Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

H ζωγράφος Gilda Frumkin και η έκθεση μαθητριών της στην Πνευματική Εστία Βούλας 6-8/6/2014


Γράφει η Πετρούλα Σίνη



Με το παρόν, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το πόσο ευτυχής και τυχερή στάθηκα γνωρίζοντας τις 7/6/2014 την Gilda Frumkin ως ζωγράφο, μέσα από τα έργα των υπέροχων επίσης μαθητριών της, επισκεπτόμενη την έκθεσή τους στην Πνευματική Εστία Βούλας.

Ευχαριστώ γι'αυτό τη φίλη μου Έφη Φ. (δεν επιθυμεί να γίνει γνωστό το όνομά της μια και δουλεύει στο δημόσιο ) που συμμετέχει στην έκθεση όπου και με πήγε. Δεν έβγαλα δυστυχώς φωτογραφίες της έκθεσης γιατί είχα ξεχάσει το κινητό μου αλλά αναμένω να μου στείλουν με μέιλ γιατί δεν μπαίνουν στο ίντερνετ οι φίλες μου. Είναι στο fb με το προφίλ της, μπορείτε να δείτε εδώ η Gilda Frumkin. Που όμως κι εκείνη δεν ανέβασε φωτογραφίες γιατί η έκθεση έχει φωτογραφηθεί από φωτογράφο όπου και θα δημιουργήσουν με αυτές κατάλογο. Θα δούμε άρα και τυπωμένη την έκθεση.

Χθες λοιπόν έγραψα και στην αρχή ότι στάθηκα τυχερή να γευτώ αυτή την πανδαισία χρωμάτων, σε πίνακες μιας έκθεσης ζωγραφικής φοβερά ταλαντούχων ή που η δασκάλά τους συντελεί σε αυτό, 27 κυριών κυρίως από την Βούλα σε αυτό τον παράδεισο-δασάκι που περιβάλει την Πνευματική Εστία τους.

Αυτό που με εντυπωσίασε κατά την ταπεινή μου γνώμη γιατί δεν είμαι κριτικός ούτε ζωγράφος για να κρίνω -υπ'όψιν- είναι ότι χρησιμοποιούν μόνο λάδια και παίζοντας μόνο με τα τρία βασικά που όμως σου αφήνουν μια αίσθηση αέρινου ζωντανού που σου μιλά σε μια πρωτοτυπία πληθώρας θεμάτων που διαπραγματεύονται ! Στέκονται δε με τόση λεπτομέρεια στην αποτύπωση των ανθρώπινων σωμάτων... χέρια και πόδια που φτάνουν την τελειότητα στη σχεδίαση και είναι απίστευτη η πλαστικότητά τους καθώς επίσης εντύπωση μου έκανε η αποτύπωση του άσπρου χωρίς να έχει ως φόντο ψυχρά χρώματα που ωστόσο τέλεια αποδίδεται από όλες τις καλλιτέχνιδες. Ήτοι το πόσο άψογα δημιούργησαν άσπρα άλογα όπως η Ντίνα Βρεσκούκη, χωρίς φόντο το μαύρο ή σκούρα χρώματα για να το αναδείξουν. Τα μάτια από το νεγράκι της Βρεσκούκη Ντίνας είχαν την γυαλάδα που θα είχε αν το έβλεπα ζωντανό δίνοντας την υγρότητά τους σε φοβερή απόδοση. Η μαυροδάφνη της Ουρανίας(συγγνώμη που δεν θυμάμαι το επίθετό της) όπως είπε και η Έφη Φ. ήταν σαν να είχε την σκόνη πάνω και σε κάνει να θέλεις να αρπάξεις το τσαμπί σταφύλι να το πλύνεις και να το βάλεις το στόμα σου με λαχτάρα. Το ρόπτρο της που ο πίνακας συνεχίζεται στο ξύλινο καδράρισμα του έργου - χαρακτηριστικό γνώρισμα να το χρησιμοποιεί κι αυτό ως καμβά η Gilda Frumkin που μαθαίνει και στις μαθήτριές της!!!! - σου αφήνει την εντύπωση ότι πρόκειται για την πραγματική πόρτα με τις ρωγμές του ξύλου της. Η φίλη μου δε Έφη Φ. παρ'όλο που ασχολείται μόνο ένα χρόνο έχει δημιουργήσει πίνακες πολλών αξιώσεων.






Πίνακας της Έφης Φ. που όμως δεν διακρίνεται σωστά είναι φωτογραφημένος από το κινητό μου κι όχι με σωστό φωτισμό

Ο απίστευτα όμορφος φάρος της μέσα στην εκπληκτική φουρτουνιασμένη θάλασσα. Τα σκαλοπάτια της με τις σκιάσεις τους που νομίζεις θα τα κατέβεις και δίπλα το μπλε της θάλασσας να σε ταξιδεύει στο θέμα της Σαντορίνη. Τα επίσης άψογα σκαλοπάτια της και οι απρόβλεπτες αποδόσεις του άσπρου με τις φωτοσκιάσεις του πίνακα με τα σπίτια στην Πλάκα.

Κρίμα που δεν μπορώ να παρευρεθώ ξανά σήμερα το απόγευμα κατά την τελετή λήξης- που αναμένεται να έχει εορταστική χροιά- του τριημέρου κατάθεσης ψυχής τους. Η αγαπημένη μου φίλη και κάτοικος Κερατέας Έφη Φ. θα ξαναπαίξει το μονόπρακτο Ψεύτρα του Κοκτώ-προς τιμήν κι ύστερα από παρότρυνση της εξαιρετικής δασκάλας της- που έπαιξε στη Χρυσή Τομή Κερατέας για την ημέρα θεάτρου κι όπου εκεί μου πρωτογνώρισε τη Gilda Frumkin. Δεν ξέρω αν γνωρίζει ότι έχει και τα γενέθλιά της 8/6 . Χρόνια πολλά στην Gilda Frumkin όμορφα και ρομαντικά πλασμένα ... Μέσα από τα υπέροχα μάτια μιας δημιουργού που από 6 χρονων ζωγραφίζει! Από τις εικόνες της που βλέπει μέσα από το διαμερισματάκι της στη Βούλα.... τη θάλασσα τις λεμονιές και πορτοκαλιές όπου και εμπνέεται αλλά και διδάσκει το πως να βλέπουν και να αποτυπώνουν ότι βλέπουν κι άλλοι.

Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από διακοσμήτρια φίλη της Γκίλντα Φρούμκιν. (Υποθέτω ότι ανήκει στην ομάδα TRIIS interior architecture and design που έχει μελετήσει και επιμεληθεί και ατομικές της εκθέσεις. Δεν ζήτησα λεπτομέρειες όταν μου το είπαν... θα συμπληρώσω το άρθρο μου με ονόματα των συμμετεχόντων καθώς και με φωτογραφίες προσεχώς. )


"

Η Γκίλντα Φρούμκιν Βασιλειάδη άρχισε από πολύ μικρή να ζωγραφίζει, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη έφεση, αισθαντικότητα και δεξιότητα στην χρήση χρωμάτων και μορφών μέσα από διάφορα υλικά. Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Γκίλντα ήταν από τότε η οξύτατη παρατηρητικότητά της και η συνεχής επιθυμία της να ζωγραφίζει εκ του φυσικού. Τα πρώτα της έργα ξεχωρίζουν ήδη για το επιμελημένο τους σχέδιο και τις συvθετικές τους αρετές.

Η Γκίλντα Φρούμκιν εστιάζει την προσοχή της στην ρεαλιστική απόδοση των θεμάτων που επιλέγει, τα οποία προέρχονται από παρατηρήσεις της του κόσμου της θάλασσας και των παρόχθιων περιοχών της, καθώς και από υπαίθρια τοπία αστικών ή ημιαστικών περιοχών στις οποίες εμφανίζεται η φύση να συντροφεύει ανθρώπινες ενασχολήσεις μέσα από μια καθημερινότητα γεμάτη νοσταλγία, επιθυμίες ζωής και λυρισμό.

Συνήθως ζωγραφίζει με "πλαίσιο μέσα στο πλαίσιο" τα θέματά της, αξιoπoιώvτας παραλλήλως την φυσική και τεχνητή σκιά, ως διαλεκτική αντιπαράθεση και αλληλοπεριχωρητικό πλέγμα χρωματικών τόνων.

Η ζωγράφος εξεικονίζει μορφές αποδίδοντας στην υφή των έργων της ενάργεια, σαφήνεια, απτότητα και μια θάλλουσα περιστοχαστική έως ονειρική ατμόσφαιρα. Επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες, τις οποίες μεγεθύνει ή τις απομονώνει, επενδύοντάς τις με νότες ελεγείας που μεταδίδουν στον θεατή την διάθεση προσήλωσης και ταυτοχρόνως ενατένισης.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ζωγράφο, που διακρίνεται για το πάθος, την διάθεση εξερεύνησης και μια ποιητική δική της ματιά, η οποία της επιτρέπει να αποκαθηλώνει τα ρεαλιστικά ―κατά τα άλλα― θέματά της από το συγκεκριμένο, καθώς ο τρόπος διαπραγμάτευσής τους αποπνευματώνει τον εικαστικά προσομοιωτικό τους αντικειμενισμό."

Αθηνά Σχινά

Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πηγή από το blog της Γκίλντα Φρούμκιν που μπορείτε να δείτε εδώ : http://www.gilda-art.gr/ καθώς επίσης δημοσιεύθηκε στο culture now για την επικείμενη ατομική της έκθεση τις 1/11/2009

http://www.culturenow.gr/6173/anthrwpino-perasma-tis-gilda-frumkin
Gilda Frumkin

Η Gilda γεννήθηκε το 1957 στην Τουρκία. Το πάθος για τη ζωγραφική ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία. Είναι αυτοδίδακτος καλλιτέχνης. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναγνωριστεί το έργο της στην Ελλάδα. Από το 1996 μέχρι σήμερα έχει οργανώσει 11 ατομικές εκθέσεις.

Άρχισε να διδάσκει την τέχνη της από το 1996, και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της του Πολιτιστικού Κέντρου της Βούλας στην Ελλάδα. Από το 2002 είναι ενεργό μέλος της International Association of Art.

Η Gilda εμπνέεται όπως έγραψα και παραπάνω από τη θάλασσα όπου τα έργα της τείνουν να περιστρέφονται γύρω από αυτή την μεγάλη λατρεία της....


Πίνακας της ζωγράφου Gilda Frumkin


Πίνακας της ζωγράφου Gilda Frumkin



Πίνακας της ζωγράφου Gilda Frumkin



Πίνακας της ζωγράφου Gilda Frumkin



Πίνακας της ζωγράφου Gilda Frumkin



Πίνακας της ζωγράφου Gilda Frumkin


Πίνακας της ζωγράφου Gilda Frumkin



Πίνακας της ζωγράφου Gilda Frumkin



Πίνακας της ζωγράφου Gilda Frumkin


Της αρέσει επίσης να πειραματίζεται με διαφορετικούς καμβάδες, όπως το ξύλο. Τα έργα της επίσης ποικίλλουν σε μέγεθος από μικρά έως να φτάνουν σε διάσταση μια μεγάλη διαφημιστική πινακίδα ή τοιχογραφία. Είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα για λεπτό και ευαίσθητο έργο της.

https://gildafrumkin.see.me/atts2012

http://www.3dvas.com/galleries/profile/artists/artistProfile.php?username=GILDA

Βιογραφικό






Ατομικές Εκθέσεις

1996 στο Πνευματικό Κέντρο Π. Φαλήρου.

1997 στην Πνευματική Εστία Βούλας.

1998 στην DOMINGO Gallery της Μυκόνου.

2001 στην BELLINI Gallery της Γλυφάδας.

2001 στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου.

2002 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς.

2004 στην Gallery ΚΙΒΩΤΟΣ στην Αθήνα.

2004 στο Πνευματικό κέντρο "Λαϊκή Αγορά" Πρέβεζας.

2006 στον πολυχώρο "ΑΘΗΝΑΪΣ"

2009 στο ARION ASTIR PALACE


Ομαδικές Εκθέσεις

Από το 1998 έως και το 2002, σε όλες τις ετήσιες Ομαδικές εκθέσεις της Πνευματικής Εστίας Βούλας.

1999, Αττική έκθεση Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής.

Από το 1999 έως και το 2003 στις ετήσιες ομαδικές εκθέσεις της πολιτιστικής ομάδας του Ναυτικού ομίλου Βουλιαγμένης.

2000 στο Κέντρο Τέχνης Θάνου Τράγκα, στην έκθεση "Εαρινή Δέηση".

2002-2003 στην gallery Ζολώτα Βούλας.

2004 Astir of Paros, gallery Κιβωτός.

2004 Peace and friendship ARTOWER (09 Αυγούστου)

2003-2004 στο ART CITY

2004 Δημαρχείο Βουλιαγμένης

2004 Ζάππειο Μέγαρο

2006, OMMA Art Festival, Χανιά

2006 στην έκθεση του ομίλου ROTARACT Βουλιαγμένης

2007 στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, στην έκθεση "Φύση και Άνθρωπος"

2007 στη Μπιενάλε της Φλωρεντίας (1-10 Δεκεμβρίου 2007)

2011 στη 1η Μπιενάλε της Σμύρνης


Από το 1996 έχει οργανώσει και διδάσκει ζωγραφική στην ομάδα ενηλίκων της Πνευματικής Εστίας Βούλας.

Μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.


Από το μπλογκ της ζωγράφου το ως άνω βιογραφικό, στο οποίο μπορείτε να δείτε περισσότερα έργα της http://www.gilda-art.gr/el/ta-erga.html

Καθώς και να επισκεφτείτε νοερά το εργαστήρι της http://www.gilda-art.gr/el/component/content/article/37-photostills/64-atelier.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου