούλου


Σαν Όαση
«Η τέχνη σαν μια άλλη Αριάδνη, σώζει πιστεύω και είναι ικανή να μας βγάλει, έστω για λίγο, απ’ τον λαβύρινθο των προβλημάτων μας που όλοι έχουμε μπλεχτεί. Αναπαράγοντας την σκοτεινή πραγματικότητά μας, μαυρίζουμε την ψυχή μας περισσότερο, εξογκώνουμε την αβεβαιότητα που μας ακολουθεί νυχθημερόν, μπάζοντας όλο και πιο πολύ, τον εαυτό μας, σε ψυχικό αδιέξοδο. Κάποιο ηλιόλουστο πρωί, η αισιοδοξία μου έκανε το θαύμα της, εμφυτεύοντας μια έμπνευση, σαν όαση, μέσα στο μυαλό μου, καθώς διέσχιζα βιαστικά τη λαϊκή αγορά απολαμβάνοντας τη μυρουδιά και τα χρώματα απ’ τα φρέσκα προϊόντα. Όλα έδειχναν το ίδιο, όπως κάθε φορά, στοιβαγμένα με προσοχή πάνω στους πάγκους. Όμως εκείνο το πρωινό, όταν αντίκρισα τις κατακόκκινες γυαλιστερές πιπεριές, ήταν σα να τις έβλεπα για πρώτη φορά. Άνοιξε η καρδιά μου. Με πόσα όμορφα και απλά πράγματα είμαστε περικυκλωμένοι. Τα κοιτάμε, αλλά δεν τα βλέπουμε, σκέφτηκα. Ασήμαντα ίσως, αλλά τόσο σημαντικά τελικά. Κάτι μέσα μου είχε ξεσηκωθεί. Το μυαλό μου ξέφυγε απ’ τις δυσχέρειες κι ένιωσα να απογειώνομαι πνευματικά. Είδα ξαφνικά τις κόκκινες πιπεριές με άλλα μάτια. Αγόρασα μερικές και φθάνοντας στο σπίτι, πήγα ίσια στο εργαστήρι μου. Έτσι οι πιπεριές έγιναν το μοντέλο μου! Δημιούργησα αυτά τα έργα, πολεμώντας ενάντια στο αβυσσαλέο τέλμα που βρισκόμαστε, με όπλο μου την τέχνη και ευελπιστώ να κάνω τον θεατή μου να ξεχαστεί και να χαμογελάσει, να νιώσει για κάποια ώρα ξέγνοιαστος, ανακουφισμένος, δίνοντάς του παράλληλα την ευκαιρία, για κάποιους πιο ευοίωνους στοχασμούς!»

Σας προσκαλώ όλους στα εγκαίνια, Πέμπτη 2 Απριλίου στις 20:00, της 20ης ατομικής μου έκθεσης που έχει τον τίτλο: "σαν όαση" στην πατρίδα μου την Θεσσαλονίκη, στην Gallery Metamorfosis.


Metamorfosis Αίθουσα Τέχνης, Χρ. Σμύρνης 11,

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 10.00 – 14.30, 17.30 – 21.00. Τετάρτη και Σάββατο 10.00 – 15.00. Κυριακή, Δευτέρα κλειστά

Πληροφορίες: Τηλ. 2310 264365, 2310 264730
Αθηνά Λατινοπούλου

Η Αθηνά Λατινοπούλου είναι Θεσσαλονικιά. Στις 2 Απριλίου 2015 θα πραγματοποιήσει την 20η ατομική της έκθεση στην gallery Metamorfosi χρυσοστόμου Σμύρνης 11 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με θέμα «σαν όαση». Τα έργα της, λάδια σε καμβά, είναι δουλεμένα με μεράκι, γεμάτα αισιοδοξία.

« – Ο αυστηρός και καθοριστικός χαρακτήρας της ρεαλιστικής γραφής της Αθηνάς Λατινοπούλου, υπονομεύεται από ένα διάχυτο ποιητικό λυρισμό που οφείλεται στη θηλυκότητα που αποπνέει, η θεαματική διαμεταχείριση των συνθέσεων της», μας λέει, μεταξύ άλλων, η Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης Αθηνά Σχινά».

« –Μέσα από τα έργα της, η Αθηνά Λατινοπούλου, μας μεταδίδει ένα δυναμικό ζευγάρωμα της ποιητικής διάθεσης με την καλοδομημένη σύνθεση. Καμπύλες και τετράγωνα, ερωτισμός και δεσμά, δίπλα δίπλα, σε μια υπαινικτική συμπλοκή που μεταδίδεται διακριτικά στον θεατή. Προσωπικά, χαίρομαι που μια καλλιτέχνης προικισμένη με λεπτομερειακή παρατηρητικότητα, σχεδιαστική ικανότητα και εκφραστική ωριμότητα, όπως η Αθηνά Λατινοπούλου, καταθέτει αυτά τα έργα, όχι μόνο καλοδομημένα, αλλά και γεμάτα από τρυφερότητα και δυναμική αισιοδοξία. Πρόκειται για ένα ρεαλισμό λυρικό, βασισμένο στο φως και στη μεταγωγή του πραγματικού στο ονειρικό, στο ιδεατό!» γράφει, μεταξύ άλλων, ο τεχνοκριτικός – σημειολόγος Χάρης Καμπουρίδης.
Αθηνά Λατινοπούλου

Η τεχνοκριτικός, Ήρα Παρασκευή Παπαποστόλου μας λέει, μεταξύ άλλων, για τη δουλειά της Αθηνάς Λατινοπούλου:

" - - Κουβάρια από χοντρά σχοινιά, καρφιά, σπάγκοι, και κόκκινες πιπεριές, είναι μερικά από τα θέματά της ζωγράφου που αποδίδονται με έμφαση στη λεπτομέρεια και με τέτοιο τρόπο ώστε να μας δίνεται η αίσθηση της γεωμετρίας. Πέρα από τον εικαστικό καμβά, τα έργα της Αθηνάς Λατινοπούλου κρύβουν μια μαθηματική εξίσωση, και ακόμη θα έλεγα, μια μουσική παρτιτούρα.
Αθηνά Λατινοπούλου


Με λάδι σε καμβά, με πινέλο και σπάτουλα, με χρώματα ζωντανά και ζεστά, φτιάχνει συνθέσεις από καμπυλόμορφους και γεωμετρικούς όγκους, αναπαριστώντας την πραγματικότητα με αληθοφάνεια αλλά και με σουρεαλιστική διάθεση.
Αθηνά Λατινοπούλου



Αφετηρία στοχασμού, τα έργα της Αθηνάς Λατινοπούλου είναι ένα ακόμη ποιητικό εργαλείο".


Αθηνά Λατινοπούλου (ερωτικό) λάδι σε καμβά.

«Η κτητική γνώση μένει ανέραστη, αλλά η μετοχική γνώση γίνεται ερωτική πράξη. Η αλήθεια δεν είναι καρπός στεγνού λογισμού των φυσικομαθηματικών επιστημών και στυγνού υπολογισμού κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων, αλλά αποτελεί γέννημα θρέμμα του ερωτικού λόγου. Μόνο στον έρωτα ενώνεται η ζωή με τη σκέψη, η γνώση με την πράξη, η θεωρία με την εφαρμογή. Και μόνο σε ένα τέτοιο ορίζοντα σχεσιακού, υπαρξιακού διαλόγου, συμβιωτικού και ερωτικού λόγου βρίσκει η ζωή το νόημα της, παίρνει ξανά πάλι σημασία και αποκτά όντως αξία».
Καθηγητής της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μ. Μπέγζος.Αθηνά Λατινοπούλου
28 Μαρτίου στις 2:01 μ.μ. ·

Αθηνά Λατινοπούλου


Μια μοναξιά γεμάτη συντροφιά!
"Στην τέχνη ποτέ δε νιώθεις, ότι τα είπες όλα. Πάντα μπορείς να ανακαλύψεις κάτι νέο. Δεν υπάρχει τέλος, δεν το φτάνεις ποτέ. Ολοκληρώνεις ένα έργο και πλέον αισθάνεσαι ότι έχει «φύγει» από σένα, γιατί ακολουθεί στο μυαλό σου κάτι φρέσκο, μια ολοκαίνουργια έμπνευση που σε γεμίζει και πάλι με ανείπωτη λαχτάρα. Αυτή είναι εξάλλου η μαγεία αλλά και η καταδίκη, γιατί είσαι συνεχώς σε υπερένταση. Συνεχώς ερευνάς, σκέπτεσαι, αδημονείς, ξεψαχνίζεσαι προσπαθώντας να βγάλεις από μέσα σου την πνευματική ύπαρξή σου!
Είσαι καταδικασμένος να νιώθεις, πολλές φορές, ανεπαρκής, αλλά άλλες φορές ευλογημένος, γιατί ανακαλύπτεις και τότε δημιουργείς και ευτυχείς! Ευτυχείς τη στιγμή που αισθάνεσαι ολοκληρωτικά ικανοποιημένος με το έργο σου, που το αγγίζεις για τελευταία φορά. Μπορεί να είναι ένα touch από μια κατακόκκινη πινελιά και αυτή είναι η στιγμή που του δίνεις ζωή, που φτάνεις στην ψυχή του! Η καταδίκη και η ευλογία εναλλάσσονται. Ζεις έντονα, ζεις την κάθε σου στιγμή και μόνος, ηθελημένα μόνος. Μια μοναξιά γεμάτη συντροφιά!"Αθηνά Λατινοπούλου 22 Μαρτίου · 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου