Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Η Θεσσαλονικιά πυρογράφος Τσιμπουράκη Κατερίνα εκθέτει στη γενέτειρα της




Για 1η φορά θα εκτεθούν τα μοναδικά και συλλεκτικά έργα πυρογραφίας της γνωστής πυρογράφου Τσιμπουράκη Αικατερίνης στην αίθουσα Κλειώ του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς
Από 20/12/2013 - 23/12/2013


Είσοδος ελεύθερη

https://www.facebook.com/events/

Μακεδονια Παλλας, Θεσσαλονικη



Με εφόδια την αγάπη της για την πυρογραφία, μια όχι τόσο διαδεδομένη ή εκτιμημένη τεχνική, την υπομονή και την επιμονή η Κατερίνα Τσιμπουράκη κατορθώνει με τον ειδικό πυρογράφο της να δώσει «πνοή» στο ξύλο, χαράζοντας (καίγοντας) το, δημιουργώντας καράβια, λιμάνια νησιών, εικόνες της καθημερινότητας των ανθρώπων, κτίρια, προσωπογραφίες, αθλητές, σήματα ομάδων,ακόμη και τα είδη των μαντιταριών αφού είναι μανιταρόφιλη (Δείτε σχετικό μου άρθρο εδώ http://tehneskaigrammata.blogspot.gr ) τελευταία πειραματίζεται «παντρεύοντας» και την αγιογραφία όπου το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό Εβδομάδες έως και μήνες χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένα έργο πυρογραφίας. Η δυσκολία της πυρογραφίας δεν στερεί από το έργο τη ζωντάνια, την έκφραση, τις φωτοσκιάσεις, το άρτιο αποτέλεσμα. Η Κατερίνα Τσιμπουράκη καταθέτει έργα τέχνης μοναδικά ώστε οι επόμενοι πυρογράφοι να την έχουν ως πρότυπο!

Aς γνωρίζουμε την εκπληκτική πυρογράφο με ότι λέει ή ίδια, με όλο το σεβασμό στην καλλιτέχνιδα, κάνοντας ένα κολάζ στις συνεντεύξεις που βρήκα στο διαδίκτυο :



"Ζωγράφιζα χρόνια, αλλά δε με συγκινούσε τόσο πολύ η απλή ζωγραφική. Θυμάμαι μικρή είχα επισκεφτεί έναν θείο μου στη Βέροια και είχα εκστασιαστεί από αυτό που είδα στον τοίχο του (ένα έργο πυρογραφίας), αλλά με τα χρόνια το ξέχασα. Στα 30 μου, μετά από μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου έπεσε κατά τύχη στα χέρια μου ένας παλιός πυρογράφος και τόλμησα να κάνω πειράματα. Τα είδε ένας ζωγράφος και με ενθάρρυνε να συνεχίσω. καθώς κανείς άλλος δεν ασχολείτο με την πυρογραφία έως τότε με τον τρόπο που ασχολήθηκα εγώ, ως έργο τέχνης δηλαδή και ως πίνακα ζωγραφικής και όχι ως μια απλή τεχνική καψίματος πάνω στο ξύλο.Έτσι έκανα και την πρώτη μου ατομική έκθεση στη Ν. Ερυθραία με μεγάλη επιτυχία.Η πυρογραφία είναι κλάδος της ζωγραφικής, με την διαφορά ότι εδώ δεν έχουμε χρώματα και πινέλα αλλά μια πυρακτωμένη βελόνα που με αυτή χαράζουμε τα σχέδια, πάνω σε ξύλο, δέρμα, ύφασμα, Προσωπικά την δουλεύω πάνω σε ξύλο. Στην ουσία δηλαδή είναι μια τεχνική που στηρίζεται μόνο στα δύο αρχέγονα στοιχεία της φύσης, το ξύλο και τη φωτιά.Παίρνω ένα ξύλο... δε χρειάζεται να είναι κανείς επιλεκτικός στα είδη των ξύλων, χρειάζεται μόνο να μην είναι μαλακό για να μην καίγεται εύκολα. Προσωπικά δουλεύω δρυ, οξυά και ανεγκρέ. Κάνω ένα προσχέδιο πρώτα με ένα μολύβι και μετά δουλεύω με τον πυρογράφο (πυρακτωμένη βελόνα). Η πυράκτωση της βελόνας γίνεται με την βοήθεια μιας αντίστασης του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία με την σειρά της, θερμαίνει την βελόνα και όλη η συσκευή μαζί λέγεται πυρογράφος. Το είδος του πυρογράφου βοηθά ιδιαίτερα τον καλλιτέχνη, αρκεί να ξέρει να το κρατά, να πιέζει ή να μην πιέζει, εκεί που πρέπει, να μην ξεφεύγει από το αρχικό σχέδιο και να κάνει πάντα λεπτές γραμμές. Και σε όσα θέματα το σηκώνει βάζω και χρώμα. Και το χρώμα δεν κυκλοφορεί γενικώς στην Ελλάδα. Ακόμα και στον Καναδά, που είναι πολύ διαδεδομένη η πυρογραφία, δεν έχουν ξαναδεί χρώμα... Το χρώμα είναι απλή ξυλομπογιά. Διότι είναι το μοναδικό που δεν καλύπτει το κάψιμο από πίσω και δίνει και ζωντάνια στο έργο Η πυρογραφία όπως και η γλυπτική είναι μια τεχνική που δεν συγχωρεί λάθη στη σχεδίαση, ομολογουμένως είναι μια πολύ δύσκολη τέχνη, διότι δεν μπορούμε να το διορθώσουμε όπως στη ζωγραφική, αλλά αχρηστεύεται το έργο καθώς τότε το ξύλο θα πρέπει να πεταχτεί Στην πυρογραφία δεν υπάρχει ιδιαίτερη τεχνική όπως υποστηρίζουν πολλοί πυρογράφοι. Αυτό που χρειάζεται είναι να είσαι καλός στο σχέδιο, αυτό είναι που έχει ιδιαίτερη αξία. Απαιτεί πολύ συγκέντρωση, καθαρό μυαλό και πολύ σταθερό χέρι. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο δεν ασχολείται πολύς κόσμος μ 'αυτή.

Η πυρογραφία είναι μια τεχνική παραμελημένη είναι λίγο παρεξηγημένη τεχνική, «καθώς κάποιοι δεν τη θεωρούν ζωγραφική». αν και μέτρα χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Οι ρίζες της βρίσκονται στον αρχαίο ελληνικό Πολιτισμό. Συναντάται επίσης στους Αιγυπτίους, τους λαούς της Αφρικής, τους Ευρωπαίους. Η δική μου τεχνική βασίζεται στην κλασσική πυρογραφία με τη διαφορά ότι έχω προσθέσει χρώμα σε πολλά από τα έργα μου χωρίς όμως να επικαλύπτω το κάψιμο του ξύλου. Αυτό το χάδι της φωτιάς πάνω στο ξύλο, δίνει τη δυνατότητα των φωτοσκιάσεων, έτσι ώστε να έχουμε σαν αποτέλεσμα, το βάθος, την προοπτική, την έκφραση, όλα δηλαδή τα απαραίτητα στοιχεία πού δημιουργούν ένα όμορφο καλλιτέχνημα. Η χρήση του χρώματος προσδίδει στο έργο μια άλλη αίσθηση, του πιο ζωντανού. Στην ουσία η επιλογή των θεμάτων μου είναι αυθόρμητη.Δεν μπορώ να πω ότι μ έχει επηρεάσει κάποιος, για το λόγο ότι όταν ξεκίνησα να κάνω πυρογραφίες, κανείς δεν ασχολείτο με αυτήν. Μ αρέσουν θέματα που μπορούν να σε ταξιδέψουν σε άλλους χρόνους και τόπους, να σε γαληνεύουν και να ξεφεύγεις από την πραγματικότητα. Γι αυτό το λόγο έχω μια προτίμηση σε πλοία, λιμάνια, παλιά σπίτια, πόρτες, αλλά και μοντέρνα θέματα, όπως η σειρά με τις αθλήτριες, όπου ήθελα να παντρέψω το παλιό με το μοντέρνο και φυσικά στην αγιογραφία" "τα τελευταία δύο έργα μου έγιναν σε συνεργασία με την αγιογράφο Ειρηνα Βασιλακοπούλου όπου παντρέψαμε δύο τέχνες μαζί και το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο εντυπωσιακό, αλλά και μοναδικό ! Είναι η πρώτη φορά που παγκοσμίως συνδιάστηκε η αγιογραφία με την πυρογραφία σ ένα έργο τέχνης"

Είναι γεγονός ότι και σαν άνθρωπος είμαι αυστηρή, μ αρέσουν οι ξεκάθαρες καταστάσεις και γι αυτό το λόγο με τράβηξε και η πυρογραφία, λόγω της καθαρότητάς της. Αυτό που βλέπεις ... αυτό και είναι. Θέλω όταν κοιτάω ένα έργο μου πραγματικά να φεύγω από το σήμερα και να πηγαίνω εκεί."

Eπισκεφτείτε τη σελίδα της να θαυμάσετε τα έργα της αν και οι φωτογραφίες δεν μπορούν να απεικονήσουν την κάθε λεπτομέρεια του έργου!:

PYROGRAPHY-Tsibouraki Katerina


Δείτε επίσης στο βίντεο την προηγούμενη έκθεση που έστησε η Κατερίνα Τσιμπουράκη στη Χίο


30 Ιουλίου 2013 7:36 μ.μ.

My exhibition on Chios island — στην τοποθεσία Χίος Πλατεία Φρουρίου,
πολιτιστικό κέντρο "Αι Γεώργιος".


"Τα θέματα των έργων μου επιλέγονται εντελώς ενστικτωδώς, είτε λόγω διάθεσης, είτε λόγω ενός ταξιδιού που εκανα και εμπνεύστηκα από κάτι όμορφο που είδα." " Οι δημιουργίες μου είναι μοναδικές μπορώ να ομολογήσω, καθώς κανένα έργο μου δεν επαναλαμβανεται.....είναι συλλεκτικά κομμάτια και δεν υπάρχουν δεύτερα. Εξάλλου κανένας καλλιτέχνης πιστεύω όταν κάνει 2η φορά το έργο δεν έχει την ίδια διάθεση, έμπνευση και αποτέλεσμα, όπως την πρώτη φορά. Αλλά ούτε και αντίγραφα κυκλοφορούν των έργων μου"







Δείτε με πόση υπομονή και δεξιοτεχνία έχει σχηματίσει τα σχοινιά ... την πλέξη τους...χαράζοντας (καίγοντας) το ξύλο







Κατερίνα Τσιμπουράκη
Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1969 στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι φιλόλογος της Γερμανικής Φιλολογίας και έχει και πτυχίο εσ. διακόσμησης από τη σχολή ΑΚΤΟ. Ασχολείται με την πυρογραφία από το 1998 και είναι αυτοδίδακτη. Η δουλειά της ως ασυνήθιστη και ιδιαίτερη έχει προβληθεί και από αρκετά μέσα ενημέρωσης, έχει παρουσιαστεί επίσης και σε τηλεοπτικά σόους.


Βραβεύτηκε από τον φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσό» για τη μοναδικότητα των έργων της.


Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και ατομικές και ομαδικές, στην Αθήνα και στην επαρχία.." Επιλέγω επίσης πολύ τα νησιά σαν τόπο έκθεσης, για το λόγο ότι εκεί ο επισκέπτης ταξιδεύει και στην πραγματικότητα αλλά και με τη φαντασία του."

Πηγές :
http://vivanews.gr/article.php?id=6832
http://chiosvitrine.blogspot.gr/2013/07/blog-post_8958.html
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=14314975
http://www.arthellas.gr/py/tsibouraki/art.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου