Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Χρήστος Μποκόρος. Τα στοιχειώδη


Χρήστος Μποκόρος. Τα στοιχειώδη: 



Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στον δεύτερο όροφο του κτηρίου της οδού Πειραιώς έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου. Τίτλος της: ’’Τα στοιχειώδη’’.
Εγκαίνια την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, στις 8 το βράδυ.
Η έκθεση θα διαρκέσει από 12 Δεκεμβρίου 2013 μέχρι 26 Ιανουαρίου 2014.
Χώρος

Αθήνα
Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο Οδού Πειραιώς
Εισιτήρια
€ 4, € 2

Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη

Ο Χρήστος Μποκόρος, 9 χρόνια μετά την τελευταία του έκθεση στην Αθήνα, (Αδιάβαστο δάσος / Βίνιανη 2004),
δημιουργεί ένα υπαινικτικό εικαστικό περιβάλλον, με στόχο να υπενθυμίσει την αναγκαιότητα μιας καθημερινής, λιτής ευημερίας.
Η ζωγραφική του, άσκηση αυτογνωσίας, στοχάστηκε τη σχέση του με την καταγωγή και τη βιωμένη Ιστορία. Τελευταία παιδεύεται με το μέτρο στα ζητούμενα του ανθρώπου. Στοχάζεται τα απολύτως αναγκαία στη ζωή μας. Πως θα ορθώσουμε το ανάστημά μας, απαλλαγμένοι από τα περιττά.
Χρήστος Μποκόρος. Τα στοιχειώδη: η γη στα πόδια μας ολάνθιστη ευωδιάζει, ζωγραφισμένα με χρώματα λαδιού σε ξύλο, 2:416x22 εκ. /2013





Χρήστος Μποκόρος. Τα στοιχειώδη: ο Στράτος, ζωγραφισμένο με χρώματα λαδιού σε ξύλο, 416x22 εκ. /2009-2013





Χρήστος Μποκόρος. Τα στοιχειώδη: ο xοιροβοσκός, ζωγραφισμένο με χρώματα λαδιού σε ξύλο, 416x22 εκ. /2013


Χρήστος Μποκόρος. Τα στοιχειώδη: η τσιγγάνα, ζωγραφισμένο με χρώματα λαδιού σε ξύλο, 416x22 εκ. /2009

Στο πρώτο μέρος της έκθεσης, ξαπλωμένες ανθρώπινες φιγούρες, ακραία παραστατικές, δηλώνουν την παρουσία τους με δυναμισμό και προκαλούν τον επισκέπτη να ταυτιστεί μαζί τους, να αναγνωρίσει ίσως οικεία πρόσωπα, σπαράγματα του ατομικού και συλλογικού μας βίου. Μια μισάνοιχτη πόρτα φωτός χωρίζει τα δυο μέρη της έκθεσης.

Χρήστος Μποκόρος. Τα στοιχειώδη: κατάλυμα, ζωγραφισμένο με χρώματα λαδιού σε ξύλο, 416x22 εκ. /2013


Χρήστος Μποκόρος. Τα στοιχειώδη: λίγη τροφή, ζωγραφισμένο με χρώματα λαδιού σε ξύλο, 416x22 εκ. /2013



Χρήστος Μποκόρος. Τα στοιχειώδη: νερό να ευπρεπιστούμε, ζωγραφισμένο με χρώματα λαδιού σε ξύλο, 416x22 εκ. /2013

Στο δεύτερο μέρος, τα στοιχειώδη, είναι τα απολύτως αναγκαία, αλλά ταυτόχρονα τα επαρκή και ικανά να ορίσουν εκ νέου το χαμένο Μέτρο στα ζητούμενα του ανθρώπου: ’’λίγο φαί, νερό να ευπρεπιστούμε, ένα κατάλυμα, μια πόρτα ανοιχτή’’.

Χρήστος Μποκόρος. Τα στοιχειώδη: μια πόρτα ανοιχτή Ι, ζωγραφισμένο με χρώματα λαδιού σε ξύλο, 225x160 εκ. /2013
Σημαντικό κομμάτι του έργου του είναι το υλικό που χρησιμοποιεί: Σανίδια από ορεινές γέφυρες, προορισμένα να ενώνουν τους ανθρώπους, να τους εξασφαλίζουν τη μετάβαση και την επικοινωνία, στοιχειώδεις συνθήκες για την επιβίωσή τους. Η τραχύτητα του υλικού, παρά την κοπιώδη επεξεργασία που έχει υποστεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη ώστε να μπορεί να αποτελέσει ζωγραφική επιφάνεια, φανερώνει τα ίχνη της προηγούμενης χρήσης του. Έτσι, ζωγραφική και υλικό μεταφέρουν δύο διαφορετικές ιστορίες που εντέλει συνομολογούν μια κοινή αφήγηση: ’’Η στενότητα και το μήκος των έργων επισημαίνουν τη στενότητα και το μήκος της οδού που διαβαίνουμε ως την απέναντι όχθη. Τα πεπατημένα ξύλα, ανακαλούν το πλήθος των αγνώστων που τα περπάτησαν. Πάνω τους η ζωγραφική, επιμελημένο σήμα απ’ το πέρασμά μας, αντιστέκεται στη ζωή που μας δαπανά αδαπάνητη.’’

Η έκθεση του Χρήστου Μποκόρου θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου 2014.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα κυκλοφορήσει αναλυτικός κατάλογος των έργων, ο οποίος θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη στις 10
Χρήστος Μποκόρος / η οδός

Είχε έρθει ο Αντώνης ο Κιούκας με τον Αργύρη το Θέο και με κινηματογραφούσαν όταν ζωγράφιζα τα "στοιχειώδη". Ξανάρθαν λίγο πριν φύγουν τα έργα για το μουσείο Μπενάκη και με πήραν να διαβάζω την "Οδό", ένα κείμενο για τις οφειλές μου, σε ποιούς και σε τι δηλαδή χρωστάω αυτό που εντέλει αντιλαμβάνομαι σαν ζωγραφική. Ο Αντώνης δουλεύει ακόμη το μοντάζ αλλά μιας και δεν πρόλαβε να το τελειώσει, ανέβασε σήμερα στο δίκτυο το τελευταίο μέρος της οδού. Έτσι για να' χουμε κάτι κι απ’ τα λόγια στην αρχή της έκθεσης.

χαζεύοντας τόσον καιρό το φως βρίσκομαι ακόμα γονατισμένος στο σκοτάδι...


Ο Χρήστος Μποκόρος διαβάζει την "Οδό". Ένα κείμενό του για το "γιατί" και την καταγωγή της ζωγραφικής του.


Στο πλαίσιο της έκθεσης «Το βλέμμα του χρόνου -- Ιστορίες εικόνων», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη με έργα της συλλογής του Σωτήρη Φέλιου τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2009, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των καλλιτεχνών με το κοινό. Μεταξύ των άλλων ζωγράφων ο Χρήστος Μποκόρος, παρουσίασε τα έργα του, επικοινώνησε και συνομίλησε με το κοινό. Η εκπομπή «Παρασκήνιο» κατέγραψε τις συναντήσεις αυτές, επιζητώντας να αναδείξει την αθέατη πλευρά του ζωγράφου-δημιουργού, τη σχέση του με τη δημιουργία και το έργο του και τις παρουσίασε στην τηλεόραση της ΕΤ1 το Δεκέμβριο του 2010.

«Δεν θα μπορούσα να ανεχθώ σκοτεινή τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου, γι' αυτό και ο τίτλος αυτού του έργου είναι «Η σκοτεινή σκιά του ανθρώπου φωτισμένη», δηλώνει μπροστά σε κάποιο έργο του ο Χρήστος Μποκόρος

Επισκεφτείτε το εκπληκτικά εικαστικό blog του εδώ : http://bokoros.gr/

Χρήστος Μποκόρος. Τα στοιχειώδη

Γράφει ο ίδιος ο εικαστικός Χρήστος Μποκόρος προλογίζοντας την έκθεσή του :
9 χρόνια μετά την τελευταία μου έκθεση στην Αθήνα, (Αδιάβαστο δάσος / Βίνιανη 2004), ξανανεβαίνω τον Δεκέμβριο, την οδό Πειραιώς, στο μουσείο Μπενάκη.
Η ζωγραφική μου άσκηση αυτογνωσίας, στοχάστηκε τη σχέση μου με την καταγωγή και τη βιωμένη Ιστορία. Τελευταία παιδεύομαι με το μέτρο στα ζητούμενα του ανθρώπου. Στοχάζομαι μια λιτή ευημερία, τα απολύτως αναγκαία στη ζωή μας. Πως θα ορθώσουμε το ανάστημά μας, απαλλαγμένοι από τα περιττά.
Τίτλος της έκθεσης: "Τα στοιχειώδη".
Πάνω σε σανίδια από ορεινές γέφυρες, ζωγραφίζω κοπιώντες και πεφορτισμένους και τα ελάχιστα απαραίτητα της ζωής: λίγο φαί, νερό να ευπρεπιστούμε, ένα κατάλυμα, και μια πόρτα ανοιχτή.
Η στενότητα και το μήκος των έργων επισημαίνουν τη στενότητα και το μήκος της οδού που διαβαίνουμε ως την απέναντι όχθη. Τα πεπατημένα ξύλα, ανακαλούν το πλήθος των αγνώστων που τα περπάτησαν. Πάνω τους η ζωγραφική, επιμελημένο σήμα απ’ το πέρασμά μας, αντιστέκεται στη ζωή που μας δαπανά αδαπάνητη.




Χρήστος Μποκόρος
Γεννήθηκε το 1956 στο Αγρίνιο. Σπούδασε στη Nομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1974-1979) και αργότερα στην ΑΣΚΤ της Αθήνας(1983-1989), ζωγραφική με τον Δ. Μυταρά. Ήταν ακόμα φοιτητής, όταν παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (1987, Γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης).
Στην αρχή της πορείας του χρησιμοποιούσε τις παραδοσιακές τεχνικές της ζωγραφικής, ενώ τα θέματά του ήταν παρμένα από την καθημερινή πραγματικότητα. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των πρώτων του έργων ήταν η πιστότητα και η ακρίβεια της αναπαράστασης του ορατού κόσμου, κάτι που ισχύει και για το σύνολο της μετέπειτα δουλειάς του. Με τον καιρό προχώρησε στην παρουσίαση θεματικών ενοτήτων με αλληγορικό ή συμβολικό περιεχόμενο, μέσω των οποίων προσεγγίζει την αρχετυπική διάσταση των απλών πραγμάτων, σχολιάζοντας στοχαστικά τις έννοιες που συνδέονται με αυτά (Ωά, Η παραβολή μιας ιστορίας της Ελιάς, Προσφορά, Κλίνη, κ. ά.). Εν τω μεταξύ άρχισε να ενσωματώνει στο έργο του διάφορα υλικά, κυρίως παλιά ξύλα, και να συνδυάζει τη ζωγραφική του (λάδι σε πανί, ξύλο ή λαμαρίνα) με τρισδιάστατες κατασκευές και εγκαταστάσεις.
Η τελετουργική επανάληψη ορισμένων μοτίβων, όπως η φλόγα, η σύνδεση του απτού με το άυλο, του επιμέρους με το καθολικό και του παρελθόντος με το σήμερα, στοιχεία που κυριαρχούν στο έργο του, λειτουργούν άλλοτε ποιητικά άλλοτε εννοιακά, ανακαλώντας μνήμες προσωπικές ή συλλογικές (Αδιάβαστο δάσος) και μετατρέποντας συχνά τη ζωγραφική πράξη σε ένα είδος πνευματικής άσκησης.
Από το 1995 έως το 2007 έχει συνεργαστεί ως σκηνογράφος σε έξι θεατρικές παραστάσεις ελληνικών έργων.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετείχε και σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως το 24ο Φεστιβάλ διεθνούς ζωγραφικής (Cagnes-sur-Mer, Γαλλία, 1992), όπου βραβεύτηκε με το Grand Prix και η 13η Mεσογειακή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Νίκαιας (1994, Γαλλία), όπου κέρδισε το βραβείο της πόλης Saint Paul de Vence. Το 2000 οργανώθηκαν αναδρομικές παρουσιάσεις του έργου του στο Ίδρυμα Παπαστράτου στο Αγρίνιο και στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως στην Άνδρο. Το 2009 εκδόθηκε μονογραφία για το σύνολο του έργου του.

1983 - 1991στον Στρέφη, οδός Καλλιδρομίου / "η μαθητεία στο πραγματικό"
1991 - 2002στον Λυκαβηττό, οδός Αριστοδήμου / "οι πειρασμοί του αόρατου"
από το 2003 στην Καστέλλα, λεωφόρος Παπαναστασίου / "ανοιχτός ορίζοντας"

ΑΤΟΜΙΚΕΣ EKΘEΣEIΣ
2012 Σημείο Ελευθερίας / Βέροια 1912-2012, Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
2012 Οδός Ελευθερίας, The Oficce , Λευκωσία
2004 Αδιάβαστο δάσος Aθήνα, Γκαλερί Zουμπουλάκη κατάλογος / κείμενο: M.Φάις
2003 Mεταμόρφωση, απο το σκοτάδι στο φως Χονγκ – Κονγκ, Δημοτική Aίθουσα εκθέσεων
επιμέλεια: YOHIFI, Nάϊτζελ Kάμερον, κατάλογος / κείμενο: A. Φρέρης
2003 Πέρασμα από το σκοτάδι στο φως
Xανιά (Kρήτη), Tζάμια - Kρύσταλλα
2001 Πάτμος, άνοιγμα στο φως και στο σκοτάδι Aθήνα, Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης
Ημερολόγιο 2002 της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ / LAFARGE,
κείμενο: Mαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα
2000 Tοπία της ενδοχώρας (αναδρομική)
Aνδρος, Ίδρυμα Π.& M. Kυδωνιέως
επιμέλεια έκθεσης, κείμενα: Aθηνά Σχινά / κατάλογος
2000 Έκθεση στο Αγρίνιο (αναδρομική)
Αγρίνιο, καπναποθήκες Αφων Παπαστράτου
οργάνωση: Δημοτικό περιφερειακό θέατρο Αγρινίου, κατάλογος /
κείμενο: Μάρθα Χριστοφόγλου
1998 Σχεδία διαφυγής Xανιά, Tζάμια – Kρύσταλλα εικονογραφημένο έντυπο, αφίσσα
1997 Προσφορά Aθήνα, Γκαλερί Zουμπουλάκη κατάλογος, αφίσσα
1996 Φως Χονγκ – Κονγκ, Ροτόντα επιμέλεια: Νάιτζελ Κάμερον / κατάλογος, αφίσσα
1993 Παραβολή μιας ιστορίας της ελιάς Aθήνα, Γκαλερί Zουμπουλάκη κατάλογος, αφίσσα
1991 ΩA Γλυφάδα / Γκαλερί Eκφραση κατάλογος
1990 Ζωγραφική 1987-1990 Aθήνα, Πνευματικό Kαλλιτεχνικό Kέντρο ΩPA κατάλογος
1987 Ζωγραφική 1984-1987 Aθήνα, Γκαλερί Σύγχρονης Tέχνης

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2013 Η γενιά του 80 - Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου, Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου - Παράρτημα Σπάρτης (Κουμαντάρειος Πινακοθήκη) , Σπάρτη
2013 Σωματογραφίες - Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου, Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου - Παράρτημα Ναυπλίου, Ναύπλιο
2012 Ellenico Plurale - Dipinti dalla Collezione Sotiris Felios, Complesso del Vittoriano, Ρώμη
2012 Μεταξύ πραγματικού και φανταστικού. Έργα από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου, Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, Βόλος
2011 illuminated shadows Πίνακες από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου, Ίδρυμα η άλλη Αρκαδία, Αθήνα και Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία
2010 Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου, Σισμανόγλειο Μέγαρο, Κωνσταντινούπολη
2009 Το βλέμμα του χρόνου, ιστορίες εικόνων Πίνακες από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου, Μουσείο Μπενάκη Αθήνα
2008 Kλασσικές μνήμες στην Σύγχρονη Eλληνική Tέχνη Aθήνα, Eθνική Πινακοθήκη
2007 Kλασσικές μνήμες στην Σύγχρονη Eλληνική Tέχνη Πεκίνο, Capital museum of China
επιμέλεια: Eθνική Πινακοθήκη / κατάλογος
2006 Όνειρο και μνήμη Θεσσαλονίκη, Γκαλερί Καλφαγιάν
2005 Με το φακό στραμμένο στις Κυκλάδες Aθήνα, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
επιμέλεια: Tάκης Mαυρωτάς / κατάλογος
Φωτοκύματα
Aθήνα, Γκαλερί Καλφαγιάν
2004 Eλαίας εγκώμιο Aθήνα, Ακαδημία Αθηνών
2003 Kλασσικές μνήμες στην Σύγχρονη Eλληνική Tέχνη
Kωνσταντινούπολη, Πολιτιστικό κέντρο Aτατούρκ
επιμέλεια: Eθνική Πινακοθήκη / κατάλογος
2002 Φλόγες που ανεβαίνοντας πληθαίνουν
Aθήνα, Γκαλερί Zουμπουλάκη / Mικρές ζωγραφιές
Tο μέσα φως που βγαίνει
Παρίσι, Carousel du Louvre, η Γκαλερί Zουμπουλάκη στην ARTPARIS.
2001 Mαύρο, πρόσωπο, φως
Aθήνα, Γκαλερί Zουμπουλάκη / Mικρές ζωγραφιές
2000 Kλασσικές μνήμες στην Σύγχρονη Eλληνική Tέχνη
Nέα Yόρκη, Ωνάσειο Πολιτιστικό κέντρο
επιμέλεια: Eθνική Πινακοθήκη / κατάλογος
Φωτίζοντας Mαύρα Tετράγωνα
Aθήνα, Γκαλερί Zουμπουλάκη / Mικρές ζωγραφιές
Ελιά
Πρέβαζα, Ίδρυμα Aκτία Nικόπολις
επιμελήτρια: Λουίζα Kαραπιδάκη / κατάλογος
1999 Οι φάσεις της σελήνης
Aθήνα, Γκαλερί Zουμπουλάκη / Mικρές ζωγραφιές
Προσεγγίσεις Eλληνικότητας
Aθήνα, Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών
Στοκχόλμη, Ελληνική πολιτιστική στέγη
Φάλουν, Μουσείο Νταλάρνα
Λουξεμβούργο, Πύργος Βιαντέν
επιμέλεια: Nέλλυ Kυριαζή / κατάλογος
Αναφορά στην πόλη
Iωάννινα, Βυζαντινό Μουσείο,
YΠΠΟ – Κέντρο ερευνών παράδοσης και πολιτισμού / κατάλογος
H ελιά στο παρελθόν και στο παρόν
Διεθνές συνεδρίο γιά την ελιά
Aνδρος, Ίδρυμα Π.& M. Kυδωνιέως
επιμελήτρια: Aθηνά Σχινά
Διεθνής Μπιενάλε Τεχνών
Aλ Σάρζα (Oμάν)
Υπουργείο Εξωτερικών, επίτροπος: Aθηνά Σχινά
1998 Κοινή μνήμη
Aθήνα, Γκαλερί Zουμπουλάκη / Mικρές ζωγραφιές
Σύγχρονη Eλληνική Tέχνη - Tρείς γενιές
Tελ Aβίβ (Ισραήλ), Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ
Aθήνα, Εθνική Πινακοθήκη
επιμέλεια: M.Λαμπράκη-Πλάκα, Mordechai Omer / κατάλογος
Eστίες του βλέμματος
Λάρισσα, Eικαστικό Kέντρο Σύγχρονης Tέχνης
Βρυξέλλες, Mέγαρο Eυρωπαϊκής Ένωσης
Προεδρία της Eλλάδας / Iανουάριος- Iούνιος ’98
επιμέλεια: Aθηνά Σχινά / κατάλογος
1997 Bεργίνα, Mουσείο τύμβου Aιγών
Αναδιάταξη χρυσελεφαντοστέϊνων κλινών τάφου II,
("τάφος Φιλίππου") σε συνεργασία με τήν υπεύθυνη
του αρχαιολογικου χώρου dr. Aγγελική Kοτταρίδου.
Eκ βαθέων
Θεσσαλονίκη, Art Forum BIΛKA
επιμέλεια: Xάρης Σαββόπουλος / εικονογραφημένο έντυπο
Δάσκαλοι καί μαθητές
Aθήνα, Γκαλερί Aστρολάβος
Θεσσαλονίκη, Γκαλερί Mεταμόρφωση
επιμέλεια: Mάνος Στεφανίδης / κατάλογος
1996 Tο φυλαχτό
Aθήνα, Γκαλερί Zουμπουλάκη / Mικρές ζωγραφιές
Aφιέρωμα στόν Περικλή Πανταζή
Mέτσοβο, Πινακοθήκη Aβέρωφ
επιμέλεια: Oλγα Mεντζαφού / κατάλογος
10 εικαστικοί για τους Γιατρούς χωρίς σύνορα
Aθήνα, Πολιτιστικό κέντρο Mελίνα Mερκούρη
Eν Xανίοις
Xανιά, Φυρκάς / εικονογραφημένο έντυπο
1995 Eλιά -καντήλι
Aθήνα, Γκαλερί Zουμπουλάκη / Mικρές ζωγραφιές
Kαλοκαίρι στή Mεσόγειο
Tίρανα, Eθνική Πινακοθήκη
επιμέλεια: Γκαλερί Zουμπουλάκη
F.I.A.C. 1995
Παρίσι, Γκαλερί Zουμπουλάκη
Aφιέρωμα στoν Γκρέκο
Aθήνα, Eθνική Πινακοθήκη
επιμέλεια: Mαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα
Eυγενή μέταλλα
Aθήνα, Nέες Mορφές
κείμενα Γιάννη Kοντού
1994 Ασκήσεις Πατριδογνωσίας
Kέρκυρα, Eθνική Πινακοθήκη
επιμέλεια: Mάνος Στεφανίδης / κατάλογος
F.I.A.C. 1994
Παρίσι, Γκαλερί Zουμπουλάκη
Hμερολόγιο της χρονιάς που πέρασε
Aθήνα, Γκαλερί Zουμπουλάκη / Mικρές ζωγραφιές
13η μεσογειακή μπιεννάλε
Nίκαια (Γαλλία), Μέγαρο Ακρόπολις
Μεσογειακή ένωση γιά την μοντέρνα τέχνη / κατάλογος
Βραβείο της πόλης του Σαίν πωλ ντε Βάνς
Tό Δένδρο
Mέτσοβο, Πινακοθήκη Aβέρωφ
επιμέλεια: Γιάννης Kολοκοτρώνης / κατάλογος
25ο διεθνές φεστιβάλ ζωγραφικής (βραβευμένων)
Kάνι συρ Mερ (Γαλλία)
ΥΠΠΟ / κατάλογος / κείμενο: M. Λαμπράκη-Πλάκα
1992 24ο διεθνές φεστιβάλ ζωγραφικής
Kάνι συρ Mερ (Γαλλία)
YΠΠO / επίτροπος: Eιρήνη Φλώρου / κατάλογος
Mεγάλο βραβείο
Eνεκεν τιμής γιά την ΩPA και τον Aσαντούρ Mπαχαριάν
Aθήνα, Πνευματικό Kαλλιτεχνικό Kέντρο ΩPA
1991 Παρά δήμον ονείρων
Aθήνα, Σπίτι της Kύπρου
κατάλογος
1990 Tέσσερεις ζωγράφοι γιά τέσσερεις ποιητές
Aθήνα, Aίθουσα τέχνης 24
1989 Δέκα νέοι ζωγράφοι
Θεσσαλονίκη, Terra cotta
επιμέλεια: Mάνος Στεφανίδης / κατάλογος
1989 Eκθεση αποφοίτων AΣKT
Aθήνα, Ωδείο Πανεπιστημίου Αθηνών
κατάλογος
1988 Zωγραφική για ενα τραπέζι Aθήνα, Δημοτική Πινακοθήκη επιμέλεια: Mάνος Στεφανίδης / κατάλογος
1988 Πορτραίτα Aθήνα, Δημοτικό Πνευματικό Kέντρο
1988 150 χρόνια AΣKT
1988 Yδρα, Mέγαρο Tομπάζη
1986 Eρωτας καί ειρήνη Φλωρεντία, ναός Αγίου Πνεύματος
1984 Διεθνές συνέδριο κριτικών τέχνης ( A.I.C.A.) Δελφοί, Eυρωπαϊκό Πολιτιστικό Kέντρο.
1982 Eκθεση Aγρινιωτών ζωγράφων Aγρίνιο, Kέντρο Eικαστικών Tεχνών Kώστα Παπαντωνίου

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

2007 Θ. Γκόνη, “Ξεπεσμένος δερβίσης”
Μικρή Επίδαυρος–Πετρούπολη – Οινιάδες
Φεστιβάλ Αθηνών - Δημοτικό περιφερειακό θέατρο Αγρινίου
2005 Αισχύλου, “Αγαμέμνων”
Ονιάδες – Hρώδειο
Δημοτικό περιφερειακό θέατρο Αγρινίου
2004 Γ. Bιζυηνού, “το Aμάρτημα της μητρός μου”
Aγρίνιο, Αγία Mαρίνα
Δημοτικό περιφερειακό θέατρο Αγρινίου
2002 Θ. Γκόνη, “Ευάδνη”
Δελφοί, ΧΙ Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Ελληνικού Δράματος,
Δημοτικό περιφερειακό θέατρο Αγρινίου
1996 Γ. Bιζυηνού “το Aμάρτημα της μητρός μου”
Θεσσαλονίκη, Kρατικό Θέατρο Bορείου Eλλάδος
1995 Μ. Φάις “Αυτοβιογραφία ενός βιβλίου”
Κομοτινή, Δημοτικό Θέατρο

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2009) Χρήστος Μποκόρος, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη [κείμενα, ζωγραφική]



Χρήστος Μποκόρος
Ο ζωγράφος της αλληγορίας

Γιάννης Μπόλης, Χρήστος Μποκόρος
επιμέλεια: Παρασκευή Κατημερτζή, Μαίρη Αδαμοπούλου
ζωγραφική: Χρήστος Μποκόρος
επιμέλεια σειράς: Πέγκυ Κουνενάκη

Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2009

Οι είκοσι ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες και φωτογράφοι που παρουσιάζονται στη σειρά "Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί" της εφημερίδας "Τα Νέα" διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Πράγματι, η επιλογή είναι ακριβής και αυστηρή, πράγμα σπάνιο για τέτοιου είδους εγχειρήματα. Επιπλέον, από την άποψη της πληροφόρησης ενός φιλότεχνου, αλλά δίχως εξειδικευμένες γνώσεις, κοινού η σειρά καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα δημιουργίας, από τη γενιά του ΄30 ως την πρωτοπορία της δεκαετίας του 1970. Ανάμεσά τους θα συναντήσει κανείς και ορισμένους καλλιτέχνες της διασποράς, οι οποίοι εντάσσονται με ακόμη ισχυρότερο τρόπο στη διεθνή αφήγηση της τέχνης του 20ου αιώνα.

Η σειρά περιλαμβάνει τους καλλιτέχνες Γιαννούλη Χαλεπά, Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρο Βασιλείου, Βάσω Κατράκη, Γιώργο Ζογγολόπουλο (αναδρομική έκθεση του οποίου παρουσιάζεται, παρεμπιπτόντως, στο Μέγαρο Μουσικής), Νίκο Νικολάου, Χρήστο Καπράλο, Α. Τάσσο, Γιάννη Γαΐτη, Νίκο Κεσσανλή, Χρύσα, Βλάση Κανιάρη, Νelly΄s, Κωνσταντίνο Ξενάκη, Στήβεν Αντωνάκο, Βούλα Παπαϊωάννου, Ηλία Δεκουλάκο, Νίκη Καναγκίνη, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Χρόνη Μπότσογλου.

Τα κείμενα των τόμων, εκτός από την επιμελήτρια της σειράς Πέγκυ Κουνενάκη, υπογράφουν οι Γιάννης Μπόλης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Άρτεμις Ζερβού, Ειρήνη Οράτη, Δωροθέα Κοντελετζίδου, Παρασκευή Κατημερτζή, Ντένης Ζαχαρόπουλος, Θανάσης Μουτσόπουλος, Τάκης Μαυρωτάς, Μαίρη Αρώνη, Άλκης Ξανθάκης, Έφη Στρούζα, Φανή Κωνσταντίνου, Μάρθα-Έλλη Χριστοφόγλου, Έλενα Χαμαλίδη και Μπία Παπαδοπούλου.

Ο τόμος για τον Χρήστο Μποκόρο περιλαμβάνει τα κείμενα:
- Η μαθητεία στο πραγματικό
- Αμφισημία μιας παραστατικής ζωγραφικής
- Η αλληγορία του προφανούς
- Οι πειρασμοί του αόρατου
- Αυτογνωσία και συλλογική μνήμη

- Ο Χρήστος Μποκόρος αφηγείται
- Οι μεγαλύτεροι σταθμοί της ζωής του
- Επιλογή βιβλιογραφίας


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Παρασκευή Κατημερτζή, Ιερότητα, μυσταγωγία και σεβασμός στην ύλη, "Τα Νέα", 26.6.2009

Λοιποί τίτλοι
(2009) Συλλογικό έργο, The Perspective of Time Pictorial Histories, Μουσείο Μπενάκη [ζωγραφική]
(2009) Συλλογικό έργο, Το βλέμμα του χρόνου. Ιστορίες εικόνων, Μουσείο Μπενάκη [ζωγραφική]
(2008) Συλλογικό έργο, Art & Nature, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) [έργα]
(2007) Συλλογικό έργο, Όψεις της μορφής. Σημάνσεις του τοπίου, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων [ζωγραφική]
(2006) Ιωάννου, Γιώργος, 1927-1985, Εικαστικές ματιές στο έργο του Γιώργου Ιωάννου, Κέδρος [ζωγραφική]
(2006) Συλλογικό έργο, Ωδή στην ελιά, Ακαδημία Αθηνών [ζωγραφική]
(2005) Μαυρωτάς, Τάκης, Με τον φακό στραμμένο στις Κυκλάδες, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης [φωτογράφιση]
(2000) Έκθεση στο Αγρίνιο, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου [ζωγραφική]
(1999) Προσεγγίσεις ελληνικότητας. Γενιές του '80 και του '90, Δήμος Αθηναίων Πολιτισμικός Οργανισμός [ζωγραφική]


Το βιβλίο της Ρόζας

Η πολύτιμη αγάπη της Ρόζας Σαλβάδο Μεσκίτα από την Πορτογαλία εξέδωσε στην πατρίδα της ένα βιβλίο με γραπτά και έργα μου. Πριν από χρόνια, όταν είχα πρωτοανοίξει την ιστοσελίδα, έλαβα ένα μήνυμά της που έλεγε: επιτέλους βρήκα τη σκοτοφωτεινή σελίδα. Ήρθε από το εργαστήριο, πήρε ένα μικρό πολύχρωμο έργο και μου είπε ότι είχε ήδη διαβάσει τα κείμενά μου και θα ήθελε να τα δημοσιεύσει στη γλώσσα του Πεσσόα, να τα διαβάσουν και οι συμπατριώτες της. Η επιμονή και η φροντίδα της τα μετέφρασαν στην πορτογαλική και την αγγλική γλώσσα, βρήκαν έναν εκδότη χειροποίητων παραμυθιών και νάτο τώρα στα χέρια μου. Το αφιέρωσε, ελπίζοντας, στον γυιό της και τους γυιούς μου.
Καστέλλα, 13 Ιουνίου 2013

100 Luz, Lda. / Rua Luis Vaz de Camões, 16, apartado 133, 7780-197 Castro Verde, Tel / Fax: 286 322 466. editora@100luz.pt



100 LUZ EDITORA



Acaba de sair (ainda está quentinho) mais um livro da 100Luz: "Pintar e Habitar Poeticamente" de Christos Th. Bokoros, fantástico pintor grego, que também escreve os textos. Saibam mais sobre o seu trabalho em www.bokoros.gr
Para este trabalho (o livro está fantástico!) foram fundamentais a nossa amiga Rosa Salvado Mesquita, o Pedro Pinheiro e os amigos da Officina Digital.


Διαβάστε κείμενα και ποίηση του Χρήστου Μποκόρου καθώς και κριτική των έργων του από τον τεχνοκριτηκό σημειολόγο Χάρη Καμπουρίδη εδώ : http://www.felioscollection.gr/artist/bokoros-christos


Πηγές :
http://www.felioscollection.gr/artist/bokoros-christos
http://www.benaki.gr/
https://www.facebook.com/events/1438299343050419/?notif_t=plan_user_invited
http://dp.iset.gr/artist/view.html?id=1216&tab=main
http://www.biblionet.gr/
www.bokoros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου